Festivālā «Bildes 2011» skanēs blūzs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BILŽU publicitātes foto

Turpinot jau vairāku gadu gaitā nostiprinājušos tradīciju, arī šogad mūzikas un mākslas festivāls «BILDES» klausītājus priecēs ar enerģisku un emocionālu blūza koncertu. Tas būs klausāms Lielās Ģildes Minsteres zālē 18.oktobrī plkst.19.00, informē festivāla rīkotāji «BILŽU BIROJS».

Blūzs ir stabila vērtība un dzīves stils, un galu galā - atklāta saruna. Arī šajā rudenī «BILDES» aicina ieklausīties latviešu blūza izpildītāju muzikālajos stāstos, rodot pārdomas, jaunas atziņas un atsaucot prātā atmiņas.

Dziedātāja un aktrise Vita Baļčunaite, kurai šī būs pirmā uzstāšanās «BILDĒS», blūza koncertu raksturo kā košām emocijām un sildošām sajūtām piesātinātu pasākumu. 
«Mūziķi, kuri veido šī koncerta «puzli», individuāli ir ļoti atšķirīgi un īpaši, nebaidoties šo savdabību akcentēt. Tas ir ikviena mākslinieka panākumu noslēpums - būt pašam,» uzskata māksliniece. Koncertā V.Baļčunaite uzstāsies kopā ar komponistu Māri Lasmani, un kā viņa pati atzīst, ideja par šādu kopprojektu radās dabiski: «Ar Māra mūziku iepazinos savas monoizrādes «Blūzs.Vita.Nova.» laikā. Pēc izrādes komponists man piedāvāja veidot kopīgu muzikālo projektu un koncertprogrammu.« 

«BILŽU» blūza koncertā māksliniece izpildīs vienu blūzu latviešu valodā no monoizrādes «Blūzs.Vita.Nova.», kā arī blūzu angļu valodā kopā ar grupu «Fortress».

Savukārt komponistam Mārtiņam Braunam gaidāmais koncerts saistās ar skaistām atmiņām par festivāla pirmsākumiem: «Blūzs ir mana jaunības dienu aizraušanās, man patīk «bagāts» blūzs, ieturēts šī stila labākajās tradīcijās.» Tā kā M. Brauns kopā ar dziedātāju Niku Matvejevu reizēm koncertē dažādās Latvijas vietās, arī blūza koncertā abi mākslinieki uzstāsies tandēmā. «Šoreiz izvēlējāmies vienu no vecākajiem manis komponētajiem blūziem - tādu, kas rada ļoti spilgtas asociācijas ar «BILŽU» pirmsākumiem anglikāņu baznīcas telpās,» stāsta komponists. M.Brauns cer, ka daudziem cilvēkiem šis skaņdarbs raisīs jaukas atmiņas, bet citiem tas būs kaut kas pavisam jauns. Mākslinieks ir pārliecināts, ka blūzam nepiemīt novecošanās tendence, tāpēc, viņaprāt, koncertā interesanti būs visiem.

Ģitārists un komponists Aivars Hermanis šajā blūza koncertā pārsteigs, uzstājoties jauna muzikālā projekta - «LATVIEŠU BLŪZI» - sastāvā. «Šī projekta doma ir pārveidot tautā zināmas dziesmas blūza apdarē, lai tās varētu spēlēt un dziedāt ar visām sajūtām, ko šis stils «pieprasa». Daudzi latviešu komponisti ir ietekmējušies no amerikāņu blūza mūzikas. Bieži vien, lai piemērotu šo mūziku latviešu publikai, tās vokālās intonācijas un ritmi ir vienkāršoti, tādā veidā atejot no dziesmas «blūziskā» pamata. Lai arī latvieši, latviešu mūzika un blūzs ir, iespējams, šķietami nesavienojamas lietas, mēs ar jauniem aranžējumiem vēlamies šo apgalvojumu savā ziņā atspēkot,» par jauno projektu izsakās tā dalībnieks A.Hermanis.

Blūza mūzikas pārzinātājs Dailes Zigis uzskata, ka festivāla blūza koncerts būs svētki «pieaugušo mūzikas» cienītājiem: «Manuprāt, blūza mūzika ir domāta cilvēkiem ar nobriedušiem prātiem, kuri muzikālā ziņā prot noteikt vērtības un kuri šo mūziku tur cieņā un godā.» Viņš uzskata, ka gan festivāls «BILDES» kopumā, gan konkrēti blūza koncerts ir nozīmīgs kultūras pasākums, kad vienkopus sanāk daudzi Latvijas mūziķi un mākslinieki, radot kopīgu svētku sajūtu. «Mūziķiem festivāls sniedz iespēju uzspēlēt dažādu jaunu projektu ietvaros, un šādas neierastas kombinācijas ir jauna pieredze gan pašiem izpildītājiem, gan klausītājiem,» tā Dailes Zigis.

Blūza koncertā uzstāsies vēl arī tādi mākslinieki kā Bite`s Blues Band, Inese Darkeviča ar grupu, Jānis Vanadziņš un Ieva Kākule, Ainars Pūpols & Ė Blues, Lorete Medne & D11 Blues Band, The Blues Gang, Ginta Žilinska Boogie Voogie Trio, Fortress, Čehols, STRONG MINT u.c. Koncertu vadīs Dailes Zigis un Guntis Krivms.

www.bildes.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu