Foto: Ventspilī ganās divdesmit četras mākslinieciskas govis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

No 30.jūnija, līdz oktobrim Ventspils pilsētas iedzīvotājus un viesus priecēs pasaulē vērienīgākais publiskais mākslas pasākums «Govju parāde Ventspils 2012». Mākslinieku apgleznotās govis gaidīs interesentus Ventspils ielās, parkos un skvēros, Piejūras brīvdabas muzejā, pie Ventspils Augstskolas, pie Ventspils autoostas, pie Mazbānīša Kalna stacijas un citur pilsētā.

«Pirms desmit gadiem mēs bijām pirmie Austrumeiropā, kas rīkoja tik vērienīgu mākslas un mecenātisma projektu kā Govju parāde. Šogad nolēmām atzīmēt šo jubileju. Govju parāde atbilst mūsu mārketinga stratēģijai – Ventspils ir valsts valstī. Mums ir sava laika zona, nauda, valoda, himna, savs zīmols un karogs un mums ir savas gotiņas, kādu nav nekur citur. Mēs lepojamies ar ventspilniekiem, un ventspilnieki lepojas ar savu pilsētu,“ atklājot «Govju parādi Ventspils 2012“ teica Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs un pateicās visiem māksliniekiem, kas piedalījās projektā un ļāva padarīt šo dienu tik īpašu un nozīmīgu Ventspils pilsētai.

Svinīgi atklājot «Govju parādi Ventspils 2012», šodien visas govis un to autori – mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Azerbaidžānas – pulcējās Ostas ielas promenādē. Govju parādē izmanto stikla šķiedras gotiņas, kuras māksliniekiem ir iespēja brīvi un radoši izpausties, veidojot govju parādes eksponātus. Atbilstoši mākslinieka radošajam skatījumam, «Govju parāde Ventspils 2012» gotiņas ir gan apzeltītas, gan noklātas oļiem, krāšņi izgaismotas un pārvēstas par monumentāliem tēlniecības darbiem, kas izdaiļos Ventspils pilsētu gan dienā, gan vakara un nakts stundās.

Visas 24 gotiņas Ventspilī būs apskatāmas līdz oktobrim, kad tās pārdos izsolē. Atbilstoši Govju parādes starptautiskajai koncepcijai, izsolē savāktā naudas summa tiks ziedota labdarībai. Par iegūto naudas summu plānots ierīkot rotaļu laukumu bērnunama «Selga» audzēkņiem.

«Pašreiz bērniem pēc skolas un nodarbībām nav, kur pavadīt savu brīvo laiku. Tā kā bērnu namā ir daudz mazu bērnu, tas ir īpaši aktuāli. Savukārt uz bērnu pilsētiņām katru dienu aizbraukt arī nav iespējams. Galvenais, lai bērni būtu priecīgi un apmierināti, un es domāju, pēc rotaļlaukuma iekārtošanas tā noteikti būs!» saka pansionāta un bērnu nama «Selga» direktore Gundega Mekša.

«Govju parādes Ventspils 2012» svinīgā atklāšana bija vienīgā iespēja redzēt visus mākslas darbus vienkopus. Uzreiz pēc atklāšanas gotiņas tika nogādātas dažādās Ventspils vietās, kas būs to mājvieta līdz pat oktobrim.

  • 1.Piedzīvojumu parka apmeklētājus gaidīs mākslinieka Ivara Drulles veidotā govs «Sencis» - 230 miljonu gadu sena dinozauru laikmeta govs kopā ar savu teliņu.
  • 2.Lielā prospekta un Brīvības ielas stūrī garāmgājējus priecēs tēlnieka Gļeba Panteļejeva bronzā atlietais «Govs koloss».
  • 3.Pie Ventspils Augstskolas studentus un pasniedzējus sagaidīs gleznotāja un Latvijas Mākslas akadēmijas rektora Alekseja Naumova un Ventspils Augstskolas veidotā govs «Tirkīzs», kas ir Ventspils un Venēcijas vienojošo faktoru glezniecisks atspoguļojums.
  • 4.Piejūras brīvdabas muzejā Andra Vītoliņa radītā «Ķēniņgovs» vēstīs leģendu par Kurzemes ķēniņu dzimtām un to teritoriālās nestabilitātes iemesliem.
  • 5.Livonijas ordeņa pils pagalmā iemājos «Vētras govs“, ko veidojusi māksliniece Anna Heinrihsone.
  • 6.Parka un Loču ielas stūrī, starp lielajiem Jūrmalas parka enkuriem izstādīta Aigara Bikšes veidotā govs ar savdabīgo nosaukumu «Saimnieka levitācija virs Kurzemes Zilās govs saulgriežu naktī».
  • 7.Bērnu parkā «Fantāzija» mazos un lielos apmeklētājus gaidīs Miķeļa Fišera veidotā «Āriešu viedgovs», kas raugās pasaulē ar trim acīm.
  • 8.Pie Ventspils autoostas atbraucējus sagaidīs Gintera Krumholca govs-policists ar saukli «Kārtībai ir jābūt!».
  • 9.Pie Mazbānīša Kalna stacijas novietota «Latvijas Zelta govs», ko veidojis Leonards Laganovskis.
  • 10.Talsu un Lidotāju ielas stūrī govi kā labklājības un drošības simbolu atainos Andra Prigičeva govs «Barības ķēde».
  • 11.Pie Pārventas bibliotēkas zinātkāros viesus gaidīs «Ventspils Zāļu govs», ko radījusi mākslinieku kopa SERDE.
  • 12.Rātslaukums leposies ar mākslinieces Helēnas Heinrihsones «Zelta Saules un Sudraba Mēness govi».
  • 13.Pie ieejas Olimpiskajā centrā «Ventspils» gaidīs Ventspils Futbola kluba fanu govs «Vienos vārtos», kuras autori ir Aivars Žukovskis un Futbola klubs «Ventspils».
  • 14.Tilta aplī Pārventas pusē kosmosa pasaulē ievedīs Mārītes Guščikas un M.Čehova Rīgas Krievu teātra veidotā govs «Piena ceļš», kas īpaši iespaidīgi izskatīsies diennakts tumšajā laikā.
  • 15.Vecpilsētas tirgus laukumā par piena rašanās ciklu vēstīs Kaspara Zariņa apgleznotā govs «Glāze piena».
  • 16.Vidumupītē pie tirdzniecības centra «Tobago» peldēs Merikes Estnas (Igaunija) «Atmosfēriskā strūklakas govs».
  • 17.Pie teātra nama «Jūras vārti» priecēs govs «Ventspils stencils», kas ir mākslinieces Mārītes Klušas un Ventspils Jaunrades nama tēlotāja mākslas studijas audzēkņu kopdarbs.
  • 18.Siena tirgus laukumā (saliņā Kuldīgas un Ganību ielas satekpunktā) apskatāma mākslinieces Sarmītes Caunes un Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga veidotā skulptūra «Gaismas govs».
  • 19.Piejūras kempingā par ekoloģiju atgādinās «Mūžzaļā govs», kuras autors ir Robertas Antinis (Lietuva).
  • 20.Ostas ielas promenādē iepretī Livonijas ordeņa pilij mīlestību un sievišķību izstaros mākslinieces Elitas Patmalnieces «Sievišķīgā govs».
  • 21.Ostas ielas promenādē pie kuģīša «Hercogs Jēkabs» pieturvietas gaidīs Raimonda Kalēja un «Govju parādes» atklāšanas dienas apmeklētāju kopdarbs – trīs «Tautas govis».
  • 22.Lielā prospekta un Kuldīgas ielas stūrī būs apskatāma austrumnieciski krāšņā «Granātu govs», kuras autors ir Museibs Amirovs (Azerbaidžāna).
  • 23.Medņu ielas galā, pie centrālas ieejas Zilā karoga pludmalē gozēsies Vijas Zariņas «Akmeņu govs».
  • 24.Pie Prāmju termināla pašapziņu un pārliecību par govs nozīmību pasaules elementu kontekstā paudīs Jāņa Mitrēvica govs «Pie spoguļa».

Pilna informācija par mākslinieku darbu koncepcijām, kā arī karte ar gotiņu atrašanās vietām pieejama «Govju parādes Ventspils 2012»oficiālajā mājas lapā «cowparade.ventspils.lv».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu