Jaunais Rīgas teātris viesosies starptautiskos festivālos Lietuvā un Polijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

2012. gada maijā Jaunais Rīgas teātris (JRT) ar režisora Alvja Hermaņa iestudētajām izrādēm «Soņa» un «Melnais Piens» viesosies starptautiskos teātra festivālos Lietuvā un Polijā.

  • Izrāde «Soņa» dosies uz Viļņu, kur tiks rādīta 15. maijā Arts Printing House telpās XIV Starptautiskā teātra festivāla New Drama Action ietvaros.

Starptautiskais jaunās dramaturģijas un teātra festivāls New Drama Action notiek kopš 1999. gada, to rīko Lietuvas Teātra un kino informācijas un izglītības centrs. Festivāla mērķis ir iepazīstināt ar interesantākajām norisēm mūsdienu dramaturģijā un laikmetīgajā teātrī, veicinot jauna rokraksta attīstību Lietuvas teātrī. Kopš pirmsākumiem festivāls ir platforma jaunām idejām, izaicinājums un iespēja mainīt virzienu. New Drama Action iepazīstinājis skatītājus ar novatoriskiem iestudējumiem un lugām no Lielbritānijas, Vācijas, Francijas, Norvēģijas, Polijas, Krievijas, Somijas, Holandes, Latvijas, Lietuvas, tajā viesojušies tādi mākslinieki kā Gžegožs Jažina, Kristians Smeds, Needcompany (Beļģija), NTGent (Beļģija), Teatr Rozmaitości (Polija), Krétakör (Ungārija) u. c.

Šogad festivāls New Drama Action notiks no 15. līdz 21. maijam, un tajā būs skatāmi Arpada Šillinga (Árpád Schilling, Ungārija), Kšištofa Varļikovska (Krzysztof Warlikowski, Polija), Alvja Hermaņa iestudējumi; New Drama Action iepazīstinās lietuviešu skatītājus arī ar jaunā norvēģu mākslinieka Amunda Sjūli Svēno (Amund Sjølie Sveeno) darbiem.

Festivāla mājaslapa http: «theatre.lt».

  • Savukārt 22. maijā festivālā KONTAKT Toruņā, Polijā, būs skatāma izrāde «Melnais Piens» (spēles laukums – Vilama Hožicas teātris (Wilam Horzyca Theatre)). 

Festivāls KONTAKT savos pirmsākumos 1991. gadā bija pirmā starptautiskā tikšanās vieta teātra trupām no Austrumeiropas un Rietumeiropas. Festivāla reputāciju jau no paša sākuma veidojusi izrāžu augstā mākslinieciskā kvalitāte, tas bijis pagrieziena punkts daudzu mūsdienās atzītu Austrumeiropas teātra režisoru karjerā, dodot šiem režisoriem iespēju pirmoreiz parādīt savus darbus Rietumu publikai. Arī vairākām poļu teātru izrādēm festivāls  kļuvis par  logu uz pasauli. Katru gadu  KONTAKT pulcina ap 100 teātra mākslinieku, kritiķu, studentu, Eiropas festivālu direktoru un žurnālistu. Festivāls notiek katru otro gadu pēdējā maija nedēļā – šogad no 19. līdz 25. maijam. Festivāls vienlaicīgi ir arī konkurss, katru izrādi vērtē starptautiska žūrija, kas piešķir trīs  galvenās balvas. Festivāla  ietvaros  notiek dažādas mākslas izstādes, filmu prezentācijas un koncerti. Viena no svarīgākajām KONTAKT tradīcijām ir iespēja skatītājiem tikties ar izrāžu aktieriem un veidotājiem. 

JRT festivālā KONTAKT piedalījies vairākkārt ar izrādēm  «Marķīze de Sada» (1994), «Kaija» (1997), «Mēnesis uz laukiem» (2006), «Latviešu stāsti», «Soņa» (2007), «Klusuma skaņas» (2008),  «Zilākalna Marta» un «Vectēvs» (2010).

Informācija par festivālu «teatr.torun.pl».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu