Pārtikas krāsvielas saista ar bērnu hiperaktivitāti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Eiropas Pārtikas drošības aģentūra (EFSA) pārbaudīs iespējamo saistību starp noteiktām pārtikas krāsvielām ar bērnu hiperaktivitāti, paziņoja Eiropas Komisija (EK).

Šādu rīkojumu EK devusi pēc Lielbritānijā veiktā pētījuma, kurā atklāts, ka mākslīgo krāsvielu sajaukums un plaši izmantotais konservants nātrija benzoāts ir saistīts ar bērnu hiperaktivitāti. «Tiklīdz EFSA sniegs savu vērtējumu šim pētījumam, EK lems, vai ir nepieciešama tālāka rīcība attiecībā uz šīm piedevām,» teikts EK paziņojumā.

Lielbritānijā veiktajā pētījumā apstiprināts, ka dzērienos, saldumos un kūkās izmantotās mākslīgās krāsvielas un plaši lietotais konservants nātrija benzoāts ir saistīts ar bērnu hiperaktivitāti. Pētījuma autori norāda, ka vecākiem ir vienkārša iespēja mazināt bērna hiperaktivitāti, pievēršot lielāku uzmanību bērna uzturam.

Sauthemptonas universitātes zinātnieku veiktajā pētījumā piedalījās 153 trīs gadus veci bērni un 144 astoņus un deviņus gadus veci bērni. Viņi bija sadalīti divās grupās: viena grupa saņēma parastu augļu sulu, bet otrai dots identiska izskata un garšas dzēriens, kas saturēja parasti pārtikas rūpniecībā izmantotas piedevas. Abi dzērieni vecākiem nogādāti identiskās, aizzīmogotās pudelēs.

To bērnu grupa, kuriem dots dzēriens ar piedevām, sadalīta vēl divās daļās. Vienai daļai dots dzēriens ar pārtikas krāsvielām, kas parasti atrodamas divās 56 gramu saldumu paciņās, bet otrai daļai dzērienam pievienots lielāks daudzums krāsvielu, kas atbilstu četrām paciņām saldumu. Abos dzērienos bija arī līdzīgs nātrija benzoāta daudzums.

Pētījuma laikā bērnus novēroja eksperti, kas novērtēja viņu uzvedību mācībās.

Pirmajā pētījuma nedēļā bērni lietoja ierasto uzturu. Pēc tam no viņu ikdienas uztura tika izņemti saldumi un dzērieni ar pārtikas piedevām un tā vietā doti zinātnieku sagatavotie dzērieni. Pēc sešām nedēļām novērtēta bērnu aktivitāte. Bērniem, kas lietoja dzērienu ar pārtikas piedevām, novērota par aptuveni 10% lielāka tendence uz hiperaktivitāti.

Šīs pārtikas krāsvielas pārsvarā pievieno augļu sulām, krāsainām želejām, saldējumam, cepumiem un dzērieniem. Pētījuma rezultātus nevar attiecināt uz citām pārtikas krāsvielām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu