Otro reizi Latvijā Maestro Adigezalovs kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

17.augustā plkst.19:00 Liepājas Latviešu biedrības namā festivālā «Liepājas vasara» Liepājas Simfoniskā orķestra (LSO) priekšā jau otro reizi stāsies izcils azerbaidžāņu diriģents Jalčins Adigezalovs. Koncertprogrammā franču mūzikas šedevri. Soliste – spoža latviešu jaunās paaudzes vijolniece – Paula Šūmane.

«Šis ir diriģents, kurš patiesi iedvesmoja orķestri, kad pagājušā gada maijā Lielajā Ģildē LSO ar azerbaidžāņu Maestro tikās azerbaidžāņu simfomugama programmā. Saņēmām lieliskas atsauksmes no Latvijas mūzikas profesionāļiem. Tiešām izcils meistars!» atzīst LSO vadītājs Uldis Lipskis.

Lai gan Jalčina Adigezalova vārds Latvijā ir pazīstams tikai šauram publikas lokam, viņš ir pasaules atzinību guvis azerbaidžāņu diriģents, kas koncertējis ar daudziem izciliem solistiem, tostarp čellistiem Mstislavu Rostropoviču un Ivanu Monigeti, pianistiem Nikolaju Petrovu, Pēteri Jablonski, Borisu Berezovski, vijolniekiem Dmitriju Koganu un Sergeju Stadleru un citiem. Bijis gan Azerbaidžānas Valsts simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents, gan Azerbaidžānas Operas un baleta teātra un Stambulas operas un baleta teātra diriģents, kā viesdiriģents aicināts muzicēt Krievijā, Austrijā, Itālijā, Turcijā, Beļģijā, Spānijā, ASV un citiem. Bijis Mocarta mūzikas festivāla mākslinieciskais vadītājs, cieši sadarbojas ar Maskavas Helikon-operu. Ar Jalčinu Adigezalovu pie diriģenta pults ir izdoti vairāk kā 10 mūzikas ieraksti, piedaloties tādiem orķestriem, kā Čaikovska Lielais Simfoniskais orķestris, Azerbaidžānas Valsts simfoniskais orķestris, Stambulas Operas orķestris, kā arī Krievijas Radio un TV orķestris.

1894.gadā impresionists Klods Debisī sacer muzikālu partitūru, kas top iespaidojoties no 1876.gadā simbolisma spilgtākā pārstāvja literatūrā Stefana Malarmē uzrakstītās poēmas «Fauna diendusa». Šī prelūdija kļūst par pirmo darbu, kas Klodam Debisī sniedz Eiropas slavu. Bez šī skaņdarba programmā skanēs arī Morisa Ravēla «Pavana mirušās infantes piemiņai» un horeogrāfiskā poēma «Valsis», Žorža Bizē svītas «Arliete» Nr.1 un Nr.2, kā arī Kamila Sensānsa «Introdukcija un rondo kapričiozo» op.28, kur vijoles solo izpildīs 13 starptautisku konkursu un Lielās mūzikas balvas 2011 laureāte – Paula Šūmane.

Jaunā vijolniece Paula Šūmane regulāri koncertē Eiropā, kā arī ārpus tās (Japāna, Ķīna, Dienvidāfrika, Čīle, Argentīna, Tuvie Austrumi). 2008.gadā Paula ar izcilību absolvēja gan Parīzes Nacionālo augstāko mūzikas un dejas konservatoriju, gan Grācas Mākslu universitāti. Kā soliste sadarbojusies ar dažādiem orķestriem – Lisabonas Metropolitan orķestri, Bādenbādenes filharmonijas orķestri, Hofer Symphoniker un citiem.

«Šis koncerts ir īsta intriga. Ar nepacietību gaidu kā tas kopā skanēs. Franču impresionisma jutekliskums, azerbaidžāņu ugunīgums un Liepājas Simfoniskā orķestra dzidrais skanējums – tas viss būs tur!» tā LSO mākslinieciskais vadītājs Atvars Lakstīgala.

Klasiskās mūzikas festivāls «Liepājas vasara» Liepājā norisināsies līdz pat 30.augustam. Biļetes uz festivāla koncertiem var iegādāties visās «Biļešu Paradīzes» kasēs.

Aktuālo informāciju par festivālu «Liepājas vasara», kā arī plašāku informāciju par solistiem un diriģentiem var atrast Liepājas Simfoniskā orķestra mājas lapā www.lso.lv, kā arī festivāla mājas lapā www.liepajasvasara.lv

Festivāls «Liepājas vasara» notiek ar Liepājas Kultūras pārvaldes, Valsts Kultūrkapitāla fonda un Izraēlas vēstniecības finansiālu atbalstu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu