Lai būtu ne tikai viena vakara prieks! Ceļvedis suņu rotaļlietu iegādei

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

Dažādas mīkstās suņu rotaļlietas lielākam mājas mīlulim mēdz būt tikai "viena vakara prieks". Ja suns ir aktīvu rotaļu piekritējs, bieži vien no jaunās mantas pēc dažām stundām pāri būs palikusi vien tās atsevišķu gabalu kaudzīte. Šādos gadījumos saimniekam nepieciešams izvēlēties rotaļlietas, ar kurām iespējams mīluli nodarbināt ilgāku laiku, nekaitējot tā veselībai.

Pirms rotaļlietu iegādes saimniekam jāsaprot, vai tā dzīvniekam būs atbilstoša un veselībai droša. Iespējams, lielākam sunim maza, pūkaina mantiņa nederēs - tās mūžs būs īss, turklāt tā var nopietni kaitēt dzīvnieka veselībai.

PetCity "Rīga Plaza" veikala vadītāja Līga Arājuma norāda, ka veikalā rotaļlietu klāsts ir ļoti plašs. Lai gan liekas, ka jebkuram dzīvniekam der jebkura mantiņa, tā tomēr nav, un veikala vadītāja iesaka pirms tās iegādes konsultēties ar pārdevēju.

"Būtiski ir cilvēkam nolemt, ko viņš grib, lai suns ar šo mantu dara," stāsta Arājuma. "Lai asina zobus, lai skraida, lai mācās."

Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

Kā norāda Līga Arājuma, vislabāk izvēlēties tādas mantas, kas kalpos ilgāku laiku: "Visizturīgākās ir "Kong" un "Zogoflex" ražotāju mantas - tās saplosīt ir teju neiespējami."

"Visās mantās, kurās ir lielāki vai mazāki caurumi, tiek likti iekšā kārumi. Kārumi palīdz dzīvniekam ilgāku laiku pavadīt ar rotaļlietu, spēlēties un mēģināt to dabūt laukā. Pie tam tiek veikta arī smaganu masāžas un aplikuma noņemšanas funkcija," stāsta PetCity "Rīga Plaza" veikala vadītāja.

Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

Šajās mantās var vai nu iepildīt speciālu pastu vai ievietot mājdzīvnieka iemīļoto kārumu - tad dzīvnieks interesi par rotaļlietu izrādīs ilgāk.

"Ir arī prāta spēles, kurās ievieto kārumu, un tad sunim tas jādabū laukā," stāsta Arājuma. "Tās ir sadalītas dažādās grūtības pakāpēs. Šīs rotaļlietas prasa arī saimnieka iesaistīšanos, līdz ar to suns jutīsies gan nodarbināts, gan varēs pavadīt laiku kopā ar saimnieku."

» Kamēr saimnieks darbā, suns sagrauzis čības. Kā iekštelpās nodarbināt mīluli?

Ja tomēr šādas rotaļlietas sunim ir par sarežģītu, ir arī mantiņas ar vienkāršākiem šķēršļiem.

Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

"Tur iekšā ir tādas kā lapiņas, un dzīvniekam vēl tas kārums, ripinot un kratot rotaļlietu, jādabū cauri tunelim,"  skaidro veikala vadītāja. "Vienā pusē ieliek iekšā, un tad suns tik ilgi ripina un kož, kamēr dabū ārā."

Ja mājdzīvniekam patīk aktīvas rotaļas, kas ietver skriešanu, lēkšanu un mantiņu plosīšanu, izstrādāts risinājums, lai arī šādas rotaļlietas kalpotu ilgāku laiku.

"Ir dzīvnieki, kuriem patīk mīkstās mantas - lai ar tām varētu spēlēties ilgāk, izstrādātas rotaļlietas, kam iekšā ir virves."

Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

"Bet jāatceras, ka dzīvnieki spēlējas dažādi. Pēc rotaļas ar mantu nepieciešams apskatīt, vai viss ir savās vietās un dzīvnieks nav ko nokodis un apēdis," brīdina Arājuma. "Ja saimnieks reaģē ātri brīdī, kad saprot, ka dzīvnieks ir norijis kādu rotaļlietas gabalu, tad iespējams dzīvniekam iedot kādus līdzekļus, lai palīdzētu svešķermeni izvadīt ārā dabīgā ceļā. Ja sākas vemšana, tad nekavējoties jādodas pie veterinārārsta."

"Sekas, kas rodas, ja mīlulis mantiņu sagrauž gabalos un norij, var būt ļoti nopietnas," skaidro "PetCity" veterinārās klīnikas vadītājs Aigars Briņķis.

"Apēstā masa itin viegli var aizsprostot dzīvnieka zarnu traktu, kā rezultātā vienīgā iespēja dzīvnieku glābt ir operācija."

Foto: PetCity izturīgās suņu rotaļlietas

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu