«Apollo» Černobiļā: Milzu zivis, reaktors un saruna ar vietējo

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Portāls «Apollo» turpina par redzēto kādā zemes pleķītī Ukrainā, kuru par neapdzīvojamu pārvērtusi katastrofa Černobiļas atomelektrostacijā (AES). Šoreiz – milzu zivis, saruna ar vietējo un avarējušais ceturtais reaktors.

«Apollo» speciālreportāža no Černobiļas: nāves zonas intriga

Ekskursantiem Černobiļā pievienojas vietējais – aptuveni 60 gadus vecs, sīka auguma, saulē labi iededzis vīrs. Viņš šeit dzīvo un strādā jau 20 gadus, tātad sešus gadus pēc katastrofas.

Zina stāstīt, ka vietējie, saprotams, šeit slimo – izplatīts vairogdziedzera vēzis, kā arī «asins slimības». Pašam gan viss esot kārtībā.

Vietējais no saburzītas paciņas izvelk smēķi, stāv un kūpina. «Bet kā?! Šeit taču nedrīkst!» Viņš mazliet sakautrējies uz iebildumu atbild: «Klusiņām var, pie reaktora gan nevajadzētu!»

Viņš pastāsta, ka cilvēkus uz šejieni ved autobuss pēc autobusa. Lielākais «trakums» esot bijis aprīlī, katastrofas gadadienā. Arī Černobiļas muzejā Kijevā jau pēc ekskursijas muzeja darbiniece zina stāstīt, ka pēdējo piecu gadu laikā aizliegto zonu apmeklējuši daudz tūristu.

Vietējais stāsta, ka daudzi braucot arī filmēt. Tagad tematikas izvēle esot fokusētāka, piemēram, jūnija sākumā vien bija ieradušās divas grupas: vienus interesēja upes un ūdenstilpnes tuvējā apkārtnē, otrus – ēkas Pripjatā.

Pats šīs filmas neskatās. Dažas gan esot redzējis, taču visam redzētajam piekrist nevar. Par svaigāko šausmu filmu «Černobiļas dienasgrāmatas „ («Chernobyl Diaries») neko nav dzirdējis. Ekskursijas gidam Sergejam gan šī filma ir zināma. «Jā, tā ir interesanta,» viņš pavīpsnā.

Sergejs arī oponē vairākās dokumentālajās filmās paustajam atgalvojumam, ka Pripjatas iedzīvotāji liktenīgajā dienā nemaz nezināja par notikušo, turpinot veikt ierastos darbus. Iedzīvotāji esot zinājuši, taču nav apzinājušies situācijas nopietnību, jo uzskatījuši, ka «tas, kas nav redzams, nevar mums kaitēt.»

Pēc brangajām un ekoloģiski tīrajām pusdienām (tā vismaz apgalvoja ekskursijas organizatori) grupa dodas tālāk, uz reaktora pusi. No Černobiļas darbinieku ēdnīcas paņemtais maiss ar maizi nozīmē to, ka tūlīt varēs nodoties aizraujošai atrakcijai –lielo zivju barošanai.

Par lielajām zivīm šejienietim ir, ko pastāstīt. Tik lielas tās ir tāpēc, ka cilvēki nav izmakšķerējuši, ļaujot tām augt. Kanāla iemītnieces jau tik ļoti pieradušas pie cilvēku atnestajiem cienastiem, ka katru dienu ap pusdienlaiku sapulcējoties zem tilta.

Ūdenī samestās maizes šķēles pazūd ātri - divus metrus lielie sami atgādina putekļusūcējus, kas veikli uzkopj ar maizi «piegružoto» ūdens virsmu. Šajā burzmā brīžam pat nevar saprast, kā kanālā ir vairāk – zivju vai ūdens.

Zivis paēdušas, bet atbraukušo izsalkums līdz galam nav remdēts, jo no pietiekami tuva attāluma nav redzēts Černobiļas atomelektrostacijas ceturtais reaktors – tas, kurā pirms 26 gadiem notika katastrofa.

Autobuss ar ekskursantu grupu piebrauc pie reaktora. Līdzi paņemtie Geigera skaitītāji atkal tiek ieslēgti, šķiet, pie reaktora taču jābūt «visinteresantākajiem» rādījumiem. Taču nē, ierīces displejā uzrādītais ir tikai mazliet vairāk nekā Kijevas centrā. Kāpēc tā? Vietējais paskaidro, ka ceļi pie apmeklētākajām aizliegtās zonas vietām katru, katru dienu tiek mazgāti.

Sergejs, runājot par avarējušo reaktoru, ir bažīgs, jo steigā pēc katastrofas uzbūvētā sarkofāga ekspluatācijas termiņš jau pārsniegts par sešiem gadiem, tāpēc jāgaida, kad tiks uzbūvēts jaunais sarkofāgs, kas «ienaidnieku krātiņā» noturētu vēl simts gadu.

Tūristu grupa naski iemūžina jau iepriekš neskaitāmās fotogrāfijās un kadros redzēto reaktoru un steidz pamest vietu, kas nesusi tik lielu postu.

Izbraucot no nāves zonas vēl tikai divas pārbaudes ierīcē, kas pārbauda radiācijas līmeni. Par laimi arī šoreiz «čisto».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu