Valsts svētkos televīzija piedāvās plašu un daudzpusīgu programmu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Valsts dzimšanas dienā - ceturtdien, 18. novembrī, LTV1 skatītājus iepriecinās ar lielisku un plašu programmu, kurā būs iekļautas daudzas svētku tiešraides, bet īpašus akcentus šai dienai piešķirs vairāku latviešu filmu pirmizrādes. 

  • Tiešraides

Plkst. 9.30 sāksies LR proklamēšanas dienai veltīts ekumēnisks dievkalpojums. Plkst. 12.00 – Latvijas Republikas Saeimas svinīgā sēde. Plkst. 13.55 – Nacionālo bruņoto spēku parādes tiešraide no 11. novembra krastmalas. Plkst. 17.25 tiešraidē no Lielās Ģildes sāksies LR proklamēšanas 92. gadadienai veltītais svētku koncerts. 19:40 – Valsts prezidenta V. Zatlera uzruna un koru sadziedāšanās pie Brīvības pieminekļa.

Valsts svētku dienā LTV1 sāks atspoguļot arī gaismas festivālu «Staro Rīga», kas Rīgā notiks no 18. līdz 21. novembrim. Festivāla atklāšanas tiešraide no 11. novembra krastmalas 18. novembra vakarā LTV1 ēterā būs plkst. 20:15.

Tūlīt pēc «Panorāmas» - plkst. 21.00 – tiešraide no svētku salūta un svētku kulminācijas «Latvijas himna - visā pasaulē!» 11. novembra krastmalā. Turpināsies pērn 18. novembrī aizsāktā tradīcija – par svētku kulmināciju veidot kopīgu Latvijas himnas «Dievs, svētī Latviju!» dziedāšanu visā pasaulē.

  • Filmu pirmizrādes

Plkst. 11.00 - «Es mīlai ticēju, ne ienaidībai!» Rainis»
Sena gudrība māca – ja gribi ko noslēpt, noliec to visredzamākajā vietā. To var attiecināt arī uz Raini. Garus gadus mums ir pieejams viņa literārais mantojums, viņa biogrāfija daudzos variantos, vēstules un dienasgrāmatas, bet vai esam atminējuši viņa personības mīklu? Varbūt vistuvāk Rainim piekļuvis Roalds Dobrovenskis brīnišķīgajā romānā «Rainis un viņa brāļi».

Šī filma nav pārstāsts, bet grāmatas inspirēts vēl viens mīlošs skats uz cilvēku Jāni, sirsnīga vēlēšanās atspēkot visizplatītākos mītus par viņu.

Filmā piedalās Rakstniecības muzeja fondu glabātāja Baiba Rone, studenti Līva, Elīna, Andrejs, Vēsturnieks Roberts Ķipurs un habilitētais matemātikas doktors Andris Buiķis.

Filmas režisore un scenārija autore Virdžīnija Lejiņa, režisora asistente Laura Hirša, operators Alvis Balodis, mūzikas redaktore Indra Ceļdoma, projekta vadītāja Ilze Šadurska.

Plkst. 15.25 - «Vai viegli ...?»
Jura Podnieka studijas un režisores Antras Cilinskas šogad uzņemtajai filmai „Vai viegli...?” ir sava priekšvēsture. 1986. gadā uzņemta filma „Vai viegli būt jaunam?”, kuras veidotāji, pats režisors Juris Podnieks uzrunāja jauniešus, uzklausot viņu domas, vērtējumu par savu laiku, par nākotnes plāniem, par sapņiem. 1998. gadā, diemžēl bez Jura Podnieka, saruna pēc desmit gadiem turpinājās filmā «Vai viegli būt?...». Šogad uzņemtajā filmā „Vai viegli?...: pēc 20 gadiem Jura Podnieka savulaik uzrunātie jaunieši jau sasnieguši brieduma gadus, var atskatīties uz dzīvē sasniegto, novērtēt, vai piepildījušās jaunības cerības un sapņi, cik ceļu uz šodienu noteikusi katra paša izvēle, cik nejaušība vai sagadīšanās. Jaunībā katram ir vēlēšanās sevi pierādīt, un kas ar šo vēlmi notiek dzīves laikā, par to filma. Fragmentos no pirmās filmas sarunā piedalās arī Juris Podnieks. Ar atzinumu «Baigi ātri paskrējis laiks» filma ir veltījums Jurim Podniekam.

Plkst. 18.35 – «Viļa Vītola likteņa dārzs»
Vai tiešām var būt laimīga un jēgpilna cilvēka dzīve, turklāt paaudzēs? It īpaši vēstures krustceļos sašķeltam latvietim? Jā, var! Viļa Vītola dzīvesstāsts jums to pierādīs. Šobrīd sabiedrībā viņu vairāk pazīst kā Likteņdārza idejas autoru, taču kara laikā no Latvijas emigrējušajai Vītolu ģimenei bija lemta veiksmīga darba un izglītības dzīve Venecuēlā. Karakasā kopā ar tēvu Vilis Vītols uzbūvējis tūkstošiem dzīvojamo māju, kopā ar dzīves biedri Martu izaudzinājis un izskolojis 5 bērnus, kuriem jau ir savi bērni. Piecās paaudzēs pirmdzimtajam dēlam vienmēr dots Viļa vārds.

Lai arī cik labi neklātos svešā zemē, Viļa Vītola dzīves piepildījums bija atgriešanās Latvijā kopā ar trim bērnu ģimenēm, kā arī Vītolu fonda dibināšana, kura uzdevums ir palīdzēt jaunajiem studentiem no mazturīgām ģimenēm iegūt izglītību. Tēvzemes mīlestība, izglītība, darbs, ģimene un labdarība- tas viss viena mūža garumā un šīs vasaras īsumā kopā ar videofilmas autori Mārīti Balodi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu