Kas jāņem līdzi tālā braucienā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gatavošanās ceļojumam ir atbildīgs process. Pieredzes bagātākiem ceļotājiem ir vieglāk atrast zelta vidusceļu starp vajadzīgo mantu klāstu un ceļojuma somu, ko nav iespējams ne aiztaisīt, ne pārvietot. Ziemas periodā ir iecienīti gan ceļojumi uz siltākām zemēm, gan sākas sezona slēpotājiem.

Dzintra Līce, kura kādu laiku ir strādājusi Ēģiptē, turpmāk uz šo zemi kā gide pavadīs arī «Vivatour» ceļotājus. «Ir būtiski saprast, ka braucam atpūsties, nevis apdedzināties saulē,» uzsver Dz. Līce. «Cilvēki pāršauj pār strīpu, turklāt saulē pārmoka arī bērnus. Ja ceļojumam ir paredzētas septiņas vai deviņas dienas, tad tik un tā izdosies iesauļoties.»

Viņa teic — nav viegli mūsējos pārliecināt, ka turienes saules starojums ir daudz spēcīgāks nekā Latvijā. Vēlme jau pirmo dienu pavadīt tajā un vienā rāvienā iegūt Holivudas cienīgu iedegumu var beigties ne tikai ar paciešamu apdegumu, bet arī ādas čūlām un nonākšanu vietējā slimnīcā. Neuzmanības dēļ cilvēki sabojā savu ceļojumu. Tāpēc ceļojuma somā būtiski ir ielikt aizsargkrēmu pret sauli, piemēram, pašmāju «Dzintara» ražojumi ir pietiekami kvalitatīvi, turklāt tie ir lētāki nekā Ēģiptē nopērkamie (Ēģiptē labi saules aizsarglīdzekļi vidēji maksā, sākot no Ls 7). Līdzi jāņem cepure vai lakatiņš, ar ko apsegt galvu, un šalle vai kokvilnas blūze ar garām rokām, lai pasargātu plecus un rokas.

«Cilvēkiem šķiet, ka nu viņi beidzot tikai atpūtīsies un gulēs pludmalē, bet tas ātri apnīk,» stāstīja Dzintra. «Tādēļ līdzi vajadzētu paņemt arī ērtākus apavus pastaigām, aktīvajai atpūtai. Piemēram, doties izbraucienā pa tuksnesi bez ērtiem apaviem būs pagrūti, savukārt sievietes bez galvassegas, neapsegtiem pleciem un kājām mošejās neielaidīs. Apaviem jābūt jau ienēsātiem, jo iedzīvoties tulznās būs nepatīkami. Sāļais jūras ūdens šīs izjūtas tikai pastiprinās. Tāpat jāuzmanās, bradājot pa jūru, jo iztraucētie jūras eži noteikti mēģinās aizsargāties. Tāpat brūces var iegūt no koraļļiem. Lieti noderēs speciālas slēgtas čības ar gumijotu apakšu, tādas ir nopērkamas Ēģiptes veikalos.»

«Ceļojumā nebraucam izrādīties, bet atpūsties – tādēļ galvenais, lai būtu ērti. Citu Eiropas valstu iedzīvotāji ar izpratni par to, kā ērti ģērbties ceļojumā, ir tālu mums priekšā,» uzsver Dz. Līce. Turklāt musulmaņu ieražas vajadzētu cienīt ne tikai mošeju apmeklējumā. Pastaiga kūrortā vēl pieļauj, ka ģērbjamies kā ierasts, bet, izejot ielās, tomēr derētu atcerēties, ka nevajag vilkt pārāk īsus svārkus, caurspīdīgu topu, plecus labāk piesegt, iesaka Dz. Līce.

Tagad arī Ēģiptē ir ziema, tāpēc nepieciešams paņemt līdzi siltāku jaku, garās bikses, kādu džemperīti. Vakari ziemas periodā arī dienvidu zemēs ir vēsi. Ja ceļotājs izvēlējies, piemēram, kāpt Mozus kalnā, tad ziemas mēnešos auksts būs gan naktī, gan dienā.

Ikdienas pastaigām jāizvēlas tik liela somiņa, lai tajā ietilptu vismaz ūdens pudele. Ar nevārītu krāna ūdeni nevajadzētu mazgāt pat zobus.

Ceļojuma aptieciņa

Ieteicams nodrošināties arī ar aptieciņu, kurā ietilptu zāles pret galvassāpēm, vēdergraizēm, tabletes gremošanas veicināšanai, smēres pret pušumiem, saules apdegumiem.

Visbiežāk problēmas ar vēderiem rodas, jo ceļotājiem gribas pagaršot visu, ko viesnīcās piedāvā brokastīs un vakariņās, savu dara arī eksotiskie augļi un to sulas. Pirms ceļojuma labāk noskaņoties, ka būs ne tikai svešās zemes kultūras, bet arī virtuves iepazīšana. Var paņemt līdzi, piemēram, elektrisko spirāli, lai pagatavotu iecienīto kafiju vai tēju.

Bez svara ierobežojuma

Slēpošanas kūrortos parasti uz vietas dzīvo nedēļu, un aizvien daļa šīs nodarbes cienītāju turp dodas grupas braucienos ar autobusu, stāsta ceļojumu aģentūras «Airisa un Co» ceļojumu konsultante Evija Svitiņa. Apartamentus kalnos izīrē vismaz uz nedēļu, bet, braucot ar autobusu, kopējam ceļojumam jāpierēķina vēl dažas dienas atkarībā no attāluma līdz kūrortam. Piemēram, Slovākijā ceļotāji nokļūst, ilgākais, 24 stundās. Savukārt nokļūšana līdz Itālijas Alpiem prasīs vismaz divas diennaktis. Līdz ar to jārēķinās ar bagāžu, kurā bez slēpošanai nepieciešamā ietilpst arī ikdienai vajadzīgās mantas. Mūsdienās populārs jautājums ir: «Vai autobusā var pieslēgt datoru?» Tad atliekot vien atbildēt, ka uz kalniem dodas taču atpūsties un darbu kaut vai uz nedēļu var aizmirst. Tiesa, viesnīcās parasti interneta iespējas ir nodrošinātas.

Ceļojumos ar autobusiem organizatori paredz vietu visu ceļotāju slēpošanas inventāram, pat ja daļa varbūt to nomās uz vietas. Pieredze liecinot, ka daudzi izīrē slēpošanas inventāru Latvijā ne tikai zemāku cenu dēļ, bet arī tāpēc, ka pie mums bieži vien tas ir uzturēts labākā kārtībā nekā, piemēram, Slovākijā. Jārēķinās, ka slēpošanas apģērbu kūrortos neiznomās un tam jābūt savam.

Nav ko lieki šikot!

Jāpārdomā, kādu apģērbu vilkt zem slēpošanas tērpa, jo galvenais — jāraugās, lai ilgstoši nebūtu slapja mugura. Parasti viesnīcās ir slēpju glabātava, kur var žāvēt arī zābakus. Pa slēpošanas kūrortu ērtāk pārvietoties sportiska stila apavos, jo augstpapēžu zābaki, visticamāk, sagādās tikai neērtības. Dodoties uz slēpošanas kūrortiem, jāatceras arī par termālajiem baseiniem vai pirtīm, un līdz ar to par peldkostīmu vai peldbiksēm, čībām, dvieļiem.

Bieži vien kūrortos ir pieejami arī nakts izklaides pasākumi, bet aizrauties ar pārāk smalku garderobi šeit ir lieki. Īsti slēpošanas cienītāji laika gaitā (sezonas beigās, kad ir atlaides) iepirkuši populārāku zīmolu apģērbu, kas arī garantē kvalitāti un labsajūtu uz kalna. Tomēr, kā novērojusi E. Svitiņa, netrūkst arī tādu, kam ir būtiski populārāko zīmolu jaunākie modeļi. Nu jau aiz muguras tie laiki, kad ceļotāji centās paņemt līdzi pārtiku visām dienām. Protams, joprojām ir izdevīgi Latvijā iepirkt minerālūdens lielos iepakojumus (Ēģiptē 1,5 litrs minerālūdens vidēji maksā Ls 1,20), paņemt līdzi iecienīto rupjmaizi. Garāki pārbraucieni uz slēpošanas kūrortiem ir ar apmešanos viesnīcās, kur cenā iekļautas arī brokastis. Ja dzīvošana kalnos izvēlēta apartamentos, tad tur ir neliela virtuvīte, kurā katrs var saimniekot pēc saviem ieskatiem. Viesnīcās parasti ir ierēķinātas brokastis un vakariņas. Uz kalna slēpotāju pacēlāju galapunktos ir kafejnīcas. Esot uz kalna, nevajadzētu lietot alkoholu. Viens no iemesliem — notiekot nelaimes gadījumam, tiek zaudēta iespēja saņemt apdrošināšanas atlīdzību.

Zināšanai

  • Ēģiptē vidējā gaisa temperatūra ziemas periodā (decembris–februāris) ir no + 20 līdz + 25 grādiem. Vasarā no + 35 līdz + 45 grādiem.
  • Vidējais nokrišņu daudzums nepārsniedz 200 mm gadā.
  • Ziemā temperatūra Vidusjūrā + 18, Sarkanajā jūrā – + 25 grādi un zemāka.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu