Miris slavenais Galapagu salas bruņurupucis - Vientuļais Džordžs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: REUTERS/Scanpix

Dabas parkā Ekvadorā nedēļas nogalē nomiris pēdējais zināmais Galapagu salu bruņurupuču Pintas salas pasugas pārstāvis.Pintas salas pasugas (Geochelone nigra abingdoni) bruņrupuču tēviņš Vientuļais Džordžs nomira svētdien Galapagu salu nacionālajā parkā Ekvadorā.

Tika uzskatīts, ka milzu bruņrupucis bija vairāk nekā simts gadus vecs. Viņa nāves iemesls pagaidām nav zināms, un to noskaidros eksperti pēc autopsijas.

Vientuļais Džordžs tika atrasts Galapagu arhipelāgā ietilpstošajā Pintas salā 1972.gadā, kad «Geochelone nigra abingdoni» pasugas bruņrupuči jau tika uzskatīti par izmirušiem.

Kopš tā laika bruņrupucis mitinājās Galapagu salu nacionālajā parkā, iesaistot viņu bruņrupuču pavairošanas programmā. Tomēr personāla centieni daudzu gadu garumā ieinteresēt Vientuļo Džordžu uz pārošanos ar ģenētiski viņam vistuvāko pasugu dāmām bija nesekmīgi.

«Vientuļā Džordža liktenis kļuva par dzinuli Ekvadoras valdības centieniem atjaunot ne tikai bruņrupuču populāciju arhipelāgā, bet arī uzlabot citu apdraudēto sugu stāvokli,» teikts parka paziņojumā.

Galapagu salas, kas atrodas aptuveni 1000 kilometru attālumā no Ekvadoras piekrastes, tiek uzskatītas par bruņrupuču paradīzi. Tiek uzskatīts, ka Galapagu salu bruņrupuči dzīvo līdz 200 gadu vecumam.

Arhipelāgs augu un dzīvniek sugu pārbagātības dēļ kopš 1978.gada iekļauts UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.

Pieaugošā tūrisma un invazīvo sugu dēļ 2007.gadā UNESCO Galapagu salu arhipelāga vidi pasludināja par apdraudētu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu