Pasniegtas «Latvijas literatūras gada balvas 2011»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pasniegtas «Latvijas Literatūras gada balvas 2011», sveicot uzvarētājus četrās balvas nominācijās, godinot mūža balvas ieguvēju - rakstnieku Andri Kolbergu - un suminot speciālbalvu ieguvējus.

Balvu nominācijā «Labākais dzejas krājums 2011» no dzejnieka Jāņa Rokpelņa rokām šodien saņēma dzejniece Ruta Štelmahere par krājumu «Klēpis», savukārt nominācijā «Labākais prozas darbs 2011» laurus guvusi rakstniece Margarita Perveņecka ar darbu «Gaetāno Krematoss. Atmiņas par gaismu».

Par nominācijas «Labākais tulkojums latviešu valodā 2011» uzvarētāju kļuvusi Zane Balode ar Andrusa Kivirehka romāna «Vīrs, kurš zināja čūsku vārdus» latviskojumu no igauņu valodas, bet par uzvarētāju nominācijā «Spilgtākā debija 2001» par daudzsološāko pieteikumu Latvijas rakstniecībā atzīts Kristīnes Želves stāstu krājums «Meitene, kas nogrieza man matus».

«Latvijas literatūras gada balvas 2011» ieguvējiem balvā pasniegti dizaina studijas «Rijada» veidotie Literatūras gada balvas grāmatu plaukti un lauri, kā arī piešķirta naudas balva 1000 latu apmērā.

Kolbergs «Mūža balvu Latvijas literatūrā 2011» ieguvis par nozīmīgu un paliekošu devumu Latvijas rakstniecībā. Autors bez ziediem balvā ieguvis arī dizaina studijas «Rijada» veidoto Literatūras gada balvas grāmatu plauktu zelta krāsā un arī naudas balvu 1500 latu apmērā.

Papildus balvas nominantiem komisija izvirzīja arī piecus literāros darbus, kas ir īpaši notikumi Latvijas rakstniecībā 2011.gadā. Ekspertu komisijas speciālbalvu ieguvēji dāvanā ieguva arī naudas balvu kā atzinību par radošo devumu Latvijas rakstniecībā aizvadītajā gadā.

Ati Klimoviču par grāmatu «Personiskā Latvija» šovakar sveica Latvijas Bankas pārstāvis Kristaps Otersons, dāvinot 2011.gadā tapušo sudraba un granīta Akmens monētu, kā arī grāmatas autoru kā pirktākās grāmatas autoru sveica grāmatnīcu tīkla «Jānis Roze» pārstāve Ilze Veisbārde.

Savukārt Gundegu Repši kā idejas autori Latvijas vēsturei veltītajam stāstu krājumu «MĒS. XX gadsimts. Stāsti» sveica kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) un stāstu krājuma 12 autoru kolektīvu sumināja arī VAS «Latvijas Valsts meži» pārstāvis Tomass Kotovičs.

Ar specbalvu godināta arī Mariana Rižija par literatūrzinātnisko pētījumu «Uldis Bērziņš. Dzīve un laiktelpas poētika» un Uldis Bērziņu par valodnieciski augstvērtīgu arābu kultūras pamatteksta «Korāns» tulkojumu, kā arī specbalva pasniegta Valentīnam Lukaševičam par dzejas krājumu latgaliešu valodā «Bolti burti».

Par debijas dzejas krājumu «Rūgts» ar «Vīna studijas» sarūpēto simpātiju balvu šovakar tika sveikta dzejniece Iveta Ratinīka, savukārt par portāla «Delfi» lasītāja balsojuma uzvarētāju kļuvis Rutas Štelmaheres dzejas krājums «Klēpis», kā rezultātā grāmatu autore ieguva grāmatas reklāmas iespējas portālā 1000 latu apmērā.

Savukārt Noras Ikstenas romāns «Vīrs zilajā lietusmētelītī» ieguvis Ventspils pilsētas galvenās bibliotēkas balvu kā lasītāju iemīļotākais pagājušā gadā klajā nākušais latviešu oriģinālliteratūras darbs.

«Latvijas Literatūras gada balvas 2011» ekspertu komisijā strādāja Pauls Bankovskis, Lita Silova, Andra Konste, Ronalds Briedis, Anda Baklāne, Guntis Berelis, Liāna Langa un Dace Rukšāne-Ščipčinska.

«Latvijas literatūras gada balva» ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā. 2001.gadā tika sākta tradīcija ik gadu izvērtēt literāro veikumu un piešķirt balvas literatūrā, kas uzskatāmas par profesionālāko novērtējumu un atzinību izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Kopš 2010.gada par balvu kopīgi rūpējas trīs literatūru pārstāvošas organizācijas - Latvijas Rakstnieku savienība, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Literatūras centrs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu