Sabrukušajā lielveikalā atrasts 51 bojāgājušais: Teksta tiešraides arhīvs (212)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Svens

Jaunākā informācija liecina, ka dzīvību zaudējuši 51 cilvēki, trīs bojāgājušie nav atpazīti.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests līdz plkst.8 no negadījuma vietas kopumā hospitalizējis 28 cilvēkus, bet septiņiem cilvēkiem medicīniskā palīdzība sniegta uz vietas. Rīgas slimnīcu sniegtā informācija liecina, ka slimnīcās nogādāto cietušo veselības stāvoklis ir samērā stabils. No lielajās Rīgas slimnīcās ievietotajiem cilvēkiem neviens nav ievietots reanimācijas nodaļā.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša aģentūrai LETA pastāstīja, ka nelaimē cietušie cilvēki ir guvuši dažādas traumas - gan ļoti smagas, gan arī vieglākas. Cietušajiem konstatēti kaulu lūzumi, politraumas, galvas traumas u.c.

Bojā gājušo vidū ir trīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) glābēji. Dienesta pārstāve Viktorija Šembele aģentūrai LETA teica, ka hospitalizēti desmit ugunsdzēsēji, vēl divi guva vieglas traumas un pēc tam darbu turpināja. Glābēji ir apzinājuši visus savus darbiniekus un ir zināms, ka drupās ugunsdzēsēju vairs nav.

Drupās aprakto cilvēku skaits pagaidām nav zināms. Kā aģentūru LETA informēja VUGD pārstāve Inga Vetere, ugunsdzēsējiem ir «kādu padsmit» cilvēku telefona numuri, kuriem tiek mēģināts zvanīt, taču tiek pieļauts, ka daži no šiem cilvēkiem neatrodas veikala drupās.

Sākotnēji tirdzniecības centram iegruva daļa jumta, kam sekoja vēl viens nogruvums, kā rezultātā kopumā iebrukušas aptuveni septiņas metāla jumta kopnes un jumts gandrīz 1000 kvadrātmetru platībā. Tieši otrajā nogruvumā cieta liels skaits glābēju.

Informācija par negadījuma iemesliem nav oficiāli izplatīta, tomēr iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) uzsvēris, ka traģēdija ir cilvēku darbības sekas. Sākotnēji neoficiāli tika pieļauts, ka noticis sprādziens, taču sprādzienam līdzīgo troksni, par ko ziņoja aculiecinieki, visticamāk, izraisīja ēkas sabrukšana. Patlaban izplatītākā ir versija, ka traģēdiju izraisīja ēkas jumta apzaļumošanas darbi, kuru laikā uz jumta savests un vienuviet novietots liels daudzums darbiem nepieciešamo materiālu.

Rīgas Būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs stāstīja, ka lielveikala zaļā jumta izbūve veikta atbilstoši projektam, bet nepareizi varētu būt izvietoti būvmateriāli, neņemot vērā būvkonstrukcijas un pieļaujamās slodzes.

Uzreiz pēc traģēdijas Būvvaldē veikta pirmā būvprojekta caurskatīšana un konstatēts, ka visi nepieciešamie saskaņojumi projektam bija, ekspertīzes tikušas veiktas un būvkonstrukciju noturīgums paredzēts atbilstošs normatīviem, līdz ar to ar būvprojektu viss būtībā ir kārtībā. Vircavs atzīmēja, ka Būvvalde pasūtīs atkārtotu projekta tehnisko ekspertīzi un pārbaudīs, vai projekta īstenošanas gaitā ievērotas visas nepieciešamās procedūras.

Neviena no šīm versijām gan pagaidām nav oficiāli apstiprināta. Policija ir sākusi kriminālprocesu, notiek izmeklēšana.

Lai uzzinātu par tuviniekiem, kuri, iespējams, cietuši šajā nelaimē un nogādāti slimnīcā, iedzīvotāji var zvanīt uz numuriem 67 337 813 un 25 617 442. Traģēdijas vietā cietušajiem un viņu tuviniekiem tiek sniegts arī psiholoģisks atbalsts, aģentūrai LETA pastāstīja krīžu un konsultācijas centra «Skalbes» vadītāja Inese Ruka. Tiek sniegta klātienes konsultācija, bet tāpat ir iespēja zvanīt uz diennakts krīzes tālruni 67 222 922 vai 27 722 292. Piektdien cietušie un tuvinieki varēs saņemt arī klātienes konsultāciju, bet tai iepriekš jāpierakstās, zvanot uz krīzes centru vai Rīgas Sociālo dienestu.

Uzņēmuma «Maxima Latvija» pārstāvji pagaidām nesniedz plašākus komentārus par notikušo, uzņēmums atbalsta glābējus ar visu tā rīcībā esošo informāciju. Ēkas būvnieku - firmas «Re&Re» - pārstāvji kopā ar veikala projekta tehniskajiem uzraugiem, projektētājiem un konstruktoriem ieradās notikuma vietā, taču jumta iebrukšanas cēloņus vēl nekomentē.

«Par šīs traģēdijas patieso iemeslu ir pāragri spriest, tas tiks noteikts izmeklēšanas laikā. Šobrīd dzirdētas dažādas versijas, pat par sprādzieniem. Tā kā būvdarbi tika veikti stingri pēc projekta, citus sabrukšanas cēloņus mēs šobrīd nevaram komentēt,» sacīja «Re&Re» biznesa attīstības un komunikācijas vadītāja Mārīte Straume.

Iebrukušo veikalu «Maxima» projektēja arhitektu birojs «Kubs». Ēkas būvkonstruktors ir SIA «HND Grupa».

Informācija arhitektūras portālā «A4D» liecina, ka projektētās ēkas Priedaines ielā 20 pirmajā stāvā un piebūvē izvietots tirdzniecības centrs, bet, sākot no otrā stāva, bija paredzēti dzīvokļi. Veikala jumtu bija iecerēts apzaļumot, tas būtu ekspluatējams un izmantojams dzīvojamās mājas iedzīvotāju atpūtas vajadzībām un bērnu spēļu laukumam. Apzaļumošanas darbi bija sākušie šogad, lai gan veikals darbību uzsāka jau 2011.gadā.

Straume aģentūrai LETA apstiprināja, ka uz jumta pirms vairākām dienām sākti apzaļumošanas darbi. «Tas ir nevis dārzs uz jumta, bet īpašs zaļais jumts, kura apzaļumošanai tiek izmantots speciāls atvieglotais substrāts. Sākām uz jumta vest melnzemes substrātu. Viss notika saskaņā ar projektu un tehniskā uzrauga uzraudzībā - gan veiktie darbi, gan arī uz jumta uzklātā substrāta daudzums,» piebilda Straume.

Tomēr veikala būvkonstruktora «HND Grupa» īpašnieks Ivars Sergets aģentūrai LETA sacīja, ka, iespējams, traģēdijas iemesls varētu būt apzaļumošanai nepieciešamo materiālu radītā pārslodze atsevišķās vietās. «Tā ir tikai versija, taču ļoti iespējams, ka jumta iebrukšanas iemesls varēja būt atsevišķās vietās uz jumta pārāk daudz sakrautie apzaļumošanas darbiem nepieciešamie būvmateriāli, kas šajās vietās radīja pārslodzi,» uzsvēra Sergets.

Viņš noliedza iespējamību, ka projektā paredzētā jumta apzaļumošana varētu būt jumta sabrukšanas iemesls. «Veikals jau ir ekspluatēts divus gadus un divas ziemas uz šī jumta bija bieza sniega kārta, kas kopā ar uz jumta esošo oļu kārtu radīja vismaz pusotru līdz divas reizes lielāku noslodzi nekā to radītu projektā paredzētais apzaļumotais jumts. Šādu vienmērīgu noslodzi jumts izturēja, bet iespējams, ka atsevišķās vietās patlaban, kad tika sākti apzaļumošanas darbi, tika sakrauts pārāk daudz materiālu,» norādīja Sergets.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzdevis Rīgas pilsētas būvvaldei sākt ārpuskārtas pārbaudi visos objektos, kurus pašlaik būvē «Re&Re». Uzreiz pēc tam, kad tiks pabeigti glābšanas darbi, būvvaldes speciālisti sāks pārbaudi par cēloņiem, kas izraisīja negadījumu.

Piektdien no rīta sasaukta krīzes vadības padomes sēde, žurnālistus informēja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), kurš kopā ar iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (RP) bija ieradies nelaimes vietā novērtēt situāciju. Sēde sasaukta, lai saprastu, kādas ir nepieciešamās darbības no valdības un iesaistīto dienestu puses.

Komentāri (212)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu