Eksperti Godmaņa valdībai ilgu mūžu neprognozē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja ceturtdien Saeima apstiprinās Valsts prezidenta Valda Zatlera nominētā premjera amata kandidāta Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdību, kurā strādās četras līdzšinējās koalīcijas partijas, jaunā valdība nebūs ilgtspējīga, uzskata aģentūras LETA aptaujātie eksperti.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš nenoliedza iespēju, ka līdz šīs Saeimas pilnvaru beigām Latvijā bez Godmaņa valdības, kuru šodien plānots apstiprināt Saeimā, tiks veidota vēl cita valdība.

«Šķietami ideālais modelis tā arī nav ticis radīts,» sacīja eksperts, norādot, ka Godmaņa iespējamai valdībai būs jāsaskaras ar spiedienu gan no opozīcijas, gan no lielas sabiedrības daļas. «Tas samazina šīs valdības iespējas noturēties līdz Saeimas pilnvaru beigām,» sacīja Kaktiņš, tomēr norādīja, ka, no otras puses, Latvijā ir pierasta prakse, ka valdības mainās bieži.

«Providus» pētniece Lolita Čigāne neprognozēja Godmaņa valdībai, ja tā tiks izveidota no četrām līdzšinējām koalīcijas partijām, ilgu mūžu, jo iemesli, kādēļ atkāpās Aigara Kalvīša (TP) vadītā valdība, tā arī nav zuduši un pat ir pastiprinājušies.

«Šī valdība potenciāli varētu būt vēl neprofesionālāka, vēl nespējīgāka tikt galā ar ļoti nopietnām ekonomiskām problēmām, kas valstī ir,» sacīja eksperte. Čigāne minēja, ka tiek veidota situācija, kurā neatliks nekas cits, kā rīkot ārkārtas parlamenta vēlēšanas.

Arī sabiedrības par atklātību «Delna» pārstāve Inese Voika uzsvēra, ka pašlaik nav priekšnosacījumu, lai teiktu, ka Godmaņa valdība varētu būt ilglaicīga. Pēc Voikas domām, ar Godmaņa valdības palīdzību nebūs iespējams atgūt sabiedrības uzticību, kā arī pašu četru koalīcijas partiju viedokļi ir atšķirīgi un vienīgais, kas vieno partijas, ir vēlme būt pie varas.

Eksperte pieļāva iespēju, ka sabiedrība pēc Godmaņa valdības apstiprināšanas varētu iet parakstīties par ārkārtas vēlēšanu rīkošanu, kā arī izdarīt spiedienu uz Valsts prezidentu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu