Mārtiņa Freimaņa iecerētā grāmata palika nepabeigta...

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aigars Jansons

«Apollo» publicē «Mikrofona ieraksti» pārstāvja Guntara Rača vēsti par šo skumjo dienu Latvijas mūzikas dzīvē.

«Ar dziļām skumjām paziņojam, ka 27. janvārī plkst. 01.20 no mums šķīries kolēģis, daudzu dziesmu autors, dzejnieks, dziedātājs un labs draugs Mārtiņš Freimanis (dzimis 1977. gada 7. februārī Liepājā).

Mārtiņa dzīve aprāvās 33 gadu vecumā Latvijas Infektoloģijas centrā, kur viņš tika ievietots 18. janvārī pēc smagas elpvadu ceļu saslimšanas.

Kompānijas «Mikrofona ieraksti» un «Izdevniecība MicRec» izsaka visdziļāko līdzjūtību mūziķa piederīgajiem, draugiem un daudzajiem talanta cienītājiem. Mārtiņa ieguldījums latviešu popmūzikā ir īpašs.

Kopš 1994. gada Mārtiņš ir grupas «Tumsa» solists, līderis un galvenais dziesmu autors. Kopā ar grupu ir izdoti seši albumi. Kad «Tumsa» jau ir nostabilizējusies Latvijas mūzikas tirgū, Freimanis sāk sacerēt dziesmas un tekstus arī citiem izpildītājiem – starp tiem minami «Putnu balle», Lauris Reiniks, Yana Kay, Gunārs Kalniņš, «F.L.Y.», Kaža un daudzi citi. 

Kopā ar Lauri Reiniku radītas tautā iemīļotas un profesionālu atzinību guvušas dziesmas «Sirds sadeg neparasti», «Labāk vēl neaizmiedz», «Es skrienu», «Es neesmu neprātīgs», «Pasakā», «Tik balti» u.c.. Mārtiņš sarakstījis dziesmas arī diviem grupas «Putnu balle» albumiem, to skaitā klausītāju iemīļotās «Spārni un vējš» un «Sapņu pārdevējs». Pēdējos gados sadarbojies ar jauniem izpildītājiem – Kristīna Zaharova, «PeR», «Blitze» u.c..

2003. gadā Mārtiņš Freimanis kopā ar Reiniku un Janu Kay izveido projektu «F.L.Y.», kas ar dziesmu «Hello From Mars» uzvar Eirovīzijas nacionālajā atlasē un pārstāv Latviju starptautiskā konkursa  finālā Rīgā. 2004. gadā Mārtiņš rada dziesmu «The War Is Not Over», ar ko «Putnu balles» dalībnieki Valters & Kaža starptautiskajā Eirovīzijas konkursā iegūst augsto 5. vietu, gan autoram, gan izpildītājiem paverot plašāku auditoriju Baltijā un arī dažviet ārpus tās. 2008.gadā šo dziesmu savā albumā iekļauj Eiropā un Āzijā pazīstamā dāņu grupa «Michael Learns To Rock». 

2004. gadā klajā nāk Mārtiņa Freimaņa dzejas krājums «Zālīte truša dvēselei», kurā līdzās dzejoļiem lasāmi arī «Tumsas» dziesmu teksti.

2010.gadā grupa «Tumsa» ierakstīja duetu ar krievu pazīstamo dziedātāju Jūliju Čičerinu un šogad plānoja kopīgi uzstāties gan Latvijā, gan citās valstīs. Kopīgi ierakstītā dziesma un nofilmētais dziesmas «Maximums» videoklips šobrīd ir viens no pēdējiem mūziķa veikumiem. Iecerētā grāmata palika nepabeigta.

Cita Freimaņa daudzpusīgā talanta izpausme saistīta ar teātri un kino, pirmo ievērību savulaik gūstot ar lieliski atveidotu titullomu Liepājas teātra izrādē «Kaupēn, mans mīļais». Freimanis piedalījies Arvīda Krieva kinofilmā «Man patīk, ka meitene skumst», kā arī nacionālajā TV seriālā «Neprāta cena», kas vēlāk pārtop «UgunsGrēks».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu