Latvijā īsteno inovatīvu projektu upju pašattīrīšanās spēju palielināšanai: «Liec upē akmeni!». To vari arī tu!

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

 «MANGAĻI dabas fonds» sadarbībā ar Latvijas vides ekspertiem īstenojis inovatīvu projektu «Liec upē akmeni!». Kopumā projekta ietvaros Ķivuļurgā tika stratēģiski izvietoti aptuveni 100 laukakmeņi, kuru radītās straujteces veicinās papildus skābekļa piesaisti, tādējādi palielinot upes pašattīrīšanās spējas un bioloģiskās daudzveidības palielināšanos.
 Līdz ar dabīgā minerālūdens «MANGAĻI» izveidoto «MANGAĻI dabas fonds», kura mērķis šogad ir pievērst sabiedrības uzmanību Latvijas mazo upju un strautiņu dzidruma un tīrības saglabāšanai, Latvijas mērogā tiks īstenoti vairāki «Liec upē akmeni!» projekti.
 
 Inese Rone, «MANGAĻI dabas fonda» idejas autore un projekta iniciatore: «Ar mērķi rūpēties par Latvijas ūdens resursiem un dabīgā minerālūdens «MANGAĻI» atbalstu ir izveidots «Mangaļi dabas fonds», un viens no tā pamata mērķiem ir izglītot un informēt iedzīvotājus par Latvijas ūdens resursu bagātību, vienlaicīgi skaidrojot, kā pēc iespējas efektīvāk saglabāt tīrus ūdens resursus – gan individuālā, gan sabiedrības līmenī. Ceru, ka šodien kopā ar vides ekspertiem īstenotais projekts «Liec upē akmeni!» sabiedrībai liks ne tikai novērtēt ūdens resursu bagātību, bet arī aizdomāties par pienākumu tos saudzēt.»

Andris Urtāns, Latvijas Dabas aizsardzības pārvaldes (LDAP) Dabas datu un plānojumu departamenta vecākais eksperts: «Attiecībā uz ūdens resursu saudzēšanu būtiski apzināties, ka svarīgi ir ne tikai samazināt piesārņojumu nokļūšanu upēs, bet arī veicināt upju pašattīrīšanās spējas palielināšanos, lai upes un strauti būtu bioloģiski daudzveidīgāki, tīrāki, straujāki un dzidrāki. Latvijā līdz šim nav īstenotas aktivitātes, lai izveidotu jaunas straujteces ar akmeņu palīdzību, tādēļ esmu ļoti gandarīts par šodien īstenoto projektu sadarbībā ar MANGAĻI dabas fonds» – «Liec upē akmeni!»

«Liec upē akmeni» – dabīga pašattīrīšanās iekārta

Projekts «Liec upē akmeni!» paredz stratēģisku akmeņu izvietošanu upēs, radot straujteces un palielinot upju pašattīrīšanās spējas. Tas ir arī mehānisms, kā cilvēks, uzlabojot upju dabiskās funkcijas, spēj palīdzēt upēm pašattīrīties, saglabāt to dzidrumu un nodrošināt lielāku bioloģisko daudzveidību tajās.

Ūdensteces posms, kurā pēc «Liec upē akmeni!» principiem izveidota straujtece 10 m2 platībā ir līdzvērtīga attīrīšanas iekārtai, nodrošinot viena cilvēka radītā piesārņojuma pilnīgu pārstrādi.

Lai veicinātu upju pašattīrīšanās spējas, nepieciešams pamatoties uz pieciem pamatprincipiem.

STRATĒĢIJA akmeņu izvietošanai upē (ATTĒLS FOTOGALERIJĀ)

  1. Upē ievietojamie akmeņi jāizvēlas pietiekoši lieli, lai tos nepārvietotu pavasara palu straumes. Vēlamais akmeņu diametrs ir vismaz 25 - 30 cm. Tie jānovieto upes centrālajā daļā tā, lai nenosprostotu vairāk nekā 1/3 upes platuma.
  2. Akmeņi ievietojami gultnes centrālajā daļā tā, lai tie neveicinātu straumes nesto koku aizķeršanos un turpmāku upes nosprostošanos, kā arī – lai nenovirzītu ūdens plūdumu pret krastiem un neveidotu to eroziju.
  3. Lejpus akmeņu veidojumiem krastā ir jāizvieto lielāki akmeņi (diametrā > 30cm), lai novērstu krasta izskalošanu.
  4. Lokveida akmeņu izvietojums var būt potenciālā zivju nārsta vieta.
  5. Atsevišķos gadījumos nepieciešams veidot arī spārnveida akmeņu salikumu, kas novirza galvenās straumes virzienu, tā pasargājot pretējā krasta aizskalošanos.

Jāņem vērā, ka akmeņu ievietošanai un straujteču veidošanai vispiemērotākie ir tie upju posmi, kuros straumes plūdums ir manāms un upē ievietots priekšmets izraisa ūdens virmošanos. Tie ir upju posmi, kuros straumes ātrums ir vismaz 10 cm sekundē. Proti, lēnos posmos, kur upes gultne klāta ar biezu dūņu slāni, upē ievietots akmens «nogrims» un nespēs nodrošināt ūdens virsmas uzmutuļošanu un gaisā esošā skābekļa izšķīdināšanu ūdenī.

Akmeņu nozīme un funkcijas upēs

Akmeņiem upēs ir dažādas funkcijas un vitāla nozīme, kas saistāma ar zemūdens dabiskās augu un dzīvnieku valsts izplatību un spēju uzmutuļot pāri plūstošo ūdeni, tādējādi radot upju straujteces un apgādājot ūdenstilpnes ar skābekli.
 

  • Akmens ir dzīvesvieta ūdenī mītošajiem organismiem – dažādām baktērijām, aļģēm, sēnēm un ūdensaugiem.
  • Akmeņi šķeļ un uzmutuļo arī pār tiem plūstošo ūdeni, tādējādi radot straujteci, kas nodrošina ūdens virsmas ievērojamu palielināšanos un veicina gaisā esošā skābekļa izšķīšanu ūdenī.
  • Pietiekošs ūdenī izšķīdušā skābekļa daudzums ir izdzīvošanas jautājums daudzām sugām, īpaši saistībā ar iespējamajām Klimata izmaiņām.
  • Atrodoties ūdenī, akmens strauji apaug ar mikroskopiskām ūdeņu baktērijām, sēnēm un aļģēm, savukārt ūdenī izšķīdināts skābeklis aktivizē šo baktēriju, sēņu un aļģu slāni, tā paātrinot organisko un minerālo vielu izmantošanu.


Šādos ar skābekli bagātinātos upes posmos ūdens daudz straujāk attīrās un akmeņi kļūst par mājvietu dažādām sugām, kurām nepieciešams skābeklis. Palielinoties ūdens temperatūrai, skābekļa šķīšana ūdenī samazinās, tādēļ karstās vasarās upēs var sākties zivju un citu ūdens organismu slāpšana. Savukārt upē ievietotie akmeņi nodrošina upes ūdeņu mehānisku bagātināšanos ar skābekli un veicina ūdens organismu izdzīvošanu.

Par «MANGAĻI dabas fonds»

«MANGAĻI dabas fonds» izveidots pēc dabīgā minerālūdens «MANGAĻI» iniciatīvas, sadarbojoties ar vadošajiem Latvijas vides ekspertiem, tostarp Latvijas Dabas aizsardzības pārvaldes Dabas datu un plānojumu departamenta vecākajam ekspertam Andrim Urtānam un Latvijas Dabas fonda vadītājam Ģirtam Strazdiņam.

Fonda mērķis ir rūpēties par Latvijas ūdeņu tīrības un dzidruma saglabāšanu, vienlaicīgi sniedzot pienesumu augu daudzveidības saudzēšanā. Fonda misija ir izglītot un informēt iedzīvotājus par Latvijas ūdens resursu bagātību, vienlaicīgi skaidrojot, kā pēc iespējas efektīvāk saglabāt tīrus ūdens resursus.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu