Atklās starptautisku grafikas izstādi «Titānika 100 gadu atcerei»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

No 2012.gada 11.maija līdz 10.jūnijam Rīgas Mākslas Telpas Izglītības zālē un Melngalvju nama vēsturiskajos pagrabos projekta «STIPRAIS ŪDENS» ietvaros būs skatāma grafikas izstāde «Titānika 100 gadu atcerei». Izstādes kuratore - māksliniece Nele Zirnīte. Izstādes atklāšana 2012.gada 10.maijā pulksten 18. Izstāde ir atvērta Muzeju naktī 2012.gada 19.maijā. 

Izstāde «Titānika 100 gadu atcerei» piedāvā 60 mākslinieku grafikas darbus, kā arī izstādes atklāšanā tiks prezentēts katalogs. Piedalīsies gan Latvijas mākslā zināmi un atzinību iemantojuši meistari, gan ārzemju autori no Amerikas Savienotajām Valstīm, Brazīlijas, Lielbritānijas, Vācijas, Polijas, Lietuvas, Krievijas, Dānijas, Igaunijas, Itālijas, Nīderlandes, Šveices un Japānas. Iedvesma izstādes kuratorei Nelei Zirnītei atnāca negaidīti, izlasot Latvijā dzimušā, taču vairāk ASV, Filadelfijā, pazīstamā teologa un dzejnieka Vilhelma Fetlera (1883-1957) dzejoli, kuru viņš veltījis savam draugam, kas devās liktenīgajā ceļojumā ar kuģi «Titāniks» un neatgriezās. Ūdens var būt dzīvības, spēka avots, taču tas var arī transformēties iznīcinošā ierocī, pārvēršoties naidīgā stihijā. Spēcīgā noskaņa, kas caurstrāvo dzejoli, kļuvusi par pastāvīgu pavadoni rakstot projektu un pārdomājot cilvēka dzīves trauslumu mūžības priekšā. 

Atsevišķu autoru sniegumā Titānika bojāeja atspoguļojas kā personīga rakstura vēstījums. Ar grafikas darbu sēriju piedalīsies māksliniece no Lielbritanijas Mērija Raunsfīlda. Titānika tēma ieņem stabilu vietu ne vien viņas daiļradē, bet arī dzimtas vēsturē: traģēdijā gāja bojā gan vecmāmiņas jaunākais brālis, gan viņas līgavainis.

Daudzus izstādes māksliniekus «Titāniks» - šis milzīgais kuģis, iedvesmojis kā grandiozs Belle Époque sasniegums, cilvēka tehnisko iespēju un varenības demonstrējums, kas vienlaikus neizturēja dabas un likteņa pārbaudījumu. Ir zināms kādas White Star Line darbinieces izteiciens «Titānika» prezentācijas dienā 1911.gada 31.maijā: «Pat Dievs nespētu nogremdēt šo kuģi!». Mums, cilvēkiem, patīk leģendas, taču tikai ūdens ir tas, kas atceras un savā dzelmē glabā patieso stāstu. «Atlantijas dzelme. Dieva ceļi bieži ir neizprotami, bet - ja Viņš to ir pieļāvis, mums pazemīgi jānoliecas pīšļos un jāskūpsta rīkste, kas mūs pārmāca.» (V. Fetlers) 
 
Krauzes rūpnīcā izgatavotā grafikas prese tapusi gandrīz pusgadsimtu agrāk par «Titāniku», un kopš 1960.gadiem atradusi «piestātni» Daugavas labajā krastā, Vecrīgā, Mākslas mājā, un kā nenogremdējams kuģis «šķeļ radošā mākslas procesa viļņus», kalpodama grafikas tradīciju turpinājumam un tālākai attīstībai. Kā atklājās, masīvās un smagās mehānisma detaļas, atlietas Kārļa Krupa fabrikā, tieši tur, kur tikušas izgatavotas arī detaļas «Titānikam». Tāpat zināms, ka kuģa interjerā izmantotie paklāji bijuši izgatavoti Rīgā. Šie, it kā nenozīmīgie, fakti piešķir izstādei savdabīgu noskaņu, atspoguļojot ne vien pilsētas pastarpināto saikni ar «Titānika» traģēdiju, bet arī Rīgas kā tirdzniecības ostas lomu tā laika svarīgo notikumu apritē.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu