Piedalies gājputnu sagaidīšanas fotokonkursā «Redzēji – pastāsti citiem!»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Māris Strazds

Izglītojošās akcijas «Gājputnu sagaidīšanas mēnesis» ietvaros ikviens iedzīvotājs ir aicināts piedalīties gājputnu sagaidīšanai veltītā fotokonkursā «Redzēji – pastāsti citiem!». Par katru sociālā portālā Draugiem.lv, gājputnu atbalsta lapā http://www.draugiem.lv/dhlgogreen galerijā Fotokonkurss «Redzēji – pastāsti citiem» pievienoto bildi tiks ziedoti līdzekļi Latvijas Ornitoloģijas biedrības īstenotajai melnā stārķa izpētes un aizsardzības programmai.

Ar fotokonkursu «Redzēji – pastāsti citiem!» tā organizatori vēlas pievērst sabiedrības, īpaši skolēnu un jauniešu uzmanību Latvijas gājputnu populācijas daudzveidībai un krāšņumam. Savukārt pievienojot uzņemtās bildes sociālā portāla galerijā, ikviens ir aicināts dalīties un pastāstīt arī citiem par šajā pavasarī novērotajiem gājputniem visā Latvijā.

Jūlija Usoviča programmas «GoGreen» pārstāve: «Lai piedalītos gājputnu fotokonkursā «Redzēji – pastāsti citiem» nav jābūt ornitologam vai profesionālam fotogrāfam, to var darīt ikviens putnu mīļotājs vai dabas draugs. Piedaloties šajā konkursā, ikviens dalībnieks ne tikai atbalstīs Latvijas gājputnus, bet varēs iegūt arī balvas, jo «DHL Express» un Latvijas Ornitoloģijas biedrība ir paredzējusi arī balvas labāko bilžu autoriem. Bildes iespējams pievienot un novērtēt sociālajā portālā Draugiem.lv DHL GoGreen atbalsta lapā.»

Fotokonkursā nepieciešams pievienot bildes, kurās redzami gājputni, norādot vietu un laiku, kad gājputns ir nofotografēts. Plašāku informāciju par fotokonkursa noteikumiem ir iespējams iegūt: http://www.draugiem.lv/dhlgogreen.

Melno stārķu skaits samazinājies par trešdaļu

Melnais stārķis jeb gandrs ir viena no ievērojamākajām un joprojām arī viena no vissliktāk zināmajām Eiropas lielajām putnu sugām, kaut gan kopš 1993. gadā tieši Latvijā uzsāktās šīs sugas starptautiskās izpētes programmas sākšanas par tā dzīvesveidu ir uzzināts ļoti daudz jauna. Latvijā ligzdo 500–700 melno stārķu pāru, bet to skaits kopš 20. gs. 90. gadu sākuma ir samazinājies apmēram par trešo daļu. Stārķu skaita lejupslīdē būtiska loma bijusi mežsaimnieciskajai darbībai un tās izraisītajam traucējumam, taču pēdējo gadu pētījumi liecina par ķīmiskā piesārņojuma negatīvo ietekmi.

Viesturs Ķerus, Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs: «Tā kā Latvijas teritoriju kādreiz klāja galvenokārt meži, melnais stārķis ir vēl vairāk «mūsējais» nekā baltais stārķis, kas Latvijā varēja ienākt tikai līdz ar lauksaimniecības uzsākšanu. Tomēr šobrīd melnajam stārķim klājas sliktāk nekā tā baltajam radiniekam. Daļēji pie tā esam vainojami paši, nepareizajā laikā un veidā saimniekojot savos mežos, bet tagad zinām, ka daļa problēmas slēpjas arī Āfrikā, kur melnie stārķi saindējas ar pesticīdiem, kas Eiropā jau sen aizliegti. Tuvākajos gados centīsimies precizēt šīs problēmas izcelsmi un apjomu.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu