Vandaļi Francijā sabojā Kloda Monē gleznu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:www.galeriedart.fr
Nedēļas nogalē Parīzē huligāni ielauzušies muzejā un sabojājuši izcilā impresionista Kloda Monē gleznu, un pēc šā notikuma, kas nav pirmais vandalisma akts pret mākslas darbiem šogad valstī, Francijas kultūras ministre Kristīne Albanela aicinājusi ieviest stingrākus sodus mākslas darbu bojātājiem un zagļiem.

Novērošanas kamera fiksējusi piecus cilvēkus, kas naktī no sestdienas uz svētdienu pa sētas durvīm ielauzās muzejā «Musee d'Orsay». Lai gan visas durvis bijušas slēgtas, vienas tomēr izrādījušās pārāk trauslas, lai pretotos huligānu iebrukumam.

Kad atskanēja trauksmes signāls, acīm redzami iereibušie vandaļi aizbēga, tomēr pirms tam paspēja izsist 10 centimetrus garu caurumu slavenajā Monē gleznā «Le Pont d'Argenteuil» («Aržentilas tilts»). Gleznā, kas tapusi 1874. gadā, attēlota Sēnas ainava ar tiltu un laivām.

Uzbrukums mākslas darbam notika gadskārtējā Parīzes mūzikas un kultūras nakts festivālā «Nuit Blanche» («Baltā nakts»), kā laikā Parīzē visu nakti atvērtas dažādas kultūras iestādes un muzeji un ko apmeklē tūkstošiem cilvēku. Turklāt šogad nakts izvērtās īpaši skaļa, jo Francijas izlase pasaules regbija čempionātā pārspēja vienu no favorītiem — Jaunzēlandes komandu.

Muzejā, kurā notika vandalisms, izvietota nozīmīga impresionistu darbu kolekcija. Tas atrodas Sēnas kreisajā krastā un festivālā «Nuit Blanche» nepiedalījās.

Pagaidām vēl neviens cilvēks saistībā ar šo noziegumu nav arestēts.

Francijas kultūras ministre Kristina Albanela aicinājusi bargāk vērsties pret mākslas darbu bojātājiem un zagļiem. «Tas bija visīstākais vandalisms,» ministre sacīja intervijā radiostacijai «France Inter», piebilstot, ka jāuzlabo muzeju drošība un bargāk jāvēršas pret mākslas vandaļiem. «Būtu jāievieš stingrāki sodi tiem cilvēkiem, kas bojā mākslas darbus, baznīcas un pieminekļus, jo tā viņi uzbrūk mūsu vēsturei,» viņa teica. Ministre arī pastāstīja, ka glezna «Aržentilas tilts» tiks veiksmīgi atjaunota, tomēr piebilda: «Ir ļoti sāpīgi katru reizi, kad kāds mākslas priekšmets, kas ir daļa no mūsu tautas piemiņas, mūsu mantojuma, ar ko mēs lepojamies un ko mēs mīlam, krīt par upuri noziedzīgai rīcībai.»

Šogad Francijā notikuši vēl vairāki uzbrukumi mākslas darbiem ar mērķi tos sabojāt vai nozagt.

Februārī kāds pašpasludināts «performanču» mākslinieks Žorža Pompidū centrā Parīzē uzbruka ar āmuru pagājušā gadsimta divdesmitajos gados aktuālās anarhistiski noskaņotās dadaistu kustības simbolam — porcelāna pisuāram «Strūklaka», ko pirmo reizi 1917. gadā izstādīja Marsels Dišams.

Augustā dienas laikā bruņota banda ieskrēja atvērtā Tēlotājmākslas muzejā Nicā un nozaga četras nenovērtējamas impresionistu gleznas — flāmu mākslinieka Jana Brēgela vecākā gleznas «Ūdens alegorija» un «Zemes alegorija», franču impresionista Kloda Monē gleznu «Klintis pie Djepas» un franču impresionista Alfreda Sisleja gleznu «Morē papeļu aleja».

Savukārt otrdien tiesas priekšā stāsies sieviete, kas jūlijā izstādē Aviņonā atstāja lūpu krāsas nospiedumu uz amerikāņu mākslinieka Saja Tvomblija gleznas, noskūpstot to. Viņas advokāts gan apgalvo, ka skūpsts bija mīlestības apliecinājums, nevis vandalisms.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu