Starojoša smaida noslēpumi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mūsdienu reklāmas pārbagātībā ik uz soļa sastopama žilbinoši baltu zobu slavināšana, tomēr speciālisti apgalvo, ka izteikti balti zobi mums — Baltijas jūras piekrastes iedzīvotājiem — vispār nav raksturīgi un to varmācīga balināšana, izmantojot skābes saturošus produktus, vai tīrīšana ar abrazīvām, sodu saturošām zobu pastām tikai palielina zobu jutīgumu.

To, vai zobi var būt balti, nosaka nevis emaljas, bet gan dentīna (zoba daļas, kura atrodas starp emalju un zoba mīkstajiem audiem jeb pulpu) krāsa. Jo emalja plānāka, jo tumšāks paliek zobiņš. Turklāt dentīna krāsa nav atkarīga no tā, vai cilvēks lieto baltinošu zobu pastu, bet gan no paša cilvēka dabas dotā kaulu tipa. Savu zobu patieso krāsu cilvēki redz tikai pēc higiēnista apmeklējuma, kad no zobiem noņemts viss mīkstais aplikums un zobakmens.

Zobārsti apgalvo, ka kompleksās zobu pastas, kuru reklāmas sola tīrīt zobus, aizsargāt pret kariesu, nodrošināt smaganu veselību, novērst zobakmens veidošanos un veikt vēl neskaitāmus darbus, spēj sniegt efektu tikai tad, ja vispārējais mutes un zobu veselības stāvoklis ir vismaz apmierinošs. Taču tā nodrošināšanai vismaz divas reizes gadā jāapmeklē higiēnists un vismaz vienu reizi gadā nepieciešama zobārsta apskate. Diemžēl ar zobu pastu (pat vislabāko) uzturēt veselus zobus ir grūti.

Ja divas reizes dienā pareizi tīra zobus, izmanto zobu diegu un pēc ēšanas atceras izskalot muti vai vismaz pakošļāt kādu no šim mērķim paredzētajām košļājamajām gumijām, tādējādi novēršot skābes līmeņa palielināšanos mutes dobumā, zobu bojājumi un mutes dobuma slimības sastopamas retāk. Diemžēl ne vienmēr visus šos pamatpostulātus ievērojam. Un tad nereti atliek vien cerēt, ka izslavētā zobu pasta spēs pasargāt no kariesa, zobakmens un neskaitāmām citām mutes veselības problēmām. Taču jāliek aiz auss, ka to nespēs pat ārstnieciskās zobu pastas. Tiem, kuri neaizmirst regulāri ņemt rokās zobu birstīti, iemeslu satraukumam ir krietni mazāk. Tomēr zobu pastas izvēle ir atbildīgs un nopietns process. Jāatceras, ka abrazīvās un baltinošās zobu pastas var kaitēt zobu emaljai, Tādēļ, izvēloties kādu no šīs grupas produktiem, vispirms ieteicams padomāt, vai «žilbinošais» smaids ir zobu veselības vērts. Ir vērts arī ieklausīties speciālistu padomos un zobu pastu pirkt nevis plašpatēriņa preču veikalos, bet gan aptiekās, jo zobu pasta galu galā nav higiēnas prece vien. Protams, arī lielveikalos zobu pastu var pirkt, taču tad jābūt bruņotam ar zobārsta vai higiēnista ieteikumiem.

Mēdz teikt, ka zobu pasta ik pa laikam jāmaina un nav ieteicams lietot vienu pastu ilgāk par vienu diviem mēnešiem. Tomēr speciālisti uzskata, ka vislabāk būtu izvēlēties vienu ārstniecisko, piemēram, «Paradontax», «Homeodent», «Sensodine» vai zobu pastu no Baldones dūņām u. c. un vienu zobu pastu, kura nav abrazīva, satur fluoru un sniedz patīkamu, svaigu sajūtu. Ar ārstniecisko pastu zobus ieteicams tīrīt vakarā, lai naktī, cilvēkam atrodoties miera stāvoklī, pasta varētu efektīvāk darboties, bet ar fluoru saturošo pastu zobus labāk tīrīt no rīta, radot svaigumu un zināmu aizsardzību zobiem dienas laikā.

Vairākums ārstniecisko zobu pastu ražotāju piedāvā tieši minēto komplekso variantu. To ražoto zobu pastu klāstā ir gan ārstnieciskās, gan fluoru saturošās zobu pastas. Bez šaubām, izmantojot divu atšķirīgu ražotāju piedāvātos produktus, efekts nebūs tik izcils kā lietojot viena ražotāja produkciju. Viens no šādiem piedāvājumiem ir veikalos pieejamās Bulgārijas uzņēmuma «Aroma» izstrādātās sērijas «Astera» zobu pastas. Lai nodrošinātu kompleksu zobu kopšanu, «Astera» sērijā pieejamas gan kompleksas iedarbības zobu pastas «Astera Vitamin 3» un «Astera Multiefect 15», kuras nodrošina visa mutes dobuma kopšanu, gan «Astera Anti Caries», kura līdztekus savai pamatdarbībai — zobu attīrīšanai no mīkstā aplikuma — cīnās pret kariesu, gan «Astera Anti Periodontitis», kuras uzdevums ir cīņa pret smaganu iekaisumiem. Kombinētai iedarbībai bulgāri piedāvā gelveida zobu pastu «Astera Microgranules», bet balto zobu tīkotājiem paredzēta «Astera Whitening», kura saudzīgi baltina zobus, nebojājot to emalju. Jutīgi zobi mēdz sagādāt ļoti daudz nepatīkamu brīžu. Lai mazinātu zobu jutīgumu, ieteicams izmantot zobu pastas ar atzīmi «Sensitive». Tāda pieejama arī «Astera» sērijā. Bet, ja zobiem vēl pagaidām nekādu problēmu nav, no tām izvairīties palīdzēs profilaktiskās pastas «Astera Super Fresh» profilaktiskā pretkariesa iedarbība. Bulgāru kompānijas ražojumu klāstā ir arī zobu pastas bērniem. Turklāt šīs zobu pastas bagātinātas ar vitamīniem A, E un B 5, kā arī ārstniecības augu ekstraktiem. Kā zināms, visu, kas nāk no dabas, mūsu organisms uzņem ātrāk un pilnīgāk, tādēļ zobu pastas, kurām pievienoti augu ekstrakti, ir īpaši efektīvas. Atpazīt tās plašajā preču klāstā palīdzēs atzīme «herbal».

Lai iegūtu skaistu smaidu, nebūt nav jātērē milzīgi līdzekļi, jāpārklāj zobi ar porcelānu utt. Pilnīgi pietiks, ja atcerēsimies, ka zobi — tā ir daļa no mūsu organisma un no šīs daļas veselības mūsu vispārējais veselības stāvoklis ir tikpat ļoti atkarīgs, kā no jebkura cita orgāna veselības un labsajūtas. Rūpes par zobiem atmaksājas, ļaujot mums atplaukt patiesā, sirsnīgā smaidā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu