Vainagi-kroņi no Latvijas un kaimiņvalstīm

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Līdz 5.augustam Rīgas pilsētas izstāžu zālē «Rīgas Mākslas Telpa» būs skatāma lietišķās mākslas izstāde «Vainags». Izstāde top sadarbībā ar Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centru. Izstādes kuratore – Linda Rubena.

Kronis (arī vainags) rotā galvu, cilvēka cēlāko daļu un simboliski paaugstina valkātāju. Kronis vienmēr pauž majestātiskumu, varu, svētību vai ārkārtēju, svinīgu stāvokli. Lai gan vairākumā kultūru kroni valkā valdnieks, tomēr tiklab austrumu, kā rietumu zemēs līgava saskaņā ar kāzu paražām liek galvā kroni, kas norāda uz viņas nevainību, kā arī uz viņas paaugstinājumu jaunā, cienījamā stāvoklī.

Starptautiskajā izstādē «Vainags» būs iespēja redzēt un salīdzināt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vainagus – kroņus, kas tiek valkāti pie tautas tērpiem.

Vainags/ kronis visās trijās Baltijas valstīs ir neprecētu meitu galvas rota, ko parasti liek galvā kāzu dienā, kā arī svētku reizē to valkājot ar attiecīgo tautas tērpu ir iespēja demonstrēt savu sociālu statusu.

Vainagam/ kronim ir liela simboliska nozīme arī mūsdienās – daudzas līgavas savā kāzu dienā kā galvas rotu izmanto dažādu formu un dizaina vainagus.

Simboliski vainags/ kronis iezīmē un parāda īpašo stāvokli sievietes mūžā – dzīves ceļā. Cilvēka, sievietes dzīves ceļš sasaucas filozofiski arī ar šī gada Starptautiskā folkloras festivāla «Baltica 2012» tēmu «Ceļš».

Izstādē kopā tiks eksponēti ap 20 priekšmetu. Visi eksponāti darināti mūsdienās. No Latvijas būs eksponēti desmit vainagi, no Lietuvas un Igaunijas pa pieciem vainagiem.

Latvijas vainagu rotāšanā vairāk izmantotas dažādas formas un krāsas pērlītes, Lietuvas vainagiem vairāk dažādas austas brokāta lentas, savukārt igauņu vainagiem dažādi fliteri un krāsainas pērlītes.

Tradīcija Starptautiskā folkloras festivāla «Baltica» laikā rīkot kaimiņu valstu – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas meistaru darbu izstādi aizsākās jau 2006. gadā ar izstādi Rīgā, Kongresu namā. Šajā izstādē bija plaši pārstāvēti dažādi tautas lietišķās mākslas žanri. 2007. gadā Tallinā notika Latvijas, Lietuvas un Igaunijas cimdu un jostu izstāde. 2008. gadā Viļņā – kopīga lina un keramikas darbu izstāde. 2009. gadā Rīgā, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, izstāde «Zīmes», kas bija veltīta vienai no galvenajām zīmēm visu trīs valstu tautu tradicionālajā kultūrā – saulei. Izstādē bija eksponēti darbi, kuru rotājumā vai formā ir saules zīme.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu