Pastēte Plakida gaumē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Muzikālu asprātību mīļotājiem un Pētera Plakida talanta cienītājiem šis rudens nes sevišķi košas krāsas. Ceturtdien, 27. septembrī, plkst. 19.30 Rīgā, «Lielajā ģildē», skanēs Pētera Plakida jubilejas koncerts «Musica Jubilata», kurā piedalīsies gan pats komponists, gan viņa domubiedri mūzikā Ints Dālderis (klarnete), Dzintars Beitāns (vijole), Ivars Bezprozvanovs (čells), Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, diriģents Andris Veismanis un viesis no Krievijas, viens no jaunākās paaudzes talantīgākajiem vijolniekiem Sergejs Dogadins, portālu «Apollo» informēja Inguna Upīte, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra reklāmas un sabiedrisko attiecību vadītāja.

Būdams viens no asprātīgākajiem latviešu komponistiem, Pēteris Plakidis vienmēr pārsteidz un neatsakās muzikāli pajokot. Šajā koncertā līdzās mums labi zināmajiem skaņdarbiem «Vēl viena Vēbera opera» un «Pasticcio à la Rossini» («Pastēte Rosīni gaumē»), kas atklāj reti sastopamo, bet Pēterim Plakidim dāsni dāvāto citu komponistu rokraksta un dažādu mūzikas stilu atdarināšanas talantu, tiek gatavots jauns pārsteigums — Rīgā vēl nedzirdēts skaņdarbs «Musica Jubilata». Savukārt Koncerts-balāde divām vijolēm, klavierēm un stīgām, kā arī Leģenda simfoniskajam orķestrim iekrāsos vakaru teiksmaini rudenīgos toņos, atgādinot par komponista septiņdesmito un astoņdesmito gadu daiļradi.

Pēteris Plakidis savas jubilejas muzikālo svinību reizē aicināts iejusties arī pianista lomā, muzicējot kopā ar uzticamajiem kamermūzikas partneriem, ansambļa «Trio DzIP» kolēģiem, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vijolnieku Dzintaru Beitānu un Latvijas Nacionālās operas orķestra čellistu Ivaru Bezprozvanovu.

Jauno krievu zvaigzni, Starptautiskā Nikolo Paganīni konkursa uzvarētāju Sergeju Dogadinu rīdzinieki atceras kopš triumfālajiem panākumiem koncertā pagājušā gada nogalē. Līdz šim mums bijusi iespēja jauno mākslinieku dzirdēt baroka repertuārā, tāpēc intriģējoša būs viņa parādīšanās 20. gadsimta mūzikā.

Pētera Plakida skaņdarbi šķiet kā radīti šā koncerta dalībniekiem. Tās ir nepārspētas interpretācijas, apliecinot komponista un mūziķu vienoto skaņu pasaules uztveri un humora izjūtu un solot harmonisku vakaru arī klausītājiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu