"Dzeriet šampanieti un nevienam nestāstiet!" Uzmākšanās autoskolā. Ar asarām acīs un instruktora roku uz ceļa (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Kad meitenes dodas uz autoskolu, viņas parasti visvairāk baidās no instruktora dusmām un galu galā kļūst par seksuālās uzmākšanās upuriem. Igaunijā vairākām meitenēm braukšanas apmācības izvērtušās murgā, jo instruktori seksuāli uzmākušies, raksta portāls "Postimees".

Autovadītāja apliecības iegūšanas procesam būtu jānotiek bez īpašiem starpgadījumiem, taču bieži meitenes gaida īsta loterija, kur vienmēr ir lielas iespējas kļūt par seksuālās uzmākšanās upuri.

Igaunijā trīs meitenes mācījušās autoskolā pie dažādiem instruktoriem. Portāls "Postimees" ziņo, ka vismaz viens no viņiem joprojām strādājot autoskolā, kas sevi reklamē kā pirmās klases izglītības iestādi. Autoskolā esot jauna un draudzīga komanda. Skolas mājaslapā teikts, ka visiem instruktoriem ir mierīgs raksturs un bagāta pieredze.

Marija (visu meiteņu vārdi mainīti) devusies uz autoskolu 2015. gadā, kad viņai bijuši 17 gadi. Viņa šausmīgi baidījusies nokļūt pie pasniedzēja, kurš kliegtu. Pirmajā nodarbībā izrādījās, ka viņu mācīs sabiedrisks vīrietis, kurš bijis nedaudz vecāks par 30 gadiem.

Pēc vairākām nodarbībām Marija sākusi just diskomfortu. Instruktors pastāvīgi runājis par to, kā viņš vēlētos kopā ar meiteni dzert šampanieti un baudīt saulrietu. Marija cerēja, ka instruktoram vienkārši esot dīvaina humora izjūta un, kaut arī dažos brīžos viņai bijis nepatīkami, viņa nolēmusi tam nepievērst uzmanību. Vēlāk nepiedienīgie komentāri pārgājuši fiziskos pieskārienos. Tad Marija patiesi nobijusies. 

Braukšanas stundu laikā instruktoram paticis lietot iepazīšanās aplikāciju "Tinder" un komentēt meiteņu fotoattēlus. "Velnišķīgi smuka žubīte," jebkurā mirklī varējis iesaukties instruktors, nostādot savu audzēkni neveiklā situācijā.

Nejaukākais, pēc Marijas domām, bijusi instruktora prasība uzlikt roku viņam uz ceļa. Marija vairākas reizes atteikusies, bet skolotājs turpinājis pieprasīt. Beigās Marija sadusmojusies. Skolotājs uz to atbildējis kliedzot, ka viņai vismaz jānomaina radiostacijas, jo esot jāiemācās vadīt mašīnu ar vienu roku.

Pēc šī gadījuma viņa devusies mājās un solījusi sev, ka nekad vairs neatgriezīsies autoskolā. Taču nauda par apmācībām jau bijusi samaksāta un viņai vajadzējis tiesības, tāpēc Marija turpinājusi reizi mēnesī doties uz braukšanas nodarbībām. Katru reizi pirms došanās uz apmācībām, viņa esot centusies sagatavoties. Pēc nodarbībām viņa atgriezusies mājās un raudājusi, jo notikušais bijis ļoti nepatīkams.

Pēdējā mācību stunda Marijai bijusi, kad viņas instruktors atkal "sēdējis Tinderī", un meitenei bijusi jāveic ārkārtas bremzēšana.

"Automašīna izbrauca no autobusa aizmugures un pārbrauca pāri vairākām joslām. Es to neredzēju, tāpēc strauji nospiedu bremzes. Tā kā instruktors bija aizņemts, skatoties uz sievietēm, viņš pat nesaprata, kas noticis. Viņš sāka uz mani bļaut."

Tajā brīdī Marija sapratusi, ka nekad vairs tur neatgriezīsies. Šoreiz viņa turēja sevi pie vārda.

Policijas kapteine ​​Marija Punaka stāstījusi, ka gadījumā, ja instruktors studentiem seksuāli pieskāries (berzējis, licis roku starp kājām), esot nekavējoties jāiesniedz sūdzība policijai. Tajā pašā laikā, pēc Punakas teiktā, esot jāinformē arī autoskolas vadība, kurai līdz izmeklēšanas beigšanai būtu jālemj par turpmāko sadarbību ar instruktoru.

"Skolotāja izdarības liek domāt, ka starp viņu un studentu rodas zināmas varas attiecības, kuru ļaunprātīga izmantošana ir nepieņemama. Ja stundā tiek izmantoti vieglprātīgi izteicieni, studentam par to noteikti jāinformē autoskola un jāmaina arī instruktors," stāstīja Punaka.

Punaka norādījusi, ka sliktākais, ko studenti varot izdarīt, ir pamest autoskolu, nenorādot iemeslu. Tādā gadījumā vadība nezina, kāpēc studenti pamet iestādi un nespēj ietekmēt instruktoru, kurš varot turpināt savas nelikumīgās darbības. 

"Ja mēs atklāti runāsim par šīm problēmām, tas palīdzēs aizsargāt citus cilvēkus," stāstīja Punaka. 

Linda uz autoskolu devusies plkst. 16. Viņas instruktors bijis 40 gadus vecs vīrietis, kurš ļoti labi zinājis, ka blakus sēž nepilngadīga meitene. Linda arī baidījusies, ka instruktors uz viņu kliegs. Pēc pāris nodarbībām viņa varējusi atviegloti uzelpot, jo skolotājs izrādījies mierīgs vīrietis, kas stundu laikā ne vienu reizi nav pacēlis balsi.

Pēc kāda laika Linda no citas studentes uzzinājusi, ka instruktors stundu laikā viņai esot pieskāries, uz ko meitene atbildējusi, ka viņa pati ar to saskārusies. Teorijas skolotājs, kurš dzirdējis meiteņu sarunu, teicis, ka šāda izturēšanās esot nepieņemama.

"Situācijas bijušas daudzas. Viņš varēja uzlikt roku uz gūžas un vienlaikus pateikt, ka ar šo kāju nedaudz jāpiebremzē. Pirms runāju ar teorijas skolotāju, es nevarēju iedomāties, ka kāds svešinieks var man pieskarties. It īpaši, ja runa ir par nepilngadīgu meiteni," stāstījusi Linda.

Pēc tam Linda sākusi pievērst uzmanību tam, cik bieži instruktors bez iemesla pieskāries viņai. Viņš to darījis regulāri. Drīz sākuši izskanēt komentāri, kuri iztraucējuši mierīgo atmosfēru, kas bija valdījusi līdz tam.

"Ja es viņam būtu teikusi, ka nezinu, kur braukšu ar mašīnu, viņš man būtu atbildējis, ka tik smukai un slaidai meitenei ar to nevajadzētu būt nekādām problēmām," viņa minējusi piemēru. 

Beigās meitene tikai gaidījusi nodarbības beigas un cerējusi, ka instruktors viņu vairs neaiztiks. Linda baidījusies mainīt instruktoru, jo pie tā bijusi pieradusi. 

Viņa arī to nav stāstījusi vecākiem, jo baidījusies no vecāku asās reakcijas, ka viņi vispār neko nedarīšot, sakot, ka meitene vienkārši pārspīlē.

"Es nekad nebūtu domājusi, ka ļaušu kādam tā izrīkoties pret sevi. Es vienmēr domāju, ka es nevienam vīrietim neļaušu sev darīt ko sliktu, bet diemžēl šķiet, ka viss notika tieši tā, kā es negribēju. Sēdēju un cietu, jo baidījos visu vēl vairāk pasliktināt," stāstījusi Linda.

Kairi autoskolā ieradusies 19 gadu vecumā. Pirmajās braukšanas stundās viss esot bijis kārtībā. Instruktors bijis draudzīgs un mierīgs. Vienā no nodarbībām Kairi teikusi, ka automašīnā ir karsti. Instruktors uz to atbildējis, ka viņa varot izģērbties kaila. Kairi šo nepiemēroto komentāru sapratusi kā dīvainu humora izjūtu. Pēc Kairi teiktā, instruktora rokas regulāri parādījušās viņas klēpī. Reiz instruktors esot meitenei licis uz eksāmenu paņemt šampanieša pudeli.

Tajā dienā nekas neesot liecinājis, ka meitene kārtos eksāmenu. Instruktoram bijis vienalga, kā viņa brauc. Viņš neko neesot teicis par kļūdām, kuras meitene pamanījusi pati. Viņi izbraukuši no pilsētas un nonākuši mežā, kam blakus bijusi jūra.

Instruktors pieprasījis apstāties. Skolotājs teicis, ka tagad viņi došoties uz pludmali iedzert šampanieti. Meitene nospriedusi, ka tas ir joks, bet drīz viņi patiešām atstājuši automašīnu.

Papildus diskomfortu Kairi radījušas bailes, jo zinājusi, ka instruktoram cimdu nodalījumā esot ierocis. Pēc instruktora teiktā, tas viņam esot līdzi, jo reiz kāds ielauzies viņa dzīvoklī.

Viņi staigājuši aptuveni 20 minūtes. Instruktors pastāvīgi piedāvājis dzert šampanieti. Viņš visu laiku atkārtojis, ka malks šampanieša neko neietekmēs. Meitene atteikusies, to skaidrojot ar faktu, ka viņai vēl būs jābrauc ar auto. Beigāš satrauktais skolotājs kopā ar Kairi esot devies atpakaļ uz pilsētu. Pilsētā viņš licis viņai novietot automašīnu un paziņojis, ka tagad sākšoties eksāmens.

Neskatoties uz asarām, Kairi nolēmusi to kārtot. Instruktors licis viņai doties uz apļveida krustojumu, kur meitene izdarījusi nopietnu kļūdu. Viņa to nespējusi izturēt, izplūdusi asarās un teikusi, ka nekur citur nebraukšot, un, ka vēlas doties mājās.

Pēc tam instruktors licis viņai novietot automašīnu. Tad viņš paskatījies uz viņu un teicis, ka raudot viņa izskatoties ļoti skaista.

"Man nekad agrāk nav bijis tik nepatīkami. Es vienkārši gribēju aizbēgt no turienes. Un tad viņš pateica šo frāzi," sūdzējās Kairi.

Instruktors apsveicis studenti ar sekmīgi nokārtotu eksāmenu, bet uzreiz nosaucis vienu nosacījumu. Kairi nedrīkstējusi nevienam stāstīt par notikušo.

Meitene izstāstījusi savu pieredzi pāris draugiem un savam puisim. Viņa izlaidusi lielāko daļu detaļu. "Es nevēlējos, lai viņi zinātu, ka kāds pret mani ir tā izturējies," Kairi paskaidrojusi.

Autoskolas pārstāvis portālam "Postimees" pastāstījis, ka stāsts par trim meitenēm viņam bijis patiess pārsteigums, jo pirms tam, pēc viņa teiktā, neviens par instruktoru izturēšanos neesot sūdzējies. Autoskolas pārstāvis stāstījis, ka pirms sešiem vai septiņiem gadiem viņi saņēmuši līdzīgu informāciju par vienu instruktoru, bet viņš vairs pie viņiem nestrādājot.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu