Pie Brīvības pieminekļa incidenti; NA prasīs Kozlovska demisiju (205)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Brīdī, kad šodien Brīvības piemineklim tuvojās vairāki simti leģionāru atceres gājiena dalībnieku, pretējās nometnes pārstāvji - biedrības «Apvienība pret nacismu» aktīvisti - skaļruņos sāka atskaņot ļoti skaļu, ausīs griezošu mūziku krievu valodā, novēroja aģentūra LETA.

Gājienu pie pieminekļa sagaidīja jaunieši ar Latvijas karogiem. Gājiena dalībnieki spēlēja dūdas un citus instrumentus.

Uz brīdi skaļā mūzika aprāvās, bet pēcāk atkal sāka dārdēt skaļruņi.

Kad gājiena dalībnieki sāka likt ziedus pie pieminekļa, protestētāju mūzika atkal apklusa un skaļrunis sāka atskaņot uzrunas. Tās gan bija latviešu valodā.

Kāds aktīvists mēģina skaļruņiem izraut vadus, taču viņu aizturēja policija. Aizturēti vēl vairāki pretējo nometņu pārstāvji, novēroja aģentūra LETA.

Pie protestētājiem mēģināja nokļūt arī Saeimas deputāti Jānis Dombrava (NA) un Raivis Dzintars (NA), bet policija viņus atturēja no šāda soļa.

Vēlāk Dzintars, nu jau kopā ar Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas konsultantu Jāni Iesalnieku mēģināja atkārtot manevru, taču - atkal nesekmīgi.

Pasākuma dalībnieki aicināja policiju izslēgt skaļruņus. Pretējā gadījumā, viņuprāt, policija palīdzot «cūkām un okupantiem».

Kā atbildi skaļruņiem gājiena dalībnieki sāka dziedāt dziesmu «Šeit ir Latvija».

«NA pirmdien prasīs iekšlietu ministra [Riharda Kozlovska] demisiju sakarā ar policijas rīcību 16.martā pie Brīvības pieminekļa,» tviterī raksta NA.

Pie pieminekļa šodien aizturēti četri cilvēki, aģentūru LETA informēja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Sigita Pildava.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins žurnālistiem teica, ka aizturētie ir no leģionāru atbalstītāju vidus, taču vēl nevarēja pateikt, kā tiks kvalificēti aizturēto personu pārkāpumi. Kāda sieviete aizturēta, jo no biedrības «Apvienība pret nacismu» pie Brīvības pieminekļa noliktā vainaga izrāva lenti.

Kādu aktīvistu policija aizturēja pēc tam, kad viņš mēģina izraut vadus biedrības «Apvienība pret nacismu» uzstādītajiem skaļruņiem, kas atskaņoja skaļu mūziku un uzrunas.

Aģentūra LETA arī novēroja, kā kādam pasākuma dalībniekam izdevās aizmukt no vairākiem viņam pakaļ skrienošiem policistiem.

Pēc Grišina teiktā, lielākie riski pasākuma laikā, kā jau paredzēts, bija saistīti ar verbālām sadursmēm.

Lielāko neizpratni leģionāru atbalstītāju vidū izraisīja biedrības «Apvienība pret nacismu» atskaņotā skaļā mūziku un uzrunas. Grišins uzsvēra, ka šādu pasākuma norisi saskaņojusi Rīgas dome.

Ne visi to saprata, tāpēc daži pat mēģināja apgāzt barjeras, norādīja policijas pārstāvis. Lai izvairītos no fiziskiem konfliktiem, policijai dažus cilvēkus nācies aizturēt.

Raiņa bulvārī noticis arī kāds fizisks konflikts starp divām personām, apliecināja policijā. Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, tajā bijis iesaistīts dažādu nelielu nevalstisku organizāciju, tostarp «Apvienības pret nacismu», aktīvists Jānis Kuzins.

Kopumā, policijas vērtējumā, 16.marta pasākumi noritējuši nedaudz saspringtākā gaisotnē nekā iepriekšējos gadus.

Kā ziņots, vairāki biedrības «Apvienība pret nacismu» aktīvisti šorīt pie Brīvības pieminekļa nolika vainagus nacisma upuru piemiņai. Savukārt leģionāru atceres pasākuma dalībnieki pie pieminekļa sanesa daudz ziedu, ar tiem nosedzot biedrības atnestos vainagus.

Pretēji iepriekšējos gados novērotajai klaigāšanai un dažādiem savstarpējiem apvainojumiem, leģionāru atceres pasākumi un to pretinieku aktivitātes šorīt pie Brīvības pieminekļa sākās klusi. Vienīgais izņēmums bija biedrības «Apvienība pret nacismu» mehāniski atskaņotās ausīs griezošās skaņas.

Komentāri (205)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu