Pirmā topošās RTU studentu pilsētas renovētā ēka svin spāru svētkus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) radošo industriju centrs Ķīpsalā, Āzenes ielā 18, kurā vienkopus atradīsies RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte, kā arī Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Tekstilmateriālu tehnoloģiju un dizaina institūts, šodien svin Spāru svētkus. Tā būs pirmā teritoriālā kompleksa «RTU – Pilsēta pilsētā» projekta gaitā renovētā ēka. Ekspluatācijā tā tiks nodota jau šoruden, portālu «Apollo» informēja projekta «RTU - Pilsēta pilsētā» sabiedrisko attiecību koordinatore Elīna Vītiņa.

Renovēšanas darbi RTU radošo industriju centrā Ķīpsalā, Āzenes ielā 18, tika sākti pērnvasar. Projekta attīstības gaitā vecais RTU mācību komplekss iegūs jaunu fasādi, modernas studiju auditorijas un arī atpūtas telpas. Līdzšinējo divu stāvu vietā paredzēti četri stāvi, un mājas vidū tiks izbūvēts ar stikla jumtu pārsegts iekšpagalms jeb ātrijs, kas namu padarīs gaišāku un mājīgāku. Ēkā paredzēti ievērojami plašāki studiju un projekta darbu eksponēšanas laukumi, kā arī elastīgas telpu transformācijas iespējas. Tas nodrošinās iespēju palielināt klausītāju vietu skaitu auditorijās, piemēram, vieslekciju u.c. plaši apmeklētu pasākumu gadījumā. Tāpat visas ēkas būs ērti pieejamas arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Atbilstoši mūsdienās iedibinātajiem starptautiskajiem standartiem tiks nodrošināta pieeja patstāvīgajam darbam darbnīcās 24 stundas diennaktī.

RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis saka: «Šodien, Jurģu dienā, atzīmējam Spāru svētkus pirmajai ēkai topošās studentu pilsētiņas «RTU – Pilsēta pilsētā» projektā. Esmu patiesi gandarīts, ka, pateicoties piesaistītajam Eiropas finansējumam un mūsu pašu aktivitātei, kā arī arhitektu un būvnieku sadarbībai, šis projekts attīstās. Jau rudenī šī, pirmā RTU studentu pilsētiņas atjaunotā ēka, uzņems studentus un mācībspēkus.»

RTU rektors uzver, ka teritoriālais komplekss «RTU – pilsēta pilsētā» būs pirmais šāda veida studentu pilsētiņas projekts Latvijā. Tas tiek veidots kā Baltijas reģionā modernākais inženierzinātņu studiju centrs, kurā vienuviet atradīsies mācību korpusi, laboratorijas, bibliotēka, sporta būves, administratīvās ēkas un studentu dienesta viesnīcas.

Pirmās ēkas renovāciju veic pilnsabiedrība «Piegādātāju apvienība RBSSKALS, RBSSKALS Būvvadība un RBSSKALS Būvsabiedrība», bet tehniskā projekta autors ir arhitekts Ģirts Valeinis (SIA «Valeinis un Stepe»).

Kā stāsta RTU rektors Leonīds Ribickis, nākamais solis būs jaunas ēkas būvniecība Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes vajadzībām, Rīgā, Āzenes ielā 12 k-1, pašreiz notiek pretendentu piedāvājumu izvērtēšana. Šobrīd ir jau izstrādāti vairāku ēku renovācijas tehniskie projekti un uzsāktas iepirkumu procedūras būvniecības darbiem arī ēkām Āzenes ielā 14/24 – RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātei un ieejas mezglam ēkā Āzenes 16/20, kur atrodas RTU Būvniecības fakultāte.

To, kā kopumā izskatīsies atjaunotā RTU studentu pilsētiņa un kā tā iekļausies Ķīpsalas ainavā, jau šobrīd var apskatīt īpašajā nākotnes vizualizācijā video formātā, kas tika demonstrēta arī Spāru svētku dienā – 23. aprīlī.


Pēc renovācijas pabeigšanas studiju kompleksā «RTU – Pilsēta pilsētā» vienkopus atradīsies Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas, Būvniecības, Arhitektūras un pilsētplānošanas, Enerģētikas un elektrotehnikas, Elektronikas un telekomunikāciju, kā arī Transporta un mašīnzinību fakultātes un arī modernizētā RTU Zinātniskā bibliotēka.

Projekta «RTU – Pilsēta pilsētā» pirmo posmu universitāte īstenos ar valsts un Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Projekta kopējās izmaksas: 19 879 035 LVL, tai skaitā: ERAF finansējums (85%) – 16 897 179 LVL; Valsts budžeta finansējums (7.17%) – 1 425325 LVL; RTU līdzfinansējums (7.83%) – 1 556 531 LVL.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu