Kas ir «Lattelecom TV»?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

TV pakalpojumu daudzveidība Latvijā. Latvijā televizors ir gandrīz katrā mājā. Kā liecina statistika, ceturtdaļai iedzīvotāju mājās ir vismaz divi aparāti. Skatītāju vēlmes un pieejamie televīzijas veidi Latvijas tirgū gan joprojām ir atšķirīgi — daļai ir iespēja skatīties 100 un vairāk kanālu, citiem jāiztiek ar pāris, ko par velti mums nodrošina Zaķusalas TV tornis vai kāds cits raidītājs.

Pašlaik ikviens var skatīties tradicionālo jeb analogo televīziju, kuru nodrošina valsts. Kanālu skaits ir ierobežots, bet par šo pakalpojumu nav jāmaksā.

Nākamā izplatītākā ir maksas kabeļtelevīzija — to skatās puse Latvijas mājsaimniecību, bet tā ir pieejama vietās, kur darbību izvērsuši kabeļtelevīzijas operatori. Rīgā un ierobežotā teritorijā ap to kabeļtelevīzijas operatori nodrošina kvalitatīvu digitālo signālu, bet citviet pa kabeļiem pārraida analogo televīzijas signālu.

Maksas digitālo televīziju var skatīties, izmantojot arī satelīta uztvērēju. Latvijā satelīttelevīziju izmanto aptuveni katra desmitā mājsaimniecība, liecina «SES Sirius AB» dati.

Vai Tu zini, kas ir digitālā televīzija?

Digitālās televīzijas būtiskākā priekšrocība ir tā, ka tiek mainīti signāla jeb datu pārraides principi — izmantojot datu kompresiju vienā frekvenču kanālā, ir iespējams pārraidīt lielāku datu apjomu. Atšķirībā no analogās televīzijas vienā zemes raidīšanas frekvenču kanālā iespējams pārraidīt četras līdz piecas ētera televīzijas programmas, bet satelītu frekvenču kanālā 12–14 programmas ar standarta izšķirtspēju.

Digitālo televīziju iespējams pārraidīt trijos veidos, un katram no tiem ir savi plusi un mīnusi.

Pirmais. Satelīttelevīzija piedāvā plašu radio un televīzijas kanālu skaitu. Tā aptver visu Baltijas valstu teritoriju. Satelītu televīzijas signāla uztveršanai mājās ir nepieciešama satelītu antena un uztvērējs.

Otrais. Digitālā virszemes televīzija uztverama ar visparastākajām istabas vai kolektīvajām antenām, un tā piedāvā mazāku kanālu skaitu nekā satelīttelevīzija. Uztveršanai nepieciešams speciāls uztvērējs, kas uztverto signālu pārveido izmantošanai parastā televizorā.

Trešais. Digitālā kabeļtelevīzija ir ierindojam kaut kur pa vidu starp satelīta un zemes televīziju, skatoties pēc piedāvāto kanālu skaita. Kabeļtelevīzijas tīklu sistēmas tiek veidotas ar multifunkcionālu nolūku — televīzijas, telefona, interneta dažādu interaktīvu pakalpojumu nodrošināšanai (filmu pasūtīšana, banku pakalpojumi u. c.).

Latvijas tirgus spēlētāji

Pēdējo gadu laikā visā pasaulē un tagad jau arī Latvijā notiek pārmaiņas TV signāla apraidē, kuru būtība ir pāreja no analogā signāla uz digitālo.

Latvijas tirgū darbojas vairāki operatori, kas piedāvā kabeļtelevīzijas un digitālās televīzijas pakalpojumus. Savukārt VIASAT ir digitālās satelīttelevīzijas operators, kura kanāli ir pieejami visā valsts teritorijā, izmantojot satelīttelevīziju vai Interneta protokola televīziju (IPTV). Līdz ar «Lattelecom TV» ienākšanu tirgū 2007. gada aprīlī, Latvijā ir pieejama digitālā televīzija, kas balstīta uz IPTV tehnoloģiju.

«Lattelecom» pirmais Baltijā piedāvā televīziju MPEG 4 formātā

2007. gada aprīlī «Lattelecom» sāka piedāvāt interaktīvo digitālo televīziju — «Lattelecom TV». Tā tiek nodrošināta, izmantojot klienta interneta pieslēgumu un īpašu  aparatūru — modemu, kas paredzēts vairāku vienlaicīgu pakalpojumu aparatūras pieslēgšanai un datu pārraidei, un dekoderu, kas nodrošina video MPEG 4 un audio signāla dekodēšanu. 
«Lattelecom» ir pirmais operators Baltijā, kas digitālās televīzijas pārraidei izmanto MPEG 4 formātu.

«Lattelecom TV» ir paredzēta skatīšanai televizorā. Skatītājiem pieejami 54 televīzijas kanāli, kā arī vairāki Baltijā jauni interaktīvi pakalpojumi, tajā skaitā iespēja ierakstīt  raidījumus, kurus skatītāji var noskatīties sev izdevīgā laikā, un virtuālo videonomu (video on demand) — iespēju skatītājiem nomāt dažādas filmas un koncertu ierakstus, neizejot no mājām.

Par visiem «Lattelecom TV» interaktīvajiem pakalpojumiem rakstīsim un stāstīsim nākamajos rakstos.

«Lattelecom TV» pirmo reizi Latvijā piedāvās iespēju ierakstīt raidījumus piecos Latvijas televīzijas kanālos. Skatītājs, zinot, ka kādu raidījumu nebūs iespēja noskatīties, varēs to ierakstīt un noskatīties vēlāk. Klientam nebūs vajadzīga atsevišķa ierakstīšanas ierīce, lai fiksētu interesējošos raidījumus. Ieraksti tiks uzglabāti «Lattelecom» serverī piecas dienas, un šajā laikā ierakstītos raidījumus varēs skatīties arī atkārtoti.

Salīdzinot ar analogo televīziju, «Lattelecom TV» nodrošina labāku attēla un skaņas kvalitāti. Televīzijas kanāliem ir arī iespēja izvēlēties raidījumu valodu un subtitru valodu, uzlikt atgādinājumus par tiem raidījumiem, kurus skatītājs vēlas atcerēties, televizorā aplūkot kanālu programmas un raidījumu aprakstus, meklēt raidījumus, kā arī izmantot drošības koda atslēgu, lai bloķētu kanālus.

Ņemot vērā «Lattelecom TV» interaktivitātes attīstības potenciālu, nākotnē televīzijas abonentiem piedāvās iespēju izvietot foto un video failus, skatīties nokavētos raidījumus, televizora ekrānā aplūkot interneta mājas lapas, kā arī izmantot citas interaktīvās iespējas, piemēram, klients ar pulti varēs nobalsot par savu favorītu televīzijas konkursos vai saņemt ziņu, ka e-pastā pienākusi jauna vēstule.

«Lattelecom TV» pakalpojums ir integrēts «trīs vienā» komplektā kopā ar pastāvīgā interneta pieslēgumu un tālruņa līniju ar bezmaksas sarunām «Lattelecom» tīklā. Mājas komplekta 3, kurā būs iekļauta «Lattelecom TV», abonēšanas maksa ir 24,90 lati mēnesī. Savukārt esošiem «Lattelecom» klientiem, kuri izmanto telefonijas un interneta pakalpojumus, ir iespējams iegādāties «Lattelecom TV» pakalpojumu atsevišķi, maksājot par to 6,90 latus mēnesī.

«Lattelecom TV» ir pieejama aptuveni 80% pastāvīgā interneta pieslēguma klientu visā Latvijā. 2007. gada beigās kopējais «Lattelecom» DSL pieslēgumu skaits visā Latvijā sasniedza 150 tūkstošus. Tas ir par 46 tūkstošiem pieslēgumiem (jeb par 45%) vairāk nekā 2006. gada beigās.

Interneta protokola televīzijas (IPTV) attīstība pasaulē notiek ļoti strauji, ko nosaka galvenokārt platjoslas interneta izplatības pieaugums. Izmantojot savu infrastruktūru, šo televīzijas veidu attīsta vairāki Eiropas telekomunikāciju operatori, piemēram, «France Telecom», «Deutsche Telekom», «Telefonica», «Elion» un «Teo».

<b>Lattelecom TV» uzziniet...</b>

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu