Lestenes baznīcā prezentēs Rīgas amatniecības vidusskolas audzēkņu darinātos solus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Stundiņš/LETA

8.maijā no plkst.15.30 Lestenes baznīcā būs iespējams aplūkot Rīgas amatniecības vidusskolas audzēkņu darinātos solus, kā arī ikviens interesents vairāk varēs uzzināt, kā kopumā tiek īstenots Lestenes baznīcas atjaunošanas projekts.

Veiksmīgi noslēdzas Latvijas izcilākās baroka laika baznīcas atjaunošanas projekta pirmais posms, kura laikā Rīgas amatniecības vidusskolas 30 audzēkņi izgatavojuši 16 baznīcas solus, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Annija Senakola.

Rīgas amatniecības vidusskolas audzēkņi pēc īpaša parauga, kas saglabājies Rundāles pils muzejā, izgatavojuši 15 draudzes solus, kā arī kunga solu, ko grezno īpašas barokālas vītnes.

2011.gada nogalē Kultūras ministrija, Lestenes baznīcas atjaunošanas fonds, Rundāles pils muzejs un Tukuma novada dome parakstīja Nodomu protokolu, lai Nikolausa Sefrensa pirms 300 gadiem darinātais baznīcas interjers no Rundāles pils, kur tas glabāts kopš okupācijas laika, atgrieztos tā mājvietā - Lestenes baznīcā.

Projekta gaitā ir iecerēts atjaunot Lestenes baznīcas izcilo kokgriezumu ansambli, šajā procesā iesaistot arī Latvijas arodskolas. Lestenes baznīcas kanceles balsta pārvešana novembra beigās no Rundāles pils muzeja uz Lestenes baznīcu jau simboliski iezīmējusi baznīcas interjera atjaunošanas sākumu.

Šā gada janvārī tika sākts Lestenes baznīcas interjera atjaunošanas projekts, ko izstrādā arhitektu birojs «Vecumnieks & Bērziņi». Drīzumā sāksies darbs pie baznīcas altāra un kanceles kokgriezumu labošanas, papildināšanas un restaurēšanas. Pašlaik Lestenes baznīcā sākušies darbi pie grīdas izbūves. Tāpat Lestenes baznīcā jau nogādāts baznīcas bikts sols, pie kura atjaunošanas strādā Dzirciema speciālās internātpamatskolas meistari.

Līdz šim Lestenes baznīcas atjaunošanā kopš neatkarības atjaunošanas ieguldīti baznīcas draudzes ziedojumos piesaistītie līdzekļi jumta un grīdu atjaunošanai. Savukārt 2011.gada nogalē Lestenes baznīcas atjaunošanas fonds pabeidza darbu pie signalizācijas un apkures sistēmas ierīkošanas ar Tukuma domes finansiālo atbalstu.

Lestenes baznīcas interjers ir izcila vērtība Latvijas kultūras vēsturē, tas ir izcilākais viengabalainākais baroka baznīcu mākslas komplekss Latvijas laukos. Lestenes baznīcas arhitektūras kompleksa atjaunošana un Rundāles pils muzejā uzglabātās kokgriezumu iekārtas restaurācija un atdošana baznīcai ir Latvijas kultūrai svarīgs, vispārnacionāls pasākums.

Visaptveroša baznīcas atjaunošana atgrieztu Latvijas kultūrai Kurzemes ievērojamāko baroka mākslas pieminekli, pierādot, ka Latvija ir spējīga sadziedēt kara un okupācijas brūces, jo šī baroka laika baznīca, iespējams, ir visvairāk apgānītais kultūrvēsturiskais piemineklis. Lestenes baznīcā okupācijas laikā tika ierīkota graudu kalte, bet unikālo baznīcas interjeru no iznīcības paglāba Rundāles pils direktors Imants Lancmanis, kurš to pārveda uz Rundāles pili.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu