Pazeminās valodas prasmes līmeni atsevišķiem amatiem IeM dienestos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iekšlietu ministrija ceturtdien pieteica izskatīšanai Valsts sekretāru sanāksmē grozījumus Ministru kabineta 2000. gada 22. augusta noteikumus par profesionālo un amata pienākumu veikšanai nepieciešamo valsts valodas zināšanu apjomu un valodas prasmes pārbaudes kārtību.

Kā portālu «Apollo» informēja IeM Preses un sabiedrisko attiecību departamenta pārstāve Laura Karnīte, grozījumu projekts paredz atsevišķiem Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonu amatiem noteikt veicamajiem amata pienākumiem atbilstošu valsts valodas prasmes līmeni un pakāpi, jo, izvērtējot atsevišķu Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonu amatu aprakstos ietvertos pienākumus un prasības to veikšanai, tika konstatēts, ka attiecīgajam amatam noteiktais valsts valodas prasmes līmenis un pakāpe ir nesamērīgi augsti.

Piemēram, Valsts robežsardzes inspektora un jaunākā inspektora amatam ir noteikta pati augstākā — trešā — līmeņa valsts valodas prasmes B pakāpe, kas vajadzīga valsts pārvaldes institūciju un to struktūrvienību vadītājiem, valsts civildienesta ierēdņiem un darbiniekiem, kuru darbs ir saistīts ar dokumentu apstrādi un lietvedību, un izvirza prasību amatpersonām spēt variēt valodas izteiksmes līdzekļus vai spēt uzrakstīt ar iestādes pārvaldi saistītus dokumentus. Taču minēto Valsts robežsardzes amatpersonu amatu pienākumi šādas valsts valodas prasmes pakāpi jeb spējas neprasa.

Arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ugunsdzēsēja–glābēja amatam noteikta nepamatoti augsta valsts valodas prasmes pakāpe, kas nav vajadzīga amatpersonām, kuru amata pienākumi neizvirza tām prasību spēt lasīt un saprast sarežģītus tekstus vai spēt uzrakstīt dažādus lietišķos rakstus vai citus tekstus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu