Uz skolu – par 125 latiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Tikai puse vecāku līdz augusta vidum bija iegādājušies visus vai gandrīz visus bērnu mācībām nepieciešamos piederumus, liecina mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūras «TNS Latvia» pētījums.

Tirdzniecības centrā «Olimpija» Rīgā vēl vakar daudzas ģimenes pastaigājās, meklēdamas skolas gaitām vajadzīgās lietas. «Mēs šodien nopirkām skolas somu, klades, burtnīcas un rakstāmlietas, kā arī melnus svārkus un baltu blūzīti svinīgiem pasākumiem un drēbes ikdienas valkāšanai,» pastāstīja otrās klases skolnieces Aleksandras Makejevas vecmāmiņa Irina Bratuhina.

Viņa atklāja, ka arī pagājušajā gadā uz veikaliem iegādāties skolas piederumus abas devās augusta pēdējās dienās. Ātrāk turp doties neesot vērts, jo tāpat skolas tirdziņi veikalos tiek izveidoti augustā. Turklāt preču klāsts ir ļoti plašs, tāpēc nav jāuztraucas par to, ka skolas lietas nevarēs atrast vai to nepietiks. «Tagad nav nekādu problēmu salīdzinājumā ar to laiku, kad auga mana meita. Toreiz veikalos preces mācībām veikalos bija grūti dabūt – tās bija deficīts,» atceras I. Bratuhina.

Par skolas preču vispiemērotāko iegādes vietu viņa uzskata lielveikalus, jo tajos vienuviet ir gan mugursomas, gan apģērbs, gan klades un burtnīcas, gan rakstāmpiederumi.

Iepirkumu veikšanai ir jāpatērē vien divas stundas, lēš I. Bratuhina. Tādējādi vecāki var atļauties savu vasaras atvaļinājumu pavadīt laukos vai pludmalē, vai kādā ceļojumā, nevis smacīgos veikalos, meklējot grāmatas un citas mācību mantas.

I. Bratuhina aprēķinājusi, ka Aleksandras mācībām vajadzīgo piederumu iegādei ik gadu ir jāiztērē aptuveni 100 lati. Viņasprāt, pirkumus būtu neiespējami veikt par 35 latiem, kurus kā pabalstu mācību līdzekļu iegādei dod pašvaldība. «Pusi no mācībām nepieciešamajiem līdzekļiem Aleksandrai nodrošinu es un otru pusi – viņas vecāki. Citādi preču sapirkšana būtu ārkārtīgi grūts uzdevums,» teica Aleksandras vecmāmiņa.

Kā pauž TNS pētījuma dati, vecāki bērnu sagatavošanai skolai šogad no ģimenes budžeta iztērējuši vidēji 125 latus. Vienam bērnam atvēlētā summa vidēji ir Ls 88,12. Puse no «skolas naudas» atdota apģērba iegādei, 34% – mācību grāmatu iegādei un 11% – kancelejas precēm un citiem mācību palīglīdzekļiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu