«Baltica 2012» svinēs 173 Latvijas un ārvalstu kolektīvi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pateicoties latviešu folkloras un tradicionālās kultūras vērtību glabātājiem, no paaudzes uz paaudzi tiek nodota dziesma, deja, svētku svinēšana un amatu prasmes. Šo tradīciju glabātājus katru gadu pulcē kopā starptautiskais folkloras festivāls BALTICA, kurš  šogad 5.–9. jūlijam pieskandinās Latviju - Rīgu un Vidzemi.
 
Baltijas lielākos folkloras svētkus – festivālu BALTICA 2012 – svinēs gan 173 Latvijas etnogrāfiskie ansambļi un folkloras kopas, gan tautas muzikanti, lietišķās mākslas meistari, amatnieki, gan arī ārvalstu grupas un stāstnieki no ASV, Itālijas, Ukrainas, Bulgārijas, Francijas, Izraēlas, Lietuvas, Zviedrijas, Igaunijas un Lielbritānijas. Tradicionāli festivālā piedalās arī ārvalstu latviešu grupas un Latvijas mazākumtautību kolektīvi.

Rīgas centrā un priekšpilsētās, Madonā, Turaidā, Siguldas novadā, Ikšķilē, Ķekavā, Barkavā, Cesvainē, Ērgļos, Koknesē un Ļaudonā piecas dienas notiks koncerti, tradīciju vakari, meistardarbnīcas, dažādi brīvdabas sarīkojumi, gadatirgus un stāstnieku vakari. Īpašs akcents šajā festivālā likts uz autentisko folkloru.

Tāpat festivāla laikā notiks kinofestivāls ETNO BALTICA  kinoteātrī «Splendid Palace». Tā programmu papildinās Latvijas mākslas skolu bērnu animācijas filmas, kas tapušas gatavojoties šī gada festivālam.

Rīgas pilsētas izstāžu zālē «Rīgas Mākslas telpa» būs apskatāma Baltijas valstu lietišķās mākslas izstāde VAINAGS, savukārt Rīgas Sv. Pētera baznīcā varēs apmeklēt Latviešu tautas lietišķās mākslas savienības 10 gadu jubilejas izstāde «MĀKSLA UN AMATNIECĪBA».

Sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļu tapusi festivāla vizuālā identitāte – plakāts un vides objekti, no kuriem daļa jau tagad redzama Rīgā.

Festivāls BALTICA notiek kopš 1987. gada visās Baltijas valstīs, šogad Latvijā, svinot 25 gadu jubileju. Katru gadu festivālam ir izvēlēta sava tēma. Šogad tā ir CEĻŠ. Ceļa tēma ir izvēlēta tāpēc, ka ceļš - viena no nozīmīgākajām kategorijām cilvēces ideju vēsturē.

Starptautisko folkloras festivālu BALTICA 2012 rīko Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs, Latvijas Folkloras biedrība un Rīgas, Madonas, Siguldas, Ikšķiles, Ķekavas, Barkavas, Cesvaines, Ērgļu, Kokneses pašvaldības un Turaidas muzejrezervāts.

BALTICA ir Baltijas tautām ļoti nozīmīgs folkloras festivāls, kurā tiek pausta tautu tradicionālā kultūra - dziesmas, instrumentālā mūzika, stāstījumi, rotaļas, dejas, kā arī lietišķā un dekoratīvā mākslas, amatniecība, un citas tautas kultūras izpausmes formas.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu