Iemīlēt mācības ar... hipnozi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Eksāmenu laiks. Galva dulla. Kūp. Un galu galā puse no visām mācībām uzdzen šausmīgu miegu. Atmaksa ir zemas atzīmes. Vai maz iespējams to visu iekalt galvā!? Un vai no tā var gūt prieku?

Var gan, apgalvo Latvijas Transoloģiskās psihoterapijas (hipnoterapijas) biedrības valdes priekšsēdētājs Pēteris Zālītis. To iespējams panākt dažādi, tostarp ar sublimāciju.

Sublimācijas metode būtībā nozīmē vienas — «seksuālās enerģijas» — transformāciju citā — «radošā enerģijā». Hipnoterapijā sublimācija notiek ar transa palīdzību. Starp citu, transa stāvoklī cilvēks ik dienas daudzkārt nonāk, pats nemanot — lasot grāmatu, skatoties teātri, kino vai vienkārši braucot autobusā, vērojot garām skrienošos skatus. Apkārt notiekošais kļūst mazsvarīgs, un, cilvēkam sakoncentrējoties, izzūd laika un telpas izjūta, atstājot tikai to, kas tobrīd ir interesants.

«Ja ir problēmas mācībās, sublimācijas metode var palīdzēt koncentrēties, sevi sakārtot, izvirzīt sev mērķus, un tad veiksmīgas mācības būs tikai likumsakarība. Enerģiju sublimējot, var sasniegt tā saucamo epistomofiliju — vēlmi aizrautīgi mācīties, attīstīt savus talantus, ar labām sekmēm parādīt citiem, cik prasmīgs un zinošs esi, vai arī koncentrēties uz svarīgo, nododoties radošajam darbam. Turklāt vairākumā gadījumu sublimācija norisinās pati no sevis, piemēram, kad jaunietis arī cenšas sevi pilnveidot, attīstot savus talantus pats,» skaidro Pēteris Zālītis. Viņš min piemēru no sava tēva, slavenā hipnoterapeita un seksologa Dr. Jāņa Zālīša prakses, kad puisītis, kas bija noslēdzies sevī, pelnīja četriniekus, trijniekus desmit ballu sistēmā, bet pēc kādiem septiņiem seansiem jau sāka saņemt deviņas un desmit balles, kā arī vairs nebija kautrīgs. Viņš atvērās, pateicoties jaunam hobijam — flautas spēlei. Proti, redzējis, kā viņu novērtē ne tikai vecāki, bet arī flautas skolotājs, viņš tiecās izpaust sevi arī citās jomās.

Saproti, ko vēlies

Grūtības mācīties var veicināt mūsdienu laikmets. «Ja ikdiena ir ātra un gribas pagūt pēc iespējas vairāk, materiālā atbalsta no vecākiem nav un jāstrādā divos darbos, var rasties grūtības ar mācībām. Sublimācija šādā gadījumā var palīdzēt sakoncentrēties un izkristalizēt mērķi. Sublimācija var arī notikt pati no sevis dabiski, bez jebkādas speciālista palīdzības, un jaunietis pats nonāks pie sava mērķa.

Tad arī rodas lielāks miers un bez stresa, steigas mācības vieglāk iet galvā. Atceros savu kolēģi, kurš paņēma akadēmisko mācību gadu augstskolā, bet uz lekcijām gāja kā brīvklausītājs. Nebija ne steigas, ne stresa par pārbaudes darbiem, un viss viegli gāja galvā, jo akadēmiskajā gadā viņš sev deva iespēju visu apdomāt un izvirzīt jaunu mērķi, kas viņu iedvesmoja. Tagad viņš ir veiksmīga uzņēmuma vadītājs.»

«Pasūtīt» prieku?

Ja reiz ar sublimāciju cilvēks iemācās gūt baudu no mācībām, vai tad turp aizvirzītās enerģijas nesāks trūkt citur? «Nē,» skaidro Pēteris Zālītis, «jo neviena psihoterapijas metode nevar cilvēku mainīt, tā var palīdzēt cilvēkam sevi, savas domas sakārtot līdzīgi kā grāmatas grāmatplauktā vai pielāgoties esošai situācijai. Sublimācija bagātina cilvēka ikdienu.»

Hm, vai tad klients var arī pasūtīt sublimācijas tekstu, teiksim, lūdzu, suģestējiet man to un to? Un galu galā vai var «aizsuģestēt» kaut kur nepareizi?

Pēteris Zālītis skaidro, ka tāpēc jau tas arī ir psihoterapeitisks process, kurā ir sarunas un procedūras, piemēram, situācijas analīze, saruna ar ģimeni, proves seanss. «Sublimācijas teksta izvēli noteiks tas, ko esam noskaidrojuši sarunā, ko īsti vēlas klients, kā viņš jūtas un kas viņu uztrauc. Hipnozes seanss ir patīkams process, tajā klients relaksējas, un viņam paveras iespējas uz zemapziņas krātuvi. Viņš snauduļo, iespējams, domās nokļūstot kādā viņam jaukā vietā, bet galva tajā pašā laikā sakārto iepriekš iegūto un šīs patīkamās emocijas tālāk pārnes uz mācīšanos. Ja klients vēlas, lai veiktos mācībās, sublimācijas teksts varētu būt pietuvināts šiem vārdiem: «Mācību laikā jutīsies tieši tāpat kā šā seansa laikā. Visas traucējošās skaņas, kas būs klasē vai auditorijā, izzudīs, tava koncentrēšanās būs virzīta tikai uz tāfeli vai pasniedzēju, vai to, kas jālasa grāmatā, jāraksta burtnīcā. Tu mācīsies, iemācīsies, pārbaudīsi savas zināšanas un parādīsi visiem, cik esi talantīgs.» Jāuzsver, ka hipnoze ir tikai daļa no darba pie speciālista.

Protams, ne vienmēr tā var palīdzēt. Piemēram, ja cilvēkam nevedas mācības kādas fiziskas vai garīgas kaites dēļ. Tad hipnoterapeitam jāstrādā tandēmā ar attiecīgu ārstu.

Sublimējot var iztēloties visu iespējamo. Cilvēks no šā stāvokļa iziet iedvesmots, guvis pozitīvu lādiņu. Galvenais ir mērķis. To var panākt arī citādi. Ne velti zināms, ka vienkāršākais sublimācijas veids ir... mīlestība. Tā spēj iedvesmot.

***

UZZIŅAI

- Par hipnoterapeitiem var interesēties Latvijas Transoloģiskās psihoterapijas (hipnoterapijas) biedrībā un Ārstu hipnoterapeitu un seksologu, seksopatologu biedrībā.

- Pētera Zālīša izdomāta metode koncentrēšanās treniņam un labam miegam:

pirms gulētiešanas iztēlojies domas kā gleznas vai fotogrāfijas, vai kustīgas filmas savā priekšā. Tās plūst garām vai arī pats virzies tām garām kā tādā galerijā. Vari iedomāties arī skaņas vai starp domām «iemest» kādu ideju. Pats ar savu domu spēku atvirzi mazsvarīgākās «bildes» otrā plānā, kā svarīgāko atstājot vienu.

Arī ja uzdod sev pirms gulētiešanas konkrētu jautājumu, uz kuru ļoti vēlies saņemt atbildi, bet ko neizdodas rast dienā transa laikā, to var saņemt naktī aktīvās miega fāzes laikā —atbildes vai idejas veidā. Ja pamosties nakts vidū, labāk to uzreiz pierakstīt, lai neaizmirstos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu