Foto: Kijevā parādījusies skulptūra «Čurājošais Staļins»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kijevā, netālu no Ukrainas Komunistiskās partijas biroja, divas dienas pirms 9.maija tā dēvēto Uzvaras svētku svinībām parādījies jauns Staļina «piemineklis», kura autori ir ukraiņu nacionālistu organizācijas «Bratstvo» aktīvisti, vēsta tīmekļa izdevums «Gazeta.ua».

Apzeltītais Staļina tēls ir nepārprotama parodija par pazīstamo Briseles skulptūru «Čurājošais puisītis». No papjēmašē un putuplasta veidotais komunistiskā režīma vadonis ieģērbts kreklā, saņurcītā žaketītē un pusnolaistās biksēs un nokrāsots ar bronzas krāsu. Gabaliņu nostāk novietota prāva plastmasas ūdens pudele, no kuras improvizētā strūklaka pa caurspīdīgu caurulīti saņem ūdeni.

Kā norāda idejas autori, ar savu mākslas darbu viņi vēlējušies pazoboties par «kultu, kas radies ap vienu okupantu uzvaru pār otriem okupantiem» jeb, precīzāk, «Kolimas uzvaru pār Būhenvaldi». Vienlaikus viņi atzīmē, ka skulptūra veidota «pēc labākajām Eiropas Savienības tradīcijām».

Sākotnēji medijos tika ziņots, ka Staļina skulptūru četrās Ukrainas pilsētās šai dienā gatavojas atklāt viena no kreisajām partijām, bet, kā tagad atzinis kāds vārdā nenosaukts komunistu pārstāvis, «izrādās, tā bijusi provokācija».

Kijevā Staļinu bija paredzēts novietot tieši iepretī Komunistiskās partijas biroja durvīm, kur šo notikumu jau gaidīja aptuveni trīsdesmit žurnālisti un desmit miliči.

Taču «Bratstvo» aktīvisti savam mākslas darbam bija izraudzījušies vietu tuvējā ieliņā līdzās vecam ūdens pumpim. Uzslējuši apzeltīto rumpi, viņi vispirms tam pielika galvu un pēc tam pieslēdza ūdens padevi.

«Strādājām ilgi. Tā būs vesela pieminekļu sērija. Šodien atklāsim arī Odesā, Dņepropetrovskā un Ļvovā,» stāstījis viens no idejas autoriem - Andrejs Vatolkins. «Esam nolēmuši viņu novietot pie partijas apgabala izpildkomitejas, jo Staļina pieminekļus viņi mīl.»

«Gribējām viņiem sagādāt dāvanu, bet pēdējā brīdī neizdevās vienoties, lai viņi nodod mūsu rīcībā savu verandu. Cerējām, ka tas varētu būt kopīgs projekts, taču viņi nez kādēļ izturas nekonstruktīvi,» viņš piebildis.

Tiesa gan, arī autoru izvēlētajā vietā Staļinam nebija lemts atrasties ilgi - drīz vien viņu demontēja un aizvāca miliči, skaidrodami, ka šī skulptūra esot «pretrunā ar rajona labiekārtojumu».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu