Bērnu ballīte (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Alises mamma

Bez svētkiem nevar. It īpaši tos gaida bērni, tāpēc – lai notiek, rīkosim ballīti! Šoreiz – speciāli mazajiem gaviļniekiem.

Ar ko sākt?

Vispirms jāizlemj, kur pasākumu rīkosim un cik viesu lūgsim, pēc tam – vai bērnu ballītes organizēšanai aicināsim profesionālu vadītāju vai arī mēģināsim izlīdzēties saviem spēkiem.

Ja iesaistām profesionālu vadītāju un ja svinēšana notiek ārpus mājas, piemēram, kādā no bērnu izklaides centriem, tad vecākiem atkrīt visas rūpes, kas saistītas ar pasākuma organizēšanu – sākot no viesu izklaidēšanas un beidzot ar galdu klāšanu. Vienkārši tāpat pasēdēt pie galda un patērzēt par dzīvi var omītes un opīši. Bērniem domātie pasākumi jāorganizē citādi. Jubilāra vēlmes noteikti ir pirmajā vietā, bet jāņem vērā, ka arī katram ciemiņam var būt savas intereses. Mierīgākie bērni labprātāk darbojas uz vietas – zīmē, līmē, krāso, veido, bet aktīvākie grib izkustēties un iztrakoties. It īpaši tad, ja vecāku nav blakus. Lai visiem būtu vienlīdz interesanti un jautri, labāk tomēr pasākuma norisi uzticēt speciālistam.

Bērnu izklaides centros, kas organizē šādas ballītes, parasti jau ir gatavas pasākumu programmas, taču arī individuālas vēlmes ņem vērā. Ja dzimšanas dienas svinības, piemēram, vada Pepija, viņa pie bērniem ierodas ar savu pērtiķīti un lielo čemodānu, kur saliktas dažādas amizantas, bet noderīgas mantas. Kopā ar bērniem viņa piedalās dažādos piedzīvojumos un trakulībās – dodas meklēt dārgumus, rīko virves vilkšanas sacensības, pārģērbšanās svētkus… Mazām jaunkundzītēm savukārt patīk princešu balles, kur dāmas pucējas, veido frizūras un rotaslietas, mācās dejot valsi, gatavo modes skati, ko rāda vecākiem… Tikpat labi vadītāja lomu var uzticēt Zaķim, Lācim, Vardei, Raganiņai un citiem pasaku tēliem.

Rasols vai spēles?

Bieži vien māmiņām šķiet, ka svētku pasākumā galvenais ir cienasts, bet patiesībā bērnu ballītēs tam ir maza nozīme. Daudz svarīgāka ir norise – dažādas spēles, atrakcijas, konkursiņi, sacensības… Gadās, ka bērni tā aizrāvušies ar jandalēšanu un figurēšanu, ka viņiem nav laika padomāt par vēderpriekiem, rātni sēžot pie galda, kas nokrauts ar rasola bļodām, galertiem un rolmopšiem. Māmiņas šai ziņā allaž pārcenšas. Pilnīgi pietiek, ja pacienāšanai sarūpēta sula (vai kas cits dzerams), augļi, kas sagriezti gabaliņos, mazas, krāsainas, atraktīvas sviestmaizītes vai cepumi, ko ātri paņemt no galda un spēļu starplaikos iemest mutē. Tradicionālā torte vai kliņģeris jubilāram gan noder vienmēr.

Ja paredzētas dažādas spēles un sacensības, laikus jāparūpējas par pietiekami plašu vietu, kur brīvi kustēties. Mēbeles var sabīdīt malā, arī galdu ar cienastu labāk novietot kaut kur nostāk. Ja paredzētas mierīgākas spēles, bērni var sēdēt istabas vidū uz spilveniem. Bet pasākumi telpās lai paliek vēsākam laikam! Vasarā ballītes labāk rīkot svaigā gaisā. Taču lai neskumst tie, kam dzimšanas diena iekrīt ziemā! Tas nebūt nenozīmē, ka jātup istabā. Pasākums ar ragaviņām, piemēram, var notikt uz kalna. Desiņas var cept ugunskurā, kas iekurts sniegā…

Ja svinības organizē plašā dārzā un vecākiem ir bažas, ka bērni varētu izklīst vai viņus būs grūti pieskatīt, tad labāk gan norises vietu ierobežot, izmantojot, piemēram, krāsainus karodziņus, balonus, lentes. Bērnu pasākumus var rīkot arī kā sporta svētkus, bet tad viesi iepriekš jābrīdina, lai smalkās balles kleitas un izejamos uzvalciņus atstāj mājās.

Radiņi un gadiņi

Vecāki bieži vien vēlas interesanti nosvinēt bērna pirmo dzimšanas dienu, taču šāds pasākums drīzāk ir domāts vecākiem, vecvecākiem un citiem tuviniekiem, tāpēc to visai nosacīti var dēvēt par bērnu balli. Šādā reizē vecāki varētu speciāli izgreznot jubilāra krēsliņu, kopā izšūpot gaviļnieku šūpolēs vai segā, uzrakstīt vēlējumus speciāli šim notikumam izveidotā albumā, lai tad, kad mazais paaugsies, viņam būtu ko atcerēties… Diez vai tik mazam bērniņam vajadzētu piedalīties skaļā ballē, kas viņu drīzāk sanervozēs un nogurdinās, turklāt mazulis no šādām svinībām tāpat neko neatcerēsies. Pirms rīkot bērna 1. dzimšanas dienas balli, vecākiem vajadzētu rūpīgi apsvērt, vai tas vispār ir nepieciešams.

Arī pidžamu ballīte vai nakts tusiņš pirmsskolas vecuma bērnam diezin vai ir piemērots, lai gan viss atkarīgs no tā, kā pasākums organizēts, un no vecāku attieksmes. Mazuļiem ir prieks, ja pieaugušie uz brīdi spēj atcerēties bērnību un iejusties ballītē kā savējie. Skolas vecuma bērniem vecāku klātbūtne gan parasti nav vajadzīga. Viņi jūtas brīvāk un labāk, ja mammas nestāv aiz muguras vai nelūr pa durvju šķirbu. Tīņiem diez vai vispār vajadzētu rīkot bērnu ballītes, viņi savas dzimšanas dienas var svinēt, piemēram, kafejnīcā vai boulinga centrā. Pusaudži par tādu priekšlikumu var pat apvainoties, jo nereti jau jūtas pietiekami pieauguši.

Pašu spēkiem

Tie, kam spara, fantāzijas un enerģijas gana, var iztikt arī bez profesionāļu palīdzības. Bērnu ballīšu telpu noformējumam jābūt maksimāli krāsainam, pieskaņotam notikuma tematikai. Ticiet vai ne, bet pasākumu organizētāju pieredze liecina, ka katrs bērns sapņo vismaz par vienu tādu jubileju, kāda redzēta ārzemju filmās, – ar krāsainām cepurītēm, baloniem, taurītēm un citiem atribūtiem. Tāds pasākums nav gluži latvisku tradīciju garā, bet kāpēc gan nevarētu sarīkot arī citādas izpriecas?

Ne vien paša jubilāra, bet arī ciemiņu iesaistīšana svētku maltītes gatavošanā nav zemē metama ideja. Bērni mīļuprāt piedalās karstmaizīšu, pīrādziņu, piparkūku cepšanā, veido marcipāna figūriņas, piena konfektes… Un kāpēc gan lai tā nebūtu pašu ceptu pankūku balle ar konkursu par vakara izcilāko pavāru un gardāko rezultātu? Darbošanās virtuvē piesaista gan meitenes, gan zēnus.

Var noorganizēt, piemēram, Pirātu vai Indiāņu ballīti. Vecākiem vienīgi jāsagādā nepieciešamie atribūti, bet bērns pats lai piedalās pasākuma organizēšanā. Ar krāsainām spalvām un bultām var greznot telpu un svētku galdu, gatavot oriģinālas galvassegas un tērpus. No maziem olīšiem, kas salasīti jūras malā, kādā citā ballītē var veidot glītas glezniņas. Mežā atrastus sprungulīšus savukārt var nokrāsot vai aptīt ar krāsainām lentītēm un dziju. Bērniem parasti patīk dažādas piedzīvojumu takas ar veiklības un atjautības uzdevumiem. Kāpēc lai viņi neizbaudītu, piemēram, Sajūtu taku, kur katram dalībniekam ar aizsietām acīm jāiet pa sūnām, akmentiņiem, smiltīm, žagariņiem, skaidām? Pēc tam notiek konkurss – cik reizes mainījās klājumi un kādi tie bija.

Jebkura balle, it īpaši bērnu, allaž izdosies, ja ļausiet vaļu fantāzijai.

Konsultēja bērnu izklaides un attīstības centra «Čība» pasākumu producente Inta Konstante-Balode.

***

PADOMI

- Neaiciniet uz bērna dzimšanas dienas svinībām radiniekus, kolēģus vai draugus! Bērna ballīte ir domāta bērniem.

- Neatstājiet bērnus gluži vienus – ik pa laiciņam viņiem acis tomēr jāuzmet!

- Bērnu ballītes optimālais laiks ir 2 stundas. Ja pasākums notiek ārā – 3 stundas, bet ne vairāk, jo viņi nogurst.

- Piemērotākais vecums bērnu ballīšu rīkošanai – no 2 līdz 12 gadiem.

- Optimāls viesu skaits – no 10 līdz 15.

- Vislabāk izvēlēties vienreizējās lietošanas traukus un glāzes.

- Ne katrreiz dāvanas jāizsaiņo visu acu priekšā. Labāk tās nolikt uz galdiņa un atvērt pēc tam, kad viesi aizgājuši.

- Bērnu ballītēs atspirdzinājumi jāsarūpē ar rezervi, it īpaši, ja notiek sporta spēles un rotaļas.

- Neaizmirstiet par foto (vai video)! Arī bērni paši var iemūžināt jaukākos brīžus savās bildēs.

- Nepiemirstiet par mūziku, ja paredzētas dejas!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu