Darba devēji algu slēpj aizvien retāk

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Līdz šim bija ierasts, ka darba devēju publiskotajos darba sludinājumos konkrēts atalgojums netika nosaukts, pēdējā laikā situācija ir būtiski mainījusies.

Aptaujātie darba devēji atzīst, ka darba sludinājumus, kuros piedāvātā alga slēpta aiz vārdiem «konkurētspējīgs atalgojums», darba meklētāji visbiežāk nepamana vai ignorē. Citāda situācija ir ar darba sludinājumiem, kuros nosaukti konkrēti cipari. Piemēram, atverot darba sludinājumu portālu «CV Market», skaidri redzami gan piedāvātie amati, gan atalgojums. «CV Market» preses pārstāve Gaļina Stubailova pastāstīja, ka nupat darba devējiem, iesniedzot darba sludinājumus, ieviesta jauna prasība norādīt algas līmeni konkrētajam amatam. Tiesa, tas gan nav obligāti. Taču jaunievedumu pozitīvi vērtē vairāki darba devēji – jau šobrīd daudzos sludinājumos piedāvātais atalgojums netiek slēpts.

Bez ilūzijām un liekiem zvaniem

Alga tiek norādīta arī Aizkraukles bankas mājas lapā. Bankas personāla daļas vadītāja Dace Rūķīte-Kariņa stāsta, ka atalgojuma līmeni sludinājumos norāda no šā gada. Arī SIA «Tapeks» personāldaļas speciāliste Ināra Kozlovska teic, ka šogad uzņēmums savos sludinājumos norāda minimālo atalgojumu, kādu iespējams saņemt piedāvātajā amatā. Cipari atsijā tos darba meklētājus, kuri uz intervijām dodas intereses pēc, norāda uzņēmumi. Tāpat atkrīt nepieciešamība atbildēt uz zvaniem, kuros uzdod jautājumus par algas apjomu.

Uzņēmuma «Ziedu ekspresis» personāldaļas vadītāja Antra Veigure bilst, ka atalgojumu norāda tajos sludinājumos, kuros meklē nekvalificētu darbaspēku. «Ja meklējam augstākā līmeņa speciālistus, atalgojumu paturam noslēpumā līdz darba intervijām,» atzīst Veigure. Viņa uzsver – ja sludinājumā ir konkrēts cipars, darba meklētāji uz pirmo interviju nāk bez ilūzijām, un tas atvieglo personāldaļas darbu.

Algas atklāj zemākā līmeņa speciālistiem

Uzņēmuma SIA «AD Baltic» publicētajā sludinājumā atalgojuma apjoms tiek aizstāts ar vārdiem «motivējoša samaksas sistēma». Uzņēmuma personāla vadītāja Indra Griķe atklāj, ka šis ir viens no nedaudzajiem sludinājumiem, kurā alga nav nosaukta. Uzņēmums veicis eksperimentus – publicējis sludinājumus gan ar algas norādīšanu, gan bez. Vislielākā atsaucība bija uz tiem, kuros alga bija nosaukta, bieži vien no interesentiem nevarēja atkauties, atzīst Griķe. Turpretim nereti par sludinājumiem bez cipariem intereses vispār nav. Tādēļ uzņēmums nolēmis nākotnē visos sludinājumos, kuros meklē zemākā līmeņa darbiniekus, algu neslēpt.

Noklusē, jo baidās no konkurentiem

Konkrēti skaitļi darba sludinājumos citās valstīs nav nekas neparasts, turpretim Latvijā ir citādi. «Uzņēmēji visbiežāk nenorāda skaitļus, jo baidās no konkurentiem,» savu viedokli pauž SIA «AD Baltic» pārstāve Indra Griķe. Tad konkurenti varētu uzzināt, cik saņem citu uzņēmumu darbinieki, un pārvilināt ar lielāku naudu. Līdzīgas domas ir Aizkraukles bankas personāla daļas vadītājai Dacei Rūķītei-Kariņai: «Darba devēji slēpj atalgojumu, jo nav pārliecināti par tā konkurētspēju darba tirgū.»

Visi aptaujātie darba devēji atzina – lai gan sludinājumā ir norādīta alga, spējīgiem amatu kandidātiem nevajadzētu pārdzīvot, ka piedāvājums ir par zemu. Ja darbinieks ir uzcītīgs, ar plašākām zināšanām vai lielāku pieredzi, tad atalgojums var būt lielāks, nekā minēts sludinājumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu