Zāles vieglākam klepum

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gandrīz katru gadu, sākoties aukstajam un mitrajam gadalaikam, biežāk slimojam ar akūtām augšējo elpošanas ceļu vīrusu infekcijām – dažreiz pat esam spiesti ņemt slimības lapu, jo ir augsta ķermeņa temperatūra, galvassāpes un sāpes acu ābolos, vispārējs vājums un sāpes muskuļos.

Ja tā saucamā saaukstēšanās slimība mūs skārusi vieglāk un ir tikai aizlikts deguns, sāpes kaklā un sauss klepus, visbiežāk iztiekam ar aptiekāra padomu un aptiekā pirktām zālēm.

Gadījumos, kad pašsajūta ir daudzmaz ciešama, tomēr klepus ir ar krēpām un izdalījumi no deguna tādi biezāki, jau būtu ieteicams izvēlēties kādu mukolītisko atkrēpošanas līdzekli, kas ietilpst bezrecepšu medikamentu grupā.

Mēness aptiekas aptiekāre Svetlana Losicka: «Šobrīd aptiekās ir karsts darba posms, jo ļoti daudzi cilvēki vēsā laika dēļ slimo ar dažādām saaukstēšanās slimībām un vēršas pie mums pēc padoma, kādas zāles izvēlēties, piemēram, ja saslimšanas dēļ cilvēkam jāmokās ar klepu, kas ir ar krēpām. Tad viens no ārstnieciskajiem līdzekļiem, ko iesaku atklepošanas veicināšanai un klepus mīkstināšanai, ir mukolītisks atkrēpošanas līdzeklis ambroksols, kas pazīstams arī ar citiem nosaukumiem, piemēram, bronteks, haliksols, lasolvans, jo to piedāvā dažādi ražotāji, taču tiem visiem ir viena darbīgā viela – ambroksola hidrohlorīds. Tāpat ambroksola preparāti pieejami dažādos fasējumos – pulverī, tabletēs, kapsulās vai sīrupā – un ar dažādām palīgvielām. Tāpēc arī cenas šiem mukolītiskajiem līdzekļiem ir atšķirīgas. Piemēram, mūsu aptiekā bronteks (sīrups, 100 ml) maksā Ls 1,92, haliksols (sīrups, 100 ml) – Ls 1,74 un lasolvans – Ls 2,86. Jāpiebilst, ka sīrupi ir dārgāki nekā tabletes. Tā, piemēram, ambroksola hidrohlorīds tabletēs (30 mg, 20 tabl.) maksā Ls 0,62, haliksols (30 mg, 20 tabl.) – Ls 1,26, ambroksols Sandoz (30 mg, 20 tabl.) – Ls 1,25. Ietaupījums, pērkot lētākās tabletes, iznāk diezgan liels, bet ārstnieciskais efekts ir tas pats.

Vai no vairākiem līdzīgas iedarbības līdzekļiem piedāvājam cenas ziņā pieņemamāko? Protams, saviem pircējiem vienmēr cenšamies ieteikt medikamentus, vispirms sākot ar lētākajiem un beidzot ar dārgākajiem. Katrs tad arī izvēlas atbilstoši sava naudas maciņa biezumam. Ir tādi cilvēki, kam medikamenta cena nav svarīga, bet citiem, galvenokārt pensionāriem, ir ļoti būtiski lieki nepārmaksāt par medikamentu. Dažreiz gan arī pensionāram no līdzīgas iedarbības ārstniecības līdzekļiem jāpērk dārgākais, lai nebūtu blakusparādību, kādas, ņemot vērā viņa kaites, varētu izraisīt lētākās zāles.«

Euroaptieku tīkla lielākajās aptiekās ir ieviesta sistēma, ka pircējs pats var izraudzīties sev nepieciešamos bezrecepšu medikamentus, kas, grupēti pēc to iedarbības, glīti salikti plauktos. Ja, piemēram, jāārstē akūtas vai hroniskas elpceļu slimības ar sekrēta sabiezēšanu, šajā aptiekā ir bagātīgs mukolītiķu klāsts – pircējs var izvēlēties gan augu izcelsmes atkrēpošanas līdzekļus, gan dažādu veidu ACC (acetilcisteīns), gan tādus ārstniecības līdzekļus, kuros ir pazīstamā atklepošanu veicinošā darbīgā viela ambroksols, piemēram, haliksolu (sīrups, 100 ml/Ls 1,84), lasolvanu (sīrups, 100 ml/Ls 2,75), bronteksu (sīrups, 100 ml/Ls 1,87). Ja pircējs tomēr nespēj orientēties visā šajā daudzveidībā, viņš var droši lūgt palīgā farmaceites.

Ja nolūkā nopirkt zāles atklepošanai iegriezīsities kādā no Saules aptiekām, jums arī piedāvās ļoti plašu ambroksolu saturošu ārstniecisko līdzekļu klāstu. Kā paskaidroja farmaceites, tā kā šie preparāti ir ar līdzīgu iedarbību, pircējs izraugās to, ko viņam vieglāk lietot – tabletes vai sīrupu. Nereti pircēju izvēli nosaka uzticēšanās kādai no zāļu ražotājfirmām. Kaut arī tās visas ir pasaulē atzītas farmaceitiskās firmas, uzsver aptiekāres. Šajā aptiekā salīdzināšanai izraudzītie 100 ml sīrupi maksāja šādi: haliksols – Ls 1,80, lasolvans – Ls 3,08, bronteks – Ls 2,07.

Ko vēl šajā laikā, kad apkārt šķauda un klepo, varam darīt savas veselības labā? Piemēram, aptiekā nopirkt C vitamīnu kopā ar ehināciju (paaugstina imunitāti), mežrozīšu augļiem (paaugstina organisma izturību pret infekcijas slimībām), melno plūškoku (sviedrējoša, pretiekaisuma un atklepošanu veicinoša iedarbība) un lietot to atbilstoši norādēm uz iepakojuma. Ja vēl lietosim daudz silta šķidruma un ģērbsimies atbilstoši gadalaikam, tad, cerams, rudens vīrusu izraisītās kaites, kam raksturīgas iesnas, sāpes kaklā un klepus, mūs nemaz neskars.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu