Vielas, augi un lietas, kas bīstamas bērna dzīvībai

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Mazam bērnam pat viena apēsta cigarete rada dzīvības briesmas... Informācija par vielām un augiem, kas bērnam var radīt nopietnu saindēšanos.

Daudzas vielas, kas tiek izmantotas sadzīvē, var būt ļoti bīstamas bērniem. Saindēšanās gadījumā varam dot tikai vienu padomu: mājā jābūt stingrai kārtībai.

Medikamenti. Medikamenti vainojami teju pusē bērnu saindēšanās gadījumu. Bezrūpīga un nevērīga medikamentu izmantošana ir iemesls visbiežākajiem saindēšanās negadījumiem dažāda vecuma bērniem. Saldais klepus sīrups, krāsainās dražejas, kā arī pilieni un dezinfekcijas līdzekļi bērniem šķiet neticami kārdinoši. Lai gan laimīgā kārtā lielākoties bērnus iespējams pieķert uz karstām pēdām vai arī pieaugušie pamana pirmās nelaimes pazīmes jau pirmajā stundā, un lai gan vairāk nekā 2000 medikamentu tiek safasēti bērniem neatveramos iepakojumos, visi medikamenti jāglabā bērniem nepieejamās vietās. Ideāla vieta ir slēdzama mājas aptieciņa, kas novietota iespējami augstu, kur mazais bērns to nespēj aizsniegt. Vienmēr tūlīt pēc izmantošanas nolieciet medikamentus vietā. Ja lietojat tos regulāri, paskaidrojiet bērnam, kāpēc tā darāt.

Pudeļu sajaukšana. Ne tikai bērni, bet arī pieaugušie nereti kļūst par pudeļu sajaukšanas upuriem, kad, piemēram, benzīns, spirts un petroleja tiek glabāta alus, sulas vai gāzēta dzēriena pudelē. Tāpēc indīgus, sārmainus un nebaudāmus šķidrumus glabājiet tikai oriģinālajos traukos ar brīdinājuma etiķetēm un nepārlejiet tos pudelēs vai tilpnēs, kas var būt par cēloni to sajaukšanai.

Līmes. Šķidras vai pastas veida līmes vienmēr satur šķīdinātājus, kas ir ne tikai viegli uzliesmojoši, bet arī indīgi ieelpojot, un to ilgstoša iedarbība var radīt atkarību. Tāpēc nekad nedrīkst ļaut bērnam vienam darboties ar līmi un nekādā gadījumā nepirkt līmi, kas smaržo, piemēram, kā marcipāns, tā izraisot vēlmi to nogaršot.

Kosmētika. Teju neiespējami nokopt pilnīgi visu, ko bērns varētu norīt, tomēr, par laimi, ne viss ēšanai nepiemērotais ir indīgs vai dzīvībai bīstams. Ziepes, zobu pasta, sejas krēms, mutes skalošanas šķidrums, vannas eļļa, grims parasti nav bīstami, ja iekļūst mutē vai kuņģī. Ziņkārīgie un panašķēties kārie bērni parasti tūlīt izspļauj šīs nelāgi garšojošās substances. Tomēr līdz ar skūšanās putām un parfīmam arī matu un nagu stiprināšanas, ilgviļņu, nagu lakas noņemšanas līdzekļus vajadzētu novietot ārpus bērna sniedzamības robežām, jo tie var kairināt, piemēram, acis. Turklāt jāuzrauga, lai bērns neieelpotu aerosola un dezodoranta šķidruma pilienus.

Baterijas. Mazās baterijas arvien plašāk tiek izmantotas videokamerās, pulksteņos un kalkulatoros, tāpēc rada arvien lielākus draudus rāpojošajiem bērniem. Ja bērns norij šādu bateriju, kuņģa sula var noārdīt baterijas plāno metāla korpusu, un no tā izplūst ārkārtīgi indīgās ķimikālijas, galvenokārt dzīvsudraba oksīds. Vecākiem ļoti uzmanīgi jāuzrauga, lai neviena baterija nekad nenonāktu mazajam bērnam pa tvērienam. Ja tomēr rodas aizdomas, ka bērns norijis šādu bateriju, nekavējoties jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta.

Cigaretes un alkohols. Mazam bērnam pat viena apēsta cigarete rada dzīvības briesmas, tomēr arī lielākiem bērniem cigaretes vai izsmēķu sakošļāsana vai norīšana izraisa smagu saindēšanos. Tas pats attiecas uz alkoholu. Pat nelielas tā devas bērniem ir indīgas. Vienīgais iespējamais paņēmiens izsagāties no šādām sekām — uzglabāt cigaretes un alkoholu bērniem nepieejamās vietās. Tas nozīmē arī, ka nekur dzīvoklī nedrīkst atrasties pilni pelnutrauki un neizdzertas alkohola glāzes. Arī nelāgā ideja dot nobaudīt bērnam dzērienu no vecāku glāzes, it kā lai radītu viņos nepatiku pret to, nereti izraisa tieši pretēju efektu.

Augi bērnu saindēšanās cēloņu sarakstā atrodas trešajā vietā. No teju 1000 Centrāleiropā sastopamajiem augiem, kuri satur indīgas vielas, tikai neliela daļa tiek ietverta to indīgo augu skaitā, kuri spēj izraisīt bīstamus saindēšanās simptomus. Par laimi, dzīvībai bīstamas saindēšanās izraisīšanai nepieciešama pamatīga šo indīgo augu deva. To nespēj uzņemt pat bērni, jo šo augu lapas, ziedi un ogas lielākoties ir ļoti negaršīgi.

Īpaši indīgo un pļavās, parkos un dārzos sastopamo ziedu un augu sarakstā iekļauts cūkausis, melnā driģene, īve, kurpīte, uz- pirkstīte, zeltlija, rudens vēlziede, maijpuķīte (kreimene), oleandrs, rīcina augs, magone, suņstobri, dafne, adatlapu ilekss, melnā velnoga un sētvija. Bērniem strikti jānoliedz aizskart un bāzt mutē šos un tiem līdzīgos augus. Vecākiem jāpārbauda dārzā jebkādu indīgo augu klātbūtne. Nepieciešamības gadījumā lūdziet palīdzību izglītotam dārzniekam.

Dārzeņi, augi, augļi un sēnes
Zaļi un negatavi kartupeļi, kā arī kartupeļi, kas ilgi gulējuši gaismā, zaļi un nenogatavojušies tomāti un zaļas pupiņas ir indīgas. Tie satur alkaloīdu solanīnu, kas izraisa smagu saindēšanos. Tāpēc zaļos kartupeļus izmetiet un pirms gatavošanas rūpīgi izgrieziet visas gaismas skartās vietas.

Sēnes. Ik gadu tiek reģistrēti nāves gadījumi pēc saindēšanās ar sēnēm. Īpaši indīga ir košā mušmire, tomēr tikpat bīstamas ir arī mazāk uzkrītošās sēnes, kā zaļā mušmire un vizuļojošā tintene. Cilvēki nereti tās salasa neuzmanības dēļ. Lasiet un gatavojiet maltīti tikai no tām sēnēm, kuras labi pazīstat. Ja rodas kaut mazākās šaubas, sēnes nekavējoties jāizmet. Pastāstiet bērnam par šiem apdraudējumiem un aizliedziet viņam ēst sēnes dārzā vai mežā.

Telpaugi. Līdztekus dažiem tropu augiem, piemēram, efejai un eiforbijai, kuru lapas un ziedi ir ārkārtīgi indīgi, iespējama saindēšanās ar augiem, kas tiek apstrādāti ar kaitēkļu apkarošanas līdzekļiem. Mazajiem bērniem pietiek ar indīgās vielas ieelpošanu vai pieskaršanos augu lapām. Bērns jābrīdina no kaktusu aizskaršanas, jo dažiem arī adatas ir indīgas.
Indīgi augi ir:
dīfenbahija,
antūrija,
monstera,
oleandrs,
rožainā katarante,
dažādi fikusi, koraļļu kociņi (mulungu), klīvija, fuksija,
puansetija jeb greznā eiforbija.

Bērni īpaši bieži saindējas ar dīfenbahiju, kad pakošļā koši zaļās lapas ar dzelteno svītrojumu, un sekas ir ļoti nelāgas — mutes, barības vada un kuņģa gļotādas iekaisums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu