Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā būs skatāma izstāde par Japānas amatu mākslu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

No 19. maija līdz 17. jūnijam Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) varēs aplūkot izstādi «Amatu māksla. Tradīcijas un tehnikas», kuru sadarbībā ar Japānas vēstniecību Latvijā un Japānas fondu organizē LNVM. Izstādes kurators ir Kadzuko Todate no Ibaraki keramikas mākslas muzeja Japānā.

Izstāde iepazīstina ar divu veidu amatniecības izstrādājumiem: darinājumiem no keramikas, tekstila, metāla, lakas, koka, bambusa un papīra. Šiem ikdienas priekšmetiem gadsimtu ritumā tradicionāli bijusi nozīmīga loma visu Japānas reģionu iedzīvotāju dzīvē. Papildus tiem apkopoti arī tradicionālās amatniecības tehnikā tapuši mākslas darbi, kas no atbilstīgiem autentiskiem materiāliem un ar senajām darba metodēm radīti profesionālo amatu meistaru darbnīcās. Šiem priekšmetiem ir mākslas darbu vērtība.

Pēc industriālās revolūcijas Rietumos arī Japāna Meidži ēras laikā (1868-1912) piedzīvoja ražošanas modernizāciju. Lielāko daļu ikdienā lietojamu priekšmetu, ko agrāk izgatavoja ar rokām, aizstāja masveidā rūpnieciski ražotas preces. Tomēr neatkarīgajās reģionālajās darbnīcās Japānā turpinājās amatniecības izstrādājumu ražošana ar rokām, un šāda darbnīcu sistēma veicināja gan izcilu amatnieku, gan individuālu amatniecības meistaru rašanos - tika radīti kā utilitāri amatniecības priekšmeti, tā jaunradi apliecinoši mākslas darbi. Šī mijiedarbe starp tautas un profesionālo mākslu iespaidojusi japāņu amatniecības augsto kvalitāti.

Viens no izstādes organizētājiem ir Japānas fonds, kura darbības mērķis ir sekmēt kultūras apmaiņu Japānas un citu valstu starpā. Sadarbojoties ar 130 pasaules valstīm, tas īsteno daudzveidīgus projektus kā akadēmiskajā vidē, tā kultūrā un sportā. Fonds piedalās starptautiskās izstādēs, tostarp Venēcijas un Sanpaulu biennālēs, sniedz savu atbalstu gan tradicionālās mākslas, gan mūsdienu vadošo mākslinieku projektiem Japānā un citās valstīs.

No savas mākslas darbu kolekcijas Japānas fonds arī veido ceļojošās izstādes, kuras regulāri izstāda ārvalstīs. Gada laikā fonds vairāk nekā 100 pasaules muzejos un citos kultūras objektos vidēji izrāda ap divdesmit ceļojošās izstādes, ar kuru palīdzību var iepazīt japāņu kultūru un mākslu. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu