Cēsu Izstāžu namā atklāta gleznotāju Irēnas Lūses un Ditas Lūses izstāde «Gaismas paralēles» (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Cēsu Izstāžu namā atklāta gleznotāju Irēnas Lūses un Ditas Lūses izstāde  «Gaismas paralēles». Abas mākslinieces, kuru darbi ir ļoti atšķirīgi, papildina viena otru, radot gaismas pielietu noskaņu, kas liekas tik svarīga šajā tumšajā, pirmsziemassvētku laikā.

Irēnas Lūses darbi atspoguļo pēdējo sešu gadu posmu mākslinieces daiļradē, strādājot dažādās tehnikās. Tehnikas izvēli bieži nosaka dvēseles stāvoklis un tēmas risinājums. Irēna Lūse uzsver: «Pēdējā laika esmu aizrāvusies ar reālo ainavu akvareļa tehnikā. Pievēršanās ainavai nav nekas īpaši jauns vai oriģināls, šī tendence virmo gaisā. Zināmā mērā atšķirīga ir mākslinieka pozīcija – aktīva vai vērojoša. Mani šobrīd fascinē reālā ainava, kas izraisa manī nereālās sajūtas, ainava, kura manai sirdī ir vistuvākā un vislabāk pazīstama .

Taka, pa kuru jau vairāk kā 30 gadus eju uz jūru, kur pazīstu katru koku un katru krūmu, nepārejošais pārsteigums par plašumu, kas tevi apņem izejot jūras krastā, un gaisma , kas nāk no augšas un liek apzināties iekšējās un ārējās pasaules saatiecību. Pēdējā laikā patīk strādāt ar ūdenskrāsām, liekas to caurspīdīgums neaizbaida gaismas vieglumu.» Māksliniece ir Latvijas Mākslas Akadēmijas Glezniecības nodaļas asociētā profesore.

«Ditas Lūses glezniecība saviļņo skatītāju ar senatnes gaisotni, viduslaiku klosteru un katedrāļu harmonijas atainojumu», saka Cēsu izstāžu nama vadītāja Nata Livonska. Pati māksliniece saka: «Gaisma mani interesē visās tās izpausmēs. Jau ilgu laiku strādāju pie darbiem, kuros attēloju dabas radītās konstrukcijas, skatītas caur rentgena gaismas prizmu. Mirkļa starojumā radītais attēls, kurš lauj apskatīt to, kas citādi ir pilnībā apslēpts mūsu acīm – šī iespēja ielūkoties noslēpumā, atklāt neredzamo, mani fascinē. Pētu un apbrīnoju cilvēku un zirgu kaulu plastiskās formas dzestrajā rentgena staru radītajā gaismas spēlē. Saredzu kopsakarības un saspēli cilvēka un dabas radītajās struktūrās.»

Šī nav pirmā reize, kad abas mākslinieces, māte un meita, rīko kopīgas izstādes. Pirms gada Jēkabpils mākslas galerijā «Mans's» tika sarīkota kopizstāde «Divas sarunas».

  • Izstāde Cēsu Izstāžu namā būs apskatāma līdz 29. decembrim.
Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu