Gadskārtējā «Latvijas Stādu parāde»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pavasara lielākais Latvijas stādu audzētāju pasākums Latvijas Stādu parāde 2012 notiks Siguldā, Svētku laukumā 4. - 5. maijā, plkst. 9:00-17:00.

Stādu audzētāju biedrība jau devīto gadu pēc kārtas pavasarī organizē šo pasākumu, bet otro gadu pēc kārtas tas notiks Siguldā, Svētku laukumā. Katru gadu cenšamies apmeklētājiem sagādāt bez Latvijā audzētiem stādiem vēl dažādus papildus pasākumus, lai pēc tam, kad ir izstaigāti vairāk kā 100 stādu audzētāju stendi, būtu kur atpūsties un aci papriecēt.

4. maijā plkst. 11:00 notiks retu un neparastu formu stādu izsole, kuru vadīs v/a Nacionālais Botāniskais dārzs direktors Andrejs Svilāns. Katru gadu pavasara Stādu parādē Stādu audzētāju biedrība rīko stādu izsoli – dalībnieki ziedo retus un interesantus stādus, visiem ir vienāda sākumcena – 50 santīmi. A.Svilāna vadībā izsole parasti izvēršas ne tikai atraktīva un aizraujoša, bet arī izglītojoša rakstura, jo par katru augu tiek izstāstīts kāds stāsts.

Izsolē savāktos līdzekļus Stādu audzētāju biedrība katru gadu ziedo kādam labdarības mērķim. Pagājušajā gadā iegūtie līdzekļi tika ziedoti projektam Likteņdārzs, bet šajā gadā ziedosim «Cerību sētai» - šobrīd Siguldā populārs projekts lauku sētai, kurā dzīvot un apgūt dzīves prasmes varēs jaunieši ar garīgiem traucējumiem.

5. maijā plkst. 11:00 notiks svinīgā konkursa «Stāds savai skolai» uzvarētāju apbalvošana. Latvijas Stādu parādes 2012 ietvaros Stādu audzētāju biedrība sadarbībā ar žurnālu «Ilustrētā Junioriem»  rīkoja konkursu «Stāds savai skolai».

Pirmās vietas ieguvēji varēs baudīt nobraucienu visai klasei Rodeļu trasē piedzīvojumu parkā «Tarzāns», bet otrās un trešās vietas ieguvējiem būs gods iestādīt divus dižstādus, kurus dāvina SIA Stādaudzētavas Blīdene Siguldā, Svētku laukumā, blakus trīs dižkokiem, kurus stādījuši Baltijas valstu ārlietu ministri.

Konkursa ietvaros tika saņemti vairāk nekā 70 darbi. Darbi bija ļoti interesanti un daudzveidīgi. Par doto tēmu tika rakstītas esejas, dzejoļi, stāsti, pasakas un pat veidotas krustvārdu mīklas. Darbi tika vizualizēti zīmējumos, rasējumos, foto kolāžās un maketos. Tika saņemts pat skolēnu veidots video. Pamatojumi par stādu nepieciešamību skolai bija ļoti sirsnīgi, mērķtiecīgi, apdomāti un konstruktīvi.

Kaut arī labākajiem tika plānotas 20 balvas, žūrijas komisija sadarbībā ar Stādu audzētāju biedrības biedriem vēl meklēja iespēju īstenot pēc iespējas vairāk skolēnu iesūtītos projektus un kopumā pie balvām tiks 33 skolēnu darbi.

1. vieta - Rencēnu pamatskolas 5. klase
• Vīteņaugi no Aldas Sīmanes z/s
• Bezmaksas nobrauciens visai klasei Rodeļu trasē piedzīvojumu parkā «Tarzāns»
• Gada abonements žurnālam «Ilustrētā Junioriem»

2. vieta – Trikātas pamatskolas  5.-9. klases skolēnu grupa
• Latvijas Valsts meži Sēklas un stādi kokaudzētavas «Strenči» dāvanu karte
• SIA Stādaudzētavas Blīdene dižstāda koka iestādīšana Siguldas pilsētā
• Pusgada abonements žurnālam «Ilustrētā Junioriem»

3. vieta – A.Spāģa Dunalkas pamatskolas 9. klase
• SIA Stādaudzētavas Blīdene dāvanu karte
• SIA Stādaudzētavas Blīdene dižstāda koka iestādīšana Siguldas pilsētā
• Pusgada abonements žurnālam «Ilustrētā Junioriem»

4.-10. vietas iegūst papildus stādu balvām arī pārsteiguma balvas no žurnāla «Ilustrētā Junioriem».
Latvijas Stādu parādes mērķis ir popularizēt Latvijā audzētus stādus un to ražotājus, jo dalībniekiem ir viens pamatnoteikums – Stādu parādēs apmeklētājiem piedāvāt tikai Latvijā audzētus stādus. Jāatzīmē, ka šādi noteikumi ir tikai Stādu parādēs, kuras organizē Stādu audzētāju biedrība, tādēļ apmeklējot šo pasākumu, Jūs noteikti varēsiet tikt pie Latvijā audzētiem stādiem.

Šogad esam iecerējuši apmeklētājiem piedāvāt:
• Latvijā audzētu stādu izstāde-gadatirgus, iespēja iegādāties Latvijā audzētus stādus;
• Retu un neparastu formu stādu izsole;
• Amatnieku gadatirgus, dārzkopības preču un tehnikas tirdzniecība;
• Stādu audzētāju un apzaļumotāju veidotus ekspozīciju stendus - mākslinieciski noformēti laukumi Svētku laukuma centrā. Jau šobrīd zināms, ka ekspozīcijas veidos: Zaļenieku kokaudzētava, SIA Zaļā Rota, Z/S Sprogas, Z/S Pīlādži, Z/S Bērziņi, IK Stādaudzētava Baižas, A/S Latvijas valsts meži, Kalsnavas kokaudzētava, SIA Arosa R, Kokaudzētava Bulduri, Kokaudzētava Baltezers, SIA Rose Service, Z/S Dzērves, SIA Stādaudzētava Blīdene, A/S Latvijas valsts meži, Strenču kokaudzētava, Z/S Virškalni.
• Šogad Stādu audzētāju biedrība sadarbībā ar žurnālu «Ilustrētā Junioriem» organizē konkursu «Stāds savai skolai», kurā varēja piedalīties 5.-9. klašu skolēni no Latvijas skolām un gatavot rakstiskus un vizuāli noformētus darbus konkursa uzdevumam. Apzaļumošanas uzņēmums Jaunbērzi AF projektē un ierīkos paraugdārzu, kas būs veltīts konkursam «Stāds savai skolai» ar Latvijas stādu audzētāju un citu uzņēmumu atbalstu Svētku laukuma centrā. Labākie konkursa darbi tiks izstādīti paraugdārza ietvaros un Latvijas Stādu parādes 2012 laikā notiks svinīgā konkursa uzvarētāju apbalvošana. Trīs labāko darbu autoriem būs iespēja stādīt kokus Siguldas pilsētā;
• Stādu audzētāju biedrība 2012. gadā uzsāk akciju «Gada stādi 2012» ar mērķi popularizēt Latvijas stādu audzētavās pieejamos stādus un katru gadu izcelt 3 šī gada populārākos stādus no katras grupas: Lakstaugi (ziemcietes, vasaras puķes), Kokaugi, Pārtikā izmantojami augi. Latvijas Stādu parādes 2012 laikā sevišķa uzmanība tiks pievērsta «Gada stādiem 2012», kas šogad ir Klinšrozīte, Ķirsis un Anemone.
• Svētku laukuma centrā bērniem būs iespēja izklaidēties bērnu stūrītī, kur Kalsnavas arborētums priecēs bērnus un pieaugušos ar dažādām atraktīvām un izglītojošām spēlēm.
• Apmeklētājiem būs iespēja Siguldā baudīt nobraucienu pa rodeļu trasi, braucienu ar trošu vilcienu un ar panorāmas ratu (maksas pasākumi)
• Par jautrību, noskaņu un priekšnesumiem rūpēsies Siguldas kultūras darbinieki

Pasākums divu dienu garumā visai ģimenei bezmaksas! Autostāvvieta vieglajām automašīnām un tūrisma autobusiem blakus Svētku laukumam bez maksas.

Vairāk informācijas « www.staduparade.lv».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu