Ekskluzīva fotoreportāža: Skrundas militārās «spoku pilsētas» pagātnes rēgi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas apceļotājs

Skrundas militārajā pilsētiņā «Skrunda-1» bez pārmaiņām - tā ir nopirkta, taču joprojām nīkst pamestībā un vientulībā. Vienīgais, kurš tur sper savu kāju, ir apsargs un dažreiz arī kāds piedzīvojumu meklētājs.

Portāla «Apollo» rīcībā nonāca interesantas fotogrāfijas, kurās redzams, kā par «spoku pilsētu» dēvētajam militārajam objektam klājas tagad. Kā norāda fotogrāfiju autors, kurš sevi dēvē par Latvijas apceļotāju, tās tapušas pavisam nesen - pagājušajā sestdienā.

Skrundas novada pašvaldības priekšsēdētāja Nellija Kleinberga sarunā ar portālu «Apollo» norādīja, ka nekādu jaunumu par militārās pilsētiņas īpašnieka SIA «Iniciatīva Europa» plāniem nav, proti, pilsētiņa tiek apsargāta, taču tā ir slēgta apmeklētājiem un tur nekas netiek attīstīts.

Kleinberga portālam «Apollo» norādīja, ka SIA «Iniciatīva Europa» valdes loceklis Vadims Hļebņikovs dažas reizes gadā ir Latvijā un tad arī «ieskrien» domē, taču par uzņēmuma plāniem saistībā ar pilsētiņu no Hļebņikova esot klusums.

Kleinberga sacīja, ka arī cerības par «Skrundu-1» kā tūrisma objektu nav piepildījušās, jo Hļebņikovs atzinis, ka tūrisms nav viņu prioritāte.

Vaicāta, vai nožogotajā un apsargātajā militārajā pilsētiņā ieklīst arī kāds avantūrists, Kleinberga atzina, ka tādi gadījumi ir bijuši. Interese par to, kas notiek «spoku pilsētiņā» esot liela, tiesa gan, ne no vietējo puses. Vietējie zina, ka tur nekā nav, sacīja Kleinberga.

Skrundas novada pašvaldības priekšsēdētāja «Apollo» pastāstīja, ka nereti ir reizes, kad interesenti meklē dažādus ceļus kā nokļūt pilsētiņā un ir pat bijis gadījums, kad apsargi bija spiesti raidīt brīdinājuma šāvienus, lai atturētu ziņkārīgos no ielaušanās privātīpašumā.

Tikmēr Latvijas apceļotājs, kurš par redzēto «spoku pilsētiņā» pastāstīja portālam «Apollo», norāda, ka ap īpašumu apjoztos žogus pārvarēt bijis samērā viegli. Arī pastaiga pa militāro pilsētiņu bija klusa un netraucēta. Tālumā, otrā pilsētiņas pusē, stāvējusi kāda automašīna, taču apsargus, kuri apsekotu pilsētiņas teritoriju, manīt nevarēja.

Latvijas apceļotājam izdevās iekļūt arī vairākās ēkās - slimnīcā, bērnudārzā, viesnīcā, kultūras namā, skolā, dzīvojamajā ēkā, kinoteātrī (droši nevar apgalvot, taču tā noprotams no zīmējumiem uz sienas) un veikalā.

Viņš pauda pārliecību, ka cilvēki šo gadu laikā no pilsētiņas «izvazājuši» to, kas tur bijis. Viņš arī pastāstīja, ka militārās pilsētiņas ēkās samestās drazas liecina - tā ir iecienīta vieta ballītēm, jo teju katrā ēkā varējis atrast iztukšotas alkoholisko dziru pudeles. Tās gan nav piederējušas pilsētiņas kādreizējiem iedzīvotājiem, ko pierāda uz pudelēm norādītais iepildīšanas laiks un derīguma termiņš.

Drosminieks gan uzskata, ka atrašanās dažās ēkās, piemēram, skolas sporta zālē vai bērnudārzā, ir bīstama, jo laika zobs darījis savu - grīda ir izpuvusi un caura, tāpēc neuzmanīgi sperot soli, var izkrist cauri. Tāpat visapkārt pilsētiņā ir atvērtas kanalizācijas lūkas, kuras garajā zālē ir grūti pamanāmas.

Latvijas apceļotājs norāda, ka redzētais patiesi attaisno apzīmējumu «spoku pilsētiņa» un grūti aptvert, ka aizaugušajā un drūmajā teritorijā kādreiz būtu ritējušas cilvēku dzīves.

Fotogrāfiju autors gan pauda cerību, ka kādreiz sabiedrībai būs iespēja apskatīt pilsētiņas pagātnes rēgus, nekāpjot pāri žogiem un nebaidoties no iespējamās apsargu nelabvēlības.

Tikmēr Kleinberga portālam «Apollo» stāstīja, ka arī Skrundas novada pašvaldība ir ieinteresēta, lai pilsētiņā notiktu kāda attīstība. Viņa atkārtoti pauda gatavību uzņemties starpnieka lomu sarunās ar īpašnieku un potenciālo pilsētiņas attīstīšanas interesentu.

Kleinberga stāstīja, ka pirms kāda laika LNT raidījumā «Top 10» bija sižets, un Skrundas novada pašvaldība informēja par iespējām attīstīt pilsētiņu, taču arī pēc sižeta neviens interesents tā arī nav uzradies.

Viņa aicināja uzņēmējus, kurus interesētu attīstīt savas ieceres šajā teritorijā, vērsties Skrundas novada pašvaldībā, solot palīdzēt nodibināt kontaktus ar SIA «Iniciatīva Europa» un tās valdes priekšsēdētāju Vadimu Hļebņikovu.

Bijušo militāro pilsētiņu Skrundas novadā Privatizācijas aģentūra pārdeva izsolē 2010.gadā. Pirmajā mēģinājumā kāds Krievijā reģistrēts uzņēmums to nosolīja par pusotru miljonu latu, taču vēlāk no darījuma atteicās. Otrajā piegājienā «Iniciatīva Europa» piedāvāja 170 000 latu, kurus ļauts nomaksāt 10 gadu laikā.

Ar objekta pircēju SIA «Iniciatīva Europa» 2010.gada 9.jūlijā ir noslēgts nomaksas pirkuma līgums ar samaksas termiņu desmit gadi. Pircējs objektu ir pārņēmis un veic tā apsaimniekošanu, «Apollo» noskaidroja Privatizācijas aģentūrā.

Kā «Apollo» pavēstīja Privatizācijas aģentūras pārstāvis Guntis Kārkliņš, maksājumu parādu objekta pircējam nav.

«Par objekta apbūvi pircējs samaksājis 62 228,26 latus, tajā skaitā pirkuma maksu 3187,06 latus, nekustamā īpašuma nodokli 1388,71 latus, apdrošināšanas prēmiju 921,12 latus izdevumus par apsardzi 53365,86 latus un patērēto elektroenerģiju 2972,01 latus,» informēja Kārkliņš.

Par objekta zemesgabalu pircējs kopā samaksājis 77 263,56 latus.

Līdz ar to kopumā uz šo brīdi, ieskaitot daļu no pamatsummas un paredzētos papildmaksājumus, pircējs Privatizācijas aģentūrai ir samaksājis 139 491,82 latus.

Izsolē noteiktā pirkuma cena ir 170 000 lati, samaksas termiņš desmit gadi (+ procenti par atlikto maksājumu 0,5% mēnesī no atlikušās pirkuma cenas summas, kā arī nokavējuma procenti par maksājumu termiņu kavējumiem).

Krievijas militārā objekta Skrundas radiolokācijas stacijas darbība tika apturēa 1998.gada 31.augustā plkst.12.03.

Militārā pilsētiņa atrodas piecu kilometru attālumā no Skrundas pilsētas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu