Svars – dzīvesveida spogulis

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cilvēka pašsajūta un veselība lielā mērā saistīta ar ķermeņa svaru, tas arī parāda un raksturo mūsu dzīvesveidu. Pēdējā laikā aizvien vairāk cilvēkiem ir liekais svars. Tā cēloņi ir mazkustīgs dzīvesveids un nepareizi ēšanas ieradumi, atgādina diētas ārsts Andis Brēmanis.

Mūsdienu cilvēks par maz kustas. Liekā svara rašanos provocē arī neatbilstoša ēdienkarte un nepareizi ieradumi. Laika trūkums un dabīgs slinkums spiež bieži izmantot lietošanai gatavu, rūpnieciski ražotu pārtiku, arī tā saucamo fast food, pārāk daudz saldumu. Mūsu ēdienkartē par maz ir dārzeņu un augļu, īpaši svaigā veidā, atgādina diētas ārsts Andis Brēmanis. Pārāk maz uzturā lietojam vienkāršus piena produktus, labus pilngraudu produktus, svaigi gatavotus gaļas un zivju ēdienus.

Lai pārliecinātos par sava svara atbilstību normai, parasti miesiskā stāvokļa novērtēšanai izmanto tā saucamo ķermeņa masas indeksu. To aprēķina, pēc nosvēršanās iegūtos kilogramus izdalot ar cilvēka garumu kvadrātā. Piemēram, ja 1,70 m garš cilvēks sver 70 kg, aprēķins ir šāds: 70 : 1,7² = 24,2. Ja ķermeņa masas indekss ir 18,5 – 25,0 robežās, tad cilvēka svars atbilst normai. Indekss 25 – 30 norāda uz lieko svaru, lai arī vēl nerada pārāk nopietnas veselības problēmas. Ja indekss ir virs 30, tad cilvēkam jau ir aptaukošanās. Tas nozīmē, ka iespējams paaugstināts asinsspiediens, problēmas ar sirdi, cukurslimības risks un citas kaites, kas rada jūtamas problēmas veselībai un pašsajūtai.

Pieaicinot Rīgas Stradiņa universitātes Akadēmiskās uztura skolas vecāko kursu studentus un diētas ārstus, sporta treneres un citus speciālistus, tirdzniecības centrā «RIMI» notika akcija «Veselīga dzīvesveida mēnesis», aicinot veikala apmeklētājus nosvērties. Andis Brēmanis iepriecināts, ka daudzi cilvēki seko savam svaram un veselības stāvoklim, rūpējas gan par ēdienkartes sastāvu, gan fiziskām aktivitātēm.

Ieteikumi

Veidojiet savu ēdienkarti daudzveidīgāku.

Vairāk izmantojiet mājās no svaigiem produktiem gatavotu ēdienu.

Neaizmirstiet savā ikdienas ēdienkartē iekļaut rupjmaizi vai kliju, graudu, sēkliņu maizi.

Vismaz vienreiz dienā apēdiet dārzeņus svaigā veidā.

Noteikti iekļaujiet savā ēdienkartē piena produktus.

Biežāk kā našķus izmantojiet augļus, ogas, riekstus, žāvētus augļus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu