Rundāles pilī atvērs jaunu pastāvīgo ekspozīciju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

2012.gada 24.maijā Rundāles pils muzejā tiks atklātas pastāvīgās ekspozīcijas «No gotikas līdz jūgendstilam» pirmās piecas telpas, kas ietver stilistisko laika posmu no vēlās gotikas līdz vēlajam barokam (15.gs. b. - apm. 1740.g.). Turpmāk ekspozīcija katru gadu tiks pilnveidota, lai līdz 2016.gadam tā būtu pabeigta, taču tas prasa nepārtrauktu muzeja kolekcijas papildināšanu, lai būtu iespējams sniegt priekšstatu par galvenajiem dekoratīvās mākslas stiliem un to nacionālajām īpatnībām.

Šī pastāvīgā ekspozīcija tika iecerēta jau 20.gadsimta 60.gados, lai daļēji aizpildītu Eiropas dekoratīvās mākslas muzeja iztrūkumu Latvijas muzeju vidū. Ekspozīcijas kolekcija tapusi pilnīgi no jauna. 18.gadsimta mākslas priekšmetiem, kas tika iegādāti Rundāles pils interjeru iekārtošanai, pakāpeniski pievienojās arī senāki un jaunāki dekoratīvās mākslas izstrādājumi, galvenokārt no privātkolekcijām Krievijā. Savukārt Latvijā bija iespējams iegūt eksponātus, kas atspoguļoja vietējās mākslas īpatnības. No likvidētajām baznīcām, kuru draudzēm nācās pārtraukt savu darbību, tika iegūtas skulptūras, dekoratīvie kokgriezumi, sudraba izstrādājumi.

Izstādes koncepcijas autors, muzeja direktors I.Lancmanis stāsta: «Pēdējo piecu gadu laikā, rēķinoties ar konkrētām ekspozīcijas vajadzībām, tika iegādāti dekoratīvās mākslas priekšmeti, kas aizpildīja lielos «robus» ne tikai Rundāles pils muzeja kolekcijās, bet arī visā Latvijas nacionālā muzeju krājumā. Piemēram, tajā nebija nevienas gotiskas mēbeles, bija atrodams tikai viens itāļu renesanses majolikas priekšmets, viena itāļu renesanses lāde, viens franču renesanses emaljas izstrādājums.»

Ekspozīcijā redzamie lietišķi dekoratīvās mākslas priekšmeti, atšķirībā no mūsdienu muzeogrāfijā izplatītās tendences priekšmetu izolēt no savas vides un pasniegt kontrastā ar moderno dizainu, kārtoti tā, lai tie nezaudētu savstarpējo saistību un funkcionālo jēgu. Tie iespēju robežās veido interjera grupas, iesaistot gleznas un sadzīves priekšmetus. Priekšstata veidošanai par katru vēsturisko mākslas stilu palīdz teksti un gravīras, kas rāda ornamentu kā stila redzamāko iezīmi, kopā ar cilvēka tēlu un modi.

Ņemot vērā to, ka Rundāles pils muzejam nav bijis iespējams iegūt visus stilu un žanru raksturojošos priekšmetus, muzejs vēlas teikt īpašu paldies Rīgas vēstures un kuģniecības muzejam, Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam, Latvijas Etnogrāfiskajam brīvdabas muzejam, kā arī Nurmes evaņģēliski luteriskajai draudzei, kas atļāvuši izmantot eksponātus izstādes pilnveidošanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu