Rokzvaigznes mirst priekšlaikus

LETA/REUTERS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rokzvaigznes, kas bēdīgi slavenas ar ugunīgu dzīvesveidu, patiešām mēdz mirt agrāk nekā citi cilvēki, liecina Lielbritānijas mediķu veikts pētījums.

Liverpūles Džona Mūrsa universitātes Sabiedriskās veselības centra mediķu pētījumā apskatīti vairāk nekā 1000 galvenokārt britu un Ziemeļamerikas mākslinieki, sākot no Elvisa Preslija laikiem līdz reperim Eminemam. Mediķi konstatējuši, ka mūziķiem ir divas trīs reizes lielāks risks mirt priekšlaikus nekā pārējiem cilvēkiem.

Laika posmā no 1956. līdz 2005. gadam nomira simt mūziķi no pētījumā apskatītajiem 1064 māksliniekiem.

Bez Elvisa Preslija priekšlaikus mirušo skaitā ir grupas «Doors» solists Džims Morisons, ģitārspēles virtuozs Džimijs Hendrikss, grupas «T Rex» līderis Marks Bolans un «Nirvana» līderis Kurts Kobeins.

Vairāk nekā ceturtā daļa mūziķu nāves gadījumu saistīti ar narkotiku un alkohola pārmērīgu lietošanu. «Šajā pētījumā skaidri aprakstīta roka un popzvaigžņu populācija, kurai pastāv nesamērīgi liels alkohola un narkotiku lietošanas izraisītas nāves risks,» sacīja mediķu komandas vadītājs Marks Belliss.

Šis pētījums rada šaubas par rokzvaigžņu piemērotību sabiedriskās veselības veicināšanas kampaņām, piemēram, pret narkotikām, tā kā viņu pašu dzīvesveids ir tik bīstams, norādīja Belliss. «Mūzikas industrijā tādi faktori kā stress, pārmaiņas no pilnīgas neatpazīstamības līdz popularitātei un saskarsme ar vidi, kur brīvi pieejams alkohols un narkotikas, var veicināt atkarības vielu lietošanu, kā arī citu pašiznīcinošu uzvedību,» teikts ziņojumā.

Mūziķiem vislielākās nāves briesmas draud pirmajos piecos gados pēc slavas sasniegšanas — šajā laikā nāves gadījumu skaits vairāk nekā trīs reizes pārsniedz normālo līmeni. Piecos gados pēc slavas sasniegšanas nomira Džimijs Hendrikss, grupas «AC/DC» līderis Bons Skots un pankrokeris Sids Višess.

Britu mūziķiem paaugstināts nāves risks saglabājas 25 gadus pēc pirmajiem panākumiem. Pēc tam viņi atgriežas pie normāliem statistikas rādītājiem. Taču šī tendence nav novērota Ziemeļamerikā, kur novecojošiem rokeriem saglabājas gandrīz divreiz lielāks priekšlaicīgas nāves risks, galvenokārt no sirdslēkmes vai triekas. Pēc 50 gadu vecuma sasniegšanas nomira tādas amerikāņu zvaigznes kā Džerijs Garisija no «Grateful Dead», Karls Vilsons no «Beach Boys», Džonijs Ramone no «Ramones» un Moriss Gibss no «Bee Gees».

Britu mediķi minēja, ka gados vecāku amerikāņu mūziķu paaugstinātais mirstības līmenis varētu būt saistīts ar Ziemeļamerikas kontinenta lielo interesi par atkalapvienošanās turnejām, tāpēc mūziķi ilgus gadus piekopj neveselīgu rokenrola dzīvesveidu. Tas arī varētu būt saistīts ar norietējušo un nereti nabadzībā slīgstošo amerikāņu popzvaigžņu vājo veselības aprūpi, jo naudas trūkuma dēļ viņiem nav veselības apdrošināšanas un līdz ar to ir ierobežota pieeja ASV maksas medicīniskajai aprūpei.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu