Godmanis TB/LNNK piedāvā divus ministru amatus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Nominētais premjera amata kandidāts Ivars Godmanis (LPP/LC), tiekoties ar apvienības «Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) pārstāvjiem, pirmdien piedāvājis partijai nākamajā valdībā uzņemties atbildību par divām nozarēm.

Godmanis «tēvzemiešiem» piedāvājis iekšlietu un īpašu uzdevumu ministra Eiropas Savienības līdzekļu apguves lietās.

TB/LNNK pēc Godmaņa uzklausīšanas par darbu valdībā šovakar turpinās lemt valdes sēdē, taču galīgais lēmums būs jāpieņem partijas domei.

TB/LNNK valdes lēmumu līdz domes sēdei sola neizpaust.

Kā ziņots, pēc šodienas tikšanās ar premjera amata kandidātu nav skaidrības par partijas «Jaunais laiks» (JL) dalību valdībā.

JL prasa, lai pirms valdības apstiprināšanas tiktu pieņemti grozījumi Kriminālprocesa likumā, kā arī dota iespēja partijām pēc to proporcionālās pārstāvības Saeimā nosaukt ministrijas, kuras tās grib vadīt.

Godmanis pēc tikšanās informēja, ka JL piedāvājis pārraudzīt Tieslietu, Ekonomikas, Izglītības un zinātnes un Sabiedrības integrācijas ministriju. JL valdes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš norādīja, ka partija piedāvā sākt no jauna sfēru sadalīšanu.

«Jebkurš var izrēķināt, ka mums ir jābūt pieciem ministriem. Tas ir jāatstāj mūsu pašu ziņā, kādas ministrijas vēlamies,» sacīja Kariņš, norādot, ka Godmanis «mums piedāvāja tās ministrijas, no kurām citi atteikušies vai nevar uzņemties atbildību».

«Godmanis parādīja, ka mūs uzskata par mazāk līdzvērtīgiem partneriem nekā citus un ierāda mums vietu galda pašā malā. Nevis ar lielu dakšu, bet ar bērnu mazo karotīti,» savu sarūgtinājumu pauda JL pārstāvis.

JL frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis uzskata, ka būtu iespējams panākt kompromisu un vienoties par Kriminālprocesa likuma grozījumiem un Saeimā tos pieņemt līdz valdības apstiprināšanai.

JL prasa pieņemt grozījumus Kriminālprocesa likumā, kas paredz atbrīvot no kriminālatbildības personu, kura apsūdzēta par nozieguma izdarīšanu, bet sadarbojusies ar izmeklēšanas iestādēm un palīdzējusi citas personas izdarīta smaga vai sevišķi smaga nozieguma atklāšanā.

Godmanis žurnālistiem atzina, ka sākotnējā redakcijā viņš likuma grozījumus neatbalsta. Pēc Godmaņa domām, likumā būtu jānosaka, ka tiesības pieņemt lēmumu par atbrīvošanu no soda ir tiesnesim, nevis ģenerālprokuroram.

«Šis ir ļoti nopietns jautājums, un tiesiskā valstī ir prokurors, izmeklētājs un tiesnesis, kuri darbojas minētajā secībā. Pretējā gadījumā mēs nojaucam sistēmu,» sacīja Godmanis.

Jau tagad zināms, ka minētos grozījumus neatbalstīs Zaļo un zemnieku savienība, jo «tā vienkārši nav mūsu prioritāte», sacīja frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Kā aģentūra LETA noskaidroja Saeimas Juridiskajā birojā, grozījumu pieņemšana šonedēļ ir maz iespējama.

Vaicāts, kas notiks, ja JL nepiekritīs strādāt koalīcijā, Godmanis norādīja: «Domāsim. Vēl viņi nav atteikušies.»

JL vēlas, lai līdz ar tās dalību valdībā palielinātos partijas ietekme arī Saeimā un Rīgas domē. JL lēmumu par dalību valdībā sola pieņemt, visticamāk, jau otrdien. Līdz tam tiek gaidīts Godmaņa viedoklis, vai viņš būtu gatavs ievērot JL prasības.

Savukārt Tautas partija (TP) konceptuāli piekrīt strādāt Godmaņa valdībā, žurnālistus pēc tikšanās ar premjera kandidātu informēja TP Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis.

«Mēs esam gatavi piedalīties valdības veidošanas procesā, atbalstīt Godmani premjera amatā,» uzsvēra TP priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

TP nav iebildumu pret piedāvātajiem ministru amatiem, taču par konkrētiem kandidātiem partija vēl nav lēmusi.

Godmanis TP piedāvājis uzņemties atbildību par piecām nozarēm. TP aicināta deleģēt savus kandidātus finanšu, kultūras, ārlietu, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu un aizsardzības ministru amatiem, žurnālistus informēja Godmanis. Šīs jomas arī patlaban valdībā ir TP pārraudzībā.

Kučinskis pieļāva iespēju, ka ministru amatos varētu palikt gan esošie cilvēki, gan izvirzīti jauni kandidāti. «Mēs šo jautājumu lemsim. Vēl ir pāragri par to runāt, ir jāredz, kāda izskatīsies šī valdība,» sacīja Kalvītis.

Premjera amata kandidāts sacīja, ka TP jāpieņem lēmums par to, kādi cilvēki tiek deleģēti valdībā. Viņš vēlas, lai tie ir profesionāļi un tādi, kuri atbalsta viņa piedāvāto redzējumu.

Galīgo lēmumu par darbību Godmaņa valdībā otrdien pieņems TP valde un frakcija. Kučinskis norādīja, ka vēl ir iespēja izveidot valdību līdz Ziemassvētkiem.

ZZS atbalsta darbību Godmaņa valdībā un uzskata, ka valdībai nekavējoties jāsāk risināt jautājumi saistībā ar inflācijas apkarošanu un tautsaimniecības attīstīšanu, pēc tikšanās ar premjera kandidātu informēja Brigmanis.

ZZS piedāvājis uzņemties atbildību par zemkopības, labklājības, vides un e-lietām. Brigmanis informēja, ka partija minētajos amatos virzīs jau esošos ministrus, taču gadījumā, ja būs kādi nopietni iebildumi pret kādu no ministriem, ZZS apsvērs iespēju virzīt citus kandidātus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu