Grāmatnīcās cilvēku drūzma nerimstas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Ar milzu soļiem tuvojas jaunais mācību gads. Tādēļ augusts ir mēnesis, kad visaktīvāk sarosās skolēnu vecāki. Jāsteidz nopirkt burtnīcas, rakstāmpiederumus, grāmatas, kā arī dažādas citas lietas, kas nepieciešamas, sākot jauno mācību gadu.

Tieši vasaras mēneši ir ienesīgākie grāmatnīcām, taču vecāku prātus nomoka izdevumi, bez kuriem nu nekādi neiztikt, sagatavojot savu atvasi skolai.

Skolotāji sastāda neprecīzus grāmatu sarakstus

Rīgā apmeklēju grāmatnīcas «Zvaigzne ABC», «Valters un Rapa», kā arī «Jānis Roze», lai palūkotu, kas notiek laikā, kad līdz 3. septembrim atlicis pavisam nedaudz. Šobrīd grāmatnīcu darbiniekiem atpūsties neizdodas ne uz mirkli. Tomēr tirgotāji teic, ka šāds klientu pieplūdums nav vislielākais. Citu gadu rinda stiepusies aiz grāmatnīcu ieejas durvīm. Cilvēki paliekot prātīgāki, daži nepieciešamo nākamajam skolas gadam sarūpē jūnijā, citi jūlijā. Protams, augusts ir aktīvākais mēnesis, taču ne mazāk intensīvs būšot septembra sākums, lēš grāmatnīcu darbinieki. Cilvēki drūzmējas ejās starp grāmatu plauktiem, un ikviens pie pārdevēja grib piesteigt pirmais, lai lūgtu palīdzību atrast nepieciešamās mācību grāmatas. Taču labi, ja šis saraksts vecākiem ir vai tā saturs atbilst patiesībai. Grāmatnīcas «Valters un Rapa» pārdevēja Sarmīte Helde pastāstīja, ka vecāki bieži nozaudē nepieciešamo grāmatu sarakstu. Turklāt skolotāji, kas tos sastādījuši, ļoti bieži bijuši neprecīzi. Proti, grāmatai un darba burtnīcai norādot vienu autoru, lai arī tie ir dažādi. Šādās situācijās vecāki iegādājas mācību grāmatu, taču bīstas pirkt darba burtnīcu. Arī pārdevēja apgalvojumam, ka burtnīca, kuras autors ir cits, ir tā pati, kas minēta sarakstā, vecāki netic.

Lietuvā grāmatas pērk skola

Savukārt «Jāņa Rozes» grāmatnīcas vadītāja Dace Gusta teic, ka ar katru gadu aizvien vairāk sarūk grāmatu skaits, kas skolēnu vecākiem jāiegādājas par saviem līdzekļiem. «Acīmredzot skolu vadītāji biežāk rod līdzekļus, lai mācību grāmatas iegādātu par skolas budžetu,» teic Dace. Zinātājus iztaujāju arī par cenu kāpumu gan grāmatām, gan kancelejas precēm. Noskaidroju, ka lielāks cenu kāpums novērojams tieši grāmatām, taču tas izskaidrojams lielākoties ar inflāciju citās nozarēs, kas izraisa ķēdes reakciju.

Apgāda «Zvaigzne ABC» mārketinga nodaļas vadītājs Gints Balodis pastāstīja, ka Latvijā mācību grāmatas ir krietni lētākas nekā Lietuvā. Taču kaimiņzemē skolēniem grāmatas nav jāpērk, jo šim mērķim valsts piešķīrusi līdzekļus skolām. Grāmatnīcā sastapu Ilzi Avotu. Ilze ir divu bērnu mamma un steidz iegādāties vēl nepieciešamās grāmatas. Dēls jau mācās vidusskolā, savukārt meitiņa vēl pamatskolā. Ilze būtisku cenu kāpumu mācību grāmatām nav pamanījusi, taču atzīst, ka izdevumi, gatavojoties jaunajam mācību gadam, nav mazi. Meitai šogad nācās pirkt mugursomu, labi, ka der vēl pērnais sporta tērps. Dēlam uzvalks jau iegādāts agrāk, tomēr ikdienas garderobe arī būs jāpapildina. Ilze lēš, ka abiem bērniem iztērēs 200 latus. Taču mamma uzsver, ka bērni un izglītība ir prioritāte, tādēļ nopirks visu, kas nepieciešams. Līdzīgi atbildēja arī citi grāmatnīcās sastaptie cilvēki, ka vidēji vienam bērnam nepieciešami 100 lati. Daži vecāki turīgāki, citi vairāk skaita līdzi iztērētajam. Tomēr visi kā viens atzīst, ka izglītība ir galvenais. Daži vecāki, piemēram, Linda Celma, naudu nākamajam mācību gadam krājusi jau kopš pavasara, no algas atlicinot pārdesmit latus, lai vēlāk nebūtu jārod visa summa uzreiz.

Cenas dažādas, visdārgākās ir mugursomas

Pavēroju arī cenas mācību grāmatām un kancelejas precēm. Secināju, ka mācību grāmatu izdevīgāk iegādāties grāmatnīcā, kas pieder tai pašai izdevniecībai.

Izpētījis cenas, uzzināju, ka, piemēram, brošūras ar mīkstiem vākiem iespējams iegādāties no 2 līdz 5 latiem, savukārt grāmatas cietos vākos ir dārgākas, sākot no 3 latiem un vairāk. Grāmatu cenas nudien dažādas, taču lielākoties tās svārstās ap 5 latiem. Protams, cenu nosaka arī grāmatas saturs, taču visdārgākās ir grāmatas svešvalodu mācību priekšmetiem. Lai iegādātu grāmatu un darba burtnīcu, piemēram, angļu valodā, cenu intervāls ir no 7 līdz 12 latiem un vairāk. Savukārt kancelejas preču piedāvājuma klāstā iespējams variēt. Tas izdevīgi vecākiem, kuru rocība neļauj pārlieku tērēties jaunajam mācību gadam. Viegli neklājas arī daudzbērnu vecākiem, ja vien ģimene nav labi situēta. Piemēram, dienasgrāmatu iespējams iegādāties pat par nepilnu latu.

Protams, skolēns nevarēs kavēt skatienu krāsainos zīmējumos, taču stundu sarakstu un uzdoto kur pierakstīt būs. Galu galā nav svarīgi, vai ir dienasgrāmata raiba kā Lieldienu ola, jo skolēnam jārūpējas, lai dienasgrāmatā krātu teicamas atzīmes. Taču citi jaunieši speciāli meklē dienasgrāmatas, kuras ir ne tikai praktiskas, bet arī glītas un stilīgas. Šādas dienasgrāmatas maksā vidēji ne vairāk par 2 latiem. Arī rakstāmpiederumi ir dažādās cenās, proti, pildspalvu iespējams nopirkt, sākot no desmit santīmiem līdz pat latam un vairāk.

Tāpat klades un burtnīcas maksā dažādi. Burtnīcām cena, sākot no sešiem un astoņiem santīmiem, savukārt kladi iespējams nopirkt pat par trīsdesmit santīmiem. Penāļu cenas arī dažādas, vienkāršs penālis maksā pusotru latu. Taču tādiem, kuros jau sarindoti, piemēram, zīmuļi, pildspalvas, flomāsteri un dzēšgumija, cena jau no 6 līdz pat 15 latiem. Visdārgākās ir labas mugursomas, it sevišķi pirmo klašu skolēniem. To cenas svārstās no 20 līdz pat 75 latiem. Toties cena atbilstoša kvalitātei, proti, ražotājs noteicis divu gadu garantiju, kā arī mugursomas izstrādātas tā, lai nedeformētu mugurkaulu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu