Liliju jaunumi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 12. jūlijā, plkst. 12.00 tirdzniecības centra Spice Home 1. stāvā sadarbībā ar liliju audzētāju biedrību Lilium Balticum tiks atklāta smaržīga un krāšņa liliju izstāde. Bezmaksas izstādē varēs aplūkot un pasmaržot teju 150 dažādu šķirņu ziedus – gan pasaulē populāras šķirnes, gan vietējās selekcijas brīnumus.

Biedrības Lilium Balticum valdes priekšsēdētājs un selekcionārs Guntis Grants, kurš ik gadu rada un dod vārdu līdz pat 100 jaunām liliju šķirnēm, norāda, ka liliju izstādes Latvijā vienmēr ir apskates vērtas: «Latvija ir viena no pasaules liliju audzēšanas lielvalstīm. Protams, ar Holandi vēl nekonkurējam, taču uz citu Eiropas valstu fona izceļamies ar selekcionāru un kolekcionāru aktivitāti un radīto šķirņu daudzveidību. Krāšņos liliju jaunumus cenšamies parādīt izstādēs, tāpēc tās ir tik skaistas un baudāmas.»

Izstādē varēs konsultēties ar liliju selekcionāriem par liliju audzēšanu un jaunākajām šo karalisko ziedu tendencēm – kā jebkurā sfērā, arī ziedu audzēšanā pastāv modes tendences. Arvien vairāk ziedu mīļotāji izvēlas audzēt lilijas savā dārzā pašu priekam. Sekojot šai tendencei, Latvijas selekcionāri īpaši piestrādā pie jaunām dārzu ziedu šķirnēm. Šobrīd aktuālas ir lilijas ar nokareniem ziediem un Oriental Trompet grupas lilijas jeb tā dēvētās milzu lilijas. Tās bieži vien sasniedz cilvēka auguma augstumu, izaugot līdz pat 1.9 m garas.

Izstāde Karaliskie liliju ziedi apskatāma Spice Home 12., 13., 14. jūlijā no 10.00 – 21.00 un 15. jūlijā no 10.00 – 20.00.

Liliju audzētāju biedrība Lilium Balticum iesaka: 5 lietas, kas jāzina, lai kļūtu par liliju audzētāju:

• Lilijas ir sīpolpuķes, kuru sīpolus nedrīkst žāvēt. Tos var stādīt tūlīt pēc iegādāšanās
• Ja sīpolus nav iespējams uzreiz iestādīt, tie jāuzglabā plēves maisiņā kopā ar pussausu kūdru, zāģu skaidām, smiltīm vai citu substrātu vēsā vietā (ledusskapī vai pagrabā)
• Izvērtējot liliju sīpola stādīšanas dziļumu, jāņem vērā «trīs sīpolu likums» – jāstāda trīs sīpolu dziļumā
• Lilijām tīk silta galva, bet vēsas kājas! Tas jāatceras, izvēloties stādīšanas vietu. Vislabāk, ja sīpoliņš atrodas ēnā, bet laksti – saulē
• Liliju sīpoli rudenī nav jāizrok. Gandrīz visas lilijas labi ziemo augsnē, tikai visjūtīgākās jāpiesedz.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu