Foto: Saeima kļūst par vienu no lielākajiem ēnu devējiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ernests Dinka, Saeimas Kanceleja

Trešdien, Ēnu dienā, Saeima uzņēma 280 ēnas, tādējādi kļūstot par vienu no lielākajiem ēnu devējiem
valstī, portāls «Apollo» uzzināja Saeimas Kancelejā.

Skolēni un studenti izrādīja lielu interesi par iespēju iepazīt Saeimas deputātu un darbinieku profesionālo ikdienu.  

Uz Saeimu zinātkāri jaunieši Ēnu dienā bija pulcējušies no visiem Latvijas novadiem. Lai iepazītu parlamenta darbu skolēni bija agri cēlušies un mērojuši tālu ceļu no Daugavpils, Aglonas Rēzeknes, Saldus un citām pilsētām. Vislielāko interesi kļūt par ēnām Saeimā izrādīja vidusskolas vecuma jaunieši, taču Saeimā viesojās arī jaunāko klašu skolēni. Jaunākā ēna bija desmitgadīgā Paula no Kuldīgas Centra vidusskolas, kura ēnoja Saeimas priekšsēdētājas biedri Ingu Biti.

Šodien lielāko daļu deputātu dienas gaitās pavadīja pat vairākas ēnas. Visvairāk ēnu bija deputātam Ivanam Klementjevam – 11. Daudz ēnu bija arī Romānam Naudiņam, Valdim Zatleram, Edvardam Smiltēnam, Ingmāram Līdakam un citiem deputātiem. Savukārt Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu ēnoja četri jaunieši no Madonas Valsts ģimnāzijas, Talsu Valsts ģimnāzijas, Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas un Rīgas Stradiņa universitātes.

Saeimas ēnām bija iespēja sekot Saeimas ikdienai – būt klāt parlamenta komisiju un frakciju sēdēs. Ēnu dienas dalībniekus Saeimas sēžu zālē uzrunāja Saeimas priekšsēdētāja, pastāstot par likumdošanas procesu, kura neatņemama sastāvdaļa ir diskusijas komisijās un konsultācijas ar iesaistītajām pusēm.

«Sava valsts un demokrātija ir milzu vērtība, kas dod iespēju brīvi izteikties un piedalīties lēmumu pieņemšanā,» teica Āboltiņa, akcentējot, ka «pasaulē ir vairāk nekā pieci tūkstoši tautu, taču tikai diviem simtiem ir sava valsts». Viņa aicināja ēnas arī šogad piedalīties Jauniešu Saeimā, lai caur savu personīgo pieredzi saprastu, kā notiek lēmumu pieņemšana
demokrātiskā valstī. Jauniešu Saeimas norise šogad plānota 27.aprīlī.

Skolēni un studenti izvēli ēnot Saeimas deputātus un darbiniekus pamatoja ar interesi par politiku un atzina, ka šī ir unikāla iespēja kļūt par politikas tapšanas aculieciniekiem. Jaunieši ar interesi vēroja Saeimas priekšsēdētājas tikšanos ar Austrijas vēstnieku, tādējādi gūstot ieskatu arī parlamenta funkcijā reprezentēt valsti.

Ēnu dienas dalībniekiem bija reta iespēja ne tikai izstaigāt Saeimas sēžu zāli, bet arī sēdēt deputātu krēslos. Tāpat jaunieši varēja aplūkot parlamenta reprezentācijas telpas.

Visas dienas garumā jaunieši varēja piedalīties zināšanu konkursā, atbildot uz jautājumiem par Saeimas funkcijām un vēsturi. Ēnas jautājumu anketas ņēma arī līdzi uz mājām, lai ar šiem jautājumiem pārbaudītu radinieku un draugu erudīciju.

Šogad Saeima kļuva par ēnu devēju ceturto gadu pēc kārtas. Ēnu dienā 2009.gadā Saeimu apmeklēja vairāk nekā 120, 2010.gadā vairāk nekā 200, bet 2011.gadā jau vairāk nekā 360 dažāda vecuma skolēnu no visas Latvijas.

2009.gadā Saeima tika atzīta par vienu no labākajiem ēnu devējiem.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu