Festivālu «Liepājas vasara» atklās Šimkus un Rinkevičs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

27.jūlijā plkst.19:00 Liepājas Latviešu biedrības nama zālē skanēs festivāla «Liepājas vasara» atklāšanas koncerts, kur varēs baudīt gan pianista Vestarda Šimkus virtuozitāti, gan Liepājas Simfoniskā orķestra skanējumu lietuviešu maestro Gintara Rinkeviča vadībā.  

Iepazīstoties ar šo koncertprogrammu, muzikologs Orests Silabriedis izteicies sekojoši: «Šī programma, kurā tiksies Liepājas Simfoniskā orķestra «dzintara skaņa» un plaša muzikālā vēriena īpašnieks maestro Gintars Rinkevičs, patiks simfoniskas glezniecības piekritējiem.» Lieliskā Lietuvas Valsts simfoniskā orķestra galvenā diriģenta vadībā LSO atskaņos labi zināmā lietuviešu komponista (kurš tomēr vairāk pazīstams kā gleznotājs) Mikaloja Konstantina Čurļoņa poēmu «Mežā», kas pievilcīga ar sevišķo gaišo kolorītu un stalto mieru – mūziku, kas ļauj klausītājam iejusties mazliet noslēpumainā meža gājēja ādā.

Programmā iekļauta arī Sergeja Rahmaņinova Pirmā simfonija, kuras pirmatskaņojums komponistam izrādījies teju liktenīgs; darba pirmatskaņojums notika 1897.gadā Aleksandra Glazunova vadībā, kas izrādījās pilnīga katastrofa. Rahmaņinovs bija tik satriekts, ka trīs gadus neko nerakstīja. Simfonijas partitūra tika uzskatīta par pazudušu, pats komponists nekādi nesekmēja tās atrašanos, un šī simfonija piedzīvoja renesansi tikai pēc Otrā pasaules kara. Vai šis darbs ir piemineklis radošai neveiksmei vai tomēr saistošs simfonisks piedzīvojums – to katrs klausītājs varēs izvērtēt pats.

Pianists Vestards Šimkus festivāla «Liepājas vasara» atklāšanā rādīs savu virtuozitāti Edvarda Grīga Klavierkoncertā. Par šo žanra zelta klasiku, līdzi dungojamo hitu un pianista spožuma spoguli pats Vestards saka: «Tas ir viens no diviem klaviermūzikas repertuāra skaņdarbiem (otrs ir Ferenca Lista «Nāves deja»), kas bērnībā manī uzjundīja pirmo aizrautīgo sajūsmu par mūziku un klavierspēli. Pēdējo gadu laikā šo skaņdarbu ar panākumiem un lieliskām kritiķu atsauksmēm esmu atskaņojis vien ārpus Latvijas un nu man ir prieks, ka beidzot savu šī klavierkoncerta interpretāciju varēšu sniegt arī saviem mīļajiem klausītājiem tepat mājās, kopā ar lielisko Liepājas Simfonisko orķestri.»

Šī koncertprogramma 28.jūlijā plkst.20.00 tiks atskaņota arī Cēsu mākslas festivālā.

Klasiskās mūzikas festivāls «Liepājas vasara» ar 8 koncertiem norisināsies no 27.jūlija līdz pat 30.augustam. Biļetes uz festivāla koncertiem var iegādāties visās «Biļešu Paradīzes» kasēs. Piedāvāti tiek arī divu veidu abonementi.

Aktuālo informāciju par festivālu «Liepājas vasara» var atrast Liepājas Simfoniskā orķestra mājas lapā «lso.lv», kā arī festivāla mājas lapā «liepajasvasara.lv».

Festivāls «Liepājas vasara» notiek ar Liepājas Kultūras pārvaldes, Valsts kultūrkapitāla fonda un Izraēlas vēstniecības finansiālu atbalstu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu