Režisors Viesturs Meikšāns gadu strādās Maskavā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No 23. jūlija Viesturs Meikšāns vairs nebūs Valmieras teātra štata režisors, jo uz gadu dodas strādāt Maskavas Dailes teātrī (MDT), ko vada Oļegs Tabakovs. «Valmieras teātrī piecos gados es iemācījos profesijas pamatus,» saka režisors. «Mani pamanīja, pateicoties tiem darbiem, kas iestudēti Valmierā. Te ir ļoti radoša un ģimeniska atmosfēra un liela brīvība, par ko varu būt tikai pateicīgs.» MDT Viesturs Meikšāns kopā ar savu radošo brigādi – scenogrāfu Reini Suhanovu, kostīmu mākslinieci Annu Heinrihsoni un komponistu Jēkabu Nīmani iestudēs 19. gadsimta dramaturga Aleksandra Suhovo-Kobiļina triloģiju «Krečinska kāzas», «Lieta» un «Tarelkina nāve».

Ielūgums studēt A. Suhovo-Kobiļina triloģiju Oļegs Tabakovs izteica pēc tam, kad gada sākumā V. Meikšāns MDT Mazajā zālē bija veiksmīgi iestudējis V. Sigareva lugu «A.Kareņins». Savukārt šim iestudējumam viņu rekomendēja Kirils Serebreņņikovs, kas redzēja Viestura mēģinājumus izrādei «7 Fausti» Nacionālajā teātrī, noskatījās fragmentus no izrādēm VDT, kā arī atbrauca uz Valmieru, lai tiktos ar Oļģertu Kroderu. «Sākumā no mums ar Reini neko īpašu negaidīja, mums «A. Kareņins» bija jāveido ļoti ierobežotos apstākļos. Pierādījām, ka spējam tos maksimāli izmantot,» saka Meikšāns.

Viesturs Meikšāns neatvadās ne no Valmieras, ne Latvijas. «Negribu moralizēt vai ieslīgt patriotiskā terminoloģijā. Es daru to, kas mani bagātina, kas atbilst maniem meklējumiem teātrī, un man ir svarīga daudzveidība, dažādi konteksti, kas ietekmē arī izrādi. Mani interesē alternatīvais teātris, opera, kino, un ir arī piedāvājumi. Alternatīvais teātris man asociējas ar Skandināviju, tāpēc iespējams, ka pēc gada es strādāšu Norvēģijā, un opera varbūt būs Francijā. To nevar zināt.. Es esmu latvietis un nekad nekļūšu nekas cits. Un domāju, ka Maskavā jūt, ka mums ir cita teātra valoda, tāpēc jau mūs aicina. Kur nu vēl latviskāki cilvēki par Reini Suhanovu, Jēkabu Nīmani! Tas skan banāli, bet tā ir latviešu vārda nešana ārpusē. Jo tie, kas mūs aicina, jūt šo starpību.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu