Klintone slavē Dombrovski, valdību un Latvijas iedzīvotājus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Sagaidot Ministru kabinetā ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šodien atzina, ka Klintones vizīte Latvijā parāda to, ka attiecības starp Latviju un ASV ir ļoti labā līmenī.

Bērziņš sveic Latvijā ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni

«Gribu izteikt cerību, ka tās turpinās attīstīties tikpat pozitīvā dinamikā kā līdz šim,» sacīja Dombrovskis.

Viņš arī norādīja, ka ASV valsts sekretāres vizīte Latvijā ir apliecinājums tam, ka ASV un Latvija ir stratēģiskie partneri un demonstrē ASV lielo ieinteresētību gan divpusējās attiecībās, gan par situāciju šajā Eiropas reģionā tā ekonomiskajā, politiskajā un drošības aspektā.

Premjers informēja, ka tikšanās laikā ar Klintoni ir plānots pārrunāt jautājumus, kas skar abu valstu divpusējo sadarbību, tostarp arī sadarbību dažādās starptautiskajās organizācijās, plānots arī pārrunāt ekonomisko situāciju Eiropā un to, kā izmantot Latvijas atveseļošanos divpusējo ekonomisko attiecību stiprināšanā.

«Tāpat plānojam pārrunāt jautājumus, kas skar reģiona enerģētikas politiku, kur ASV viedoklis un ekspertīze mums ir ļoti būtiski,» teica Dombrovskis.

Savukārt Klintone uzsvēra, ka ASV ir lepna būt par neatkarīgas Latvijas partneri un augstu vērtē savstarpējo sadarbību, piebilstot, ka ASV augstu novērtē Latvijas pieņemtos grūtos lēmumus sarežģītajos ekonomiskajos apstākļos, lai nodrošinātu valsts un tās iedzīvotāju stabilitāti.

Tāpat viņa uzsvēra, ka ASV ļoti augstu vērtē Latvijas un ASV sadarbību NATO līmenī un ir gandarīta par Latvijas dalību misijā Afganistānā.

Klintone ļoti labi atceroties savu viesošanos Latvijā kopā ar vīru Bilu Klintonu 1994. gadā, kad viņa bija lieciniece Latvijas neatkarības atgūšanas pirmajiem gadiem. «Par visu, ko esat sasnieguši, gribu uzslavēt jūs, premjerministr, valdību, un īpaši Latvijas iedzīvotājus,» noteica Klintone.

Jau ziņots, ka Klintone Latvijā ieradusies vienas dienas vizītē. Viņa šodien tiekas arī ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu un ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (RP).

Vēlāk Klintone Latvijas Universitātē neformālā forumā tiksies ar vietējiem jauniešiem un nevalstisko organizāciju līderiem.

ASV valsts sekretāres vizīte Latvijā noslēgsies ar Samnera Velsa ielas svinīgo atklāšanu pie ASV vēstniecības Rīgā. ASV diplomāta vārdā tiks pārdēvēts Remtes ielas posms no Kalnciema ielas līdz Lielirbes ielai. 1940.gada 23.jūlijā ASV valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Samners Velss nāca klajā ar paziņojumu, ka ASV neatzīst Baltijas valstu inkorporāciju Padomju Savienībā. Vēlāk šis paziņojums kļuva pazīstams kā Velsa deklarācija un kļuva par pamatu ASV ilgtermiņa ārpolitikai, kas neatzina PSRS varas leģitimitāti Baltijas valstīs. Šai neatzīšanas politikai vēlāk sekoja vairāk nekā 50 pasaules valstu, tādējādi tā kalpoja kā spēcīgs atbalsts Latvijas valstiskās neatkarības idejai nebrīves laikā.

Latvija ir simtā valsts, uz kuru vizītē devusies valsts sekretāre Klintone. «Klintones brauciens uz Somiju, Latviju un Krieviju, kas ieplānots no 27. līdz 30.jūnijam, padarīs viņu par pirmo valsts sekretāri ASV vēsturē, kas sasniegusi maģisko simts zīmi. Somija būs valsts ar numuru 99, Latvija, kuru viņa apmeklēs ceturtdien, būs simtā,» raksta «USA Today».

Pirms ierašanās Rīgā Klintone apmeklēja Somiju, bet vēlāk dosies vizītē uz Krieviju. Jau 28.jūnijā ASV valsts sekretāre ieradīsies Sanktpēterburgā, kur papildus dalībai Āzijas un Klusā okeāna ekonomiskās sadarbības Sieviešu un Ekonomikas forumā viņa tiksies arī ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

Kā ziņots, Klintoni ierasties vizītē Latvijā 2009.gadā ielūdza toreizējais ārlietu ministrs Māris Riekstiņš. Tolaik bija cerība, ka Klintone Latvijā ieradīsies līdz ar jaunās ASV vēstniecības Rīgā ēkas atklāšanu, taču vizīti tā arī neizdevās organizēt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu