Seriālam «Likteņa līdumnieki» – 10 gadi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Tieši pirms 10 gadiem - 2001. gadā - Latvijas Televīzija uzsāka vēsturiskās sāgas «Likteņa līdumnieki» filmēšanu.

Režisores Virdžīnijas Lejiņas veidotās videofilmas pirmās sērijas pie skatītājiem nonāca 2003. gadā, un kopumā seriāls LTV1 ēterā 56 sēriju garumā bija skatāms piecus gadus – no 2003. līdz 2008. gadam, kļūstot par visu laiku skatītāko seriālu Latvijā. Pēc daudzu skatītāju lūguma un ņemot vērā jubilejas faktu, LTV1 no 25. maija sāk seriāla atkārtojumu no pašas pirmās sērijas! Seriāls būs skatāms darbdienās, no pirmdienas līdz ceturtdienai, plkst. 18:30.

Par seriālu:
«Likteņa līdumnieki» ir vienas dzimtas - Nārbuļu ģimenes - vēsture laikposmā no 1885. gada, kad barons izprecina pavesto istabmeitu, pūrā dodot zemi, cauri visiem liktenīgajiem 20. gs. notikumiem līdz pat mūsu dienām - 1995. gadam. Ne velti «Likteņa līdumniekus» dēvējam par latviešu sāgu - tas ir stāsts par stipriem cilvēkiem - pretrunīgiem, spītīgiem, kaislīgiem, tikpat neaprēķināmiem kā zeme, kas tos radījusi, ar gaišām, pašapziņas pilnām sejām, kādas ir mūsu senčiem vecos fotogrāfiju albumos.

Tetraloģijas scenārija autore ir Māra Svīre (daudzu latviešu filmu scenārija autore, t.sk. filmas «Limuzīns Jāņu nakts krāsā» scenārija autore), bet literāro pamatu veido Vladimira Kaijaka romāna četras daļas: «Enijas bize», «Zem Marsa debesīm», «Nārbuļu dēli» un «Mantinieki».

Fakti:
«Likteņa līdumniekos» filmējušies 189 aktieri un vairāki simti masu skatu dalībnieku, videofilmas uzņemšana notikusi gan Madonas rajona Liezērē, gan Daugavpils rajonā, Krimuldā, Līgatnē, Rīgā, Sedā... Tik vērienīgs televīzijas seriāls līdz šim Latvijā nav bijis.

Filmas radošā komanda:

Režisore-inscenētāja: Virdžīnija Lejiņa
Otrā režisore: Laura Hirša
Operators-inscenētājs: Aivars Kalniņš
Operators: Egils Kurpnieks
Skaņu režisori: Diāna Pāvilsone, Ilvars Zālītis, Ilmārs Piliņš, Jānis Volkmanis, Mārcis Kreicmanis, Māris Āboliņš
Mūzikas autors: Raimonds Tiguls
Filmas producente: Daina Dumpe

Lomās:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu